Home Animale Veverița de la Capul Bunei Speranțe (Xerus inauris), un rozător adaptat la...

Veverița de la Capul Bunei Speranțe (Xerus inauris), un rozător adaptat la mediul arid

0

Veverița de la Capul Bunei Speranțe (Xerus inauris) este un rozător adaptat pentru viața în regiunile aride ale sudului Africii, fiind întâlnită în special în zonele de savană și deșert. Deși are dimensiuni mici, acest animal diurn este bine echipat pentru supraviețuire în condiții dificile, folosindu-și ghearele puternice pentru săpatul vizuinilor și coada stufoasă pentru protecția împotriva soarelui arzător. Veverița de la Capul Bunei Speranțe trăiește în colonii sociale complexe, unde interacțiunile sunt esențiale pentru apărarea și hrănirea comunității.

Veverita de la Capul Bunei Sperante (Xerus inauris) este o specie destul de comuna in regiunile uscate din sudul Africii, care face parte din ordinul Rodentia si familia Sciuridae.

Caracteristicile fizice și adaptările la mediul arid

Masculul adult are lungimea corpului de 20-30 cm, greutatea de 575 g, coada lunga de 18-26 cm, iar femela este in general mai mica decat acesta. Pe partea dorsala blana este de culoare maronie-cafenie, cu o dunga alba pe flancuri, iar pe partea ventrala este gri-cenusie. In jurul nasului, pe partile laterale ale gatului si pe zona interioara a picioarelor blana este albicioasa, iar pielea este in general de culoare inchisa.

In jurul ochilor prezinta niste linii fine de culoare alba. Aproape de baza cozii precum si de varful acesteia prezinta niste dungi negre. Urechile sunt mici, ochii sunt mari si negri, iar nasul este negru-maroniu. Femela are doua perechi de mamele, iar masculul are osul penian dezvoltat si curbat in jos.

Comportamentul social al veverițelor de la Capul Bunei Speranțe

Aceasta specie nearboricola traieste in colonii de minim 6-10 membri si maxim 30 de indivizi. Masculii traiesc in grupuri separate de cate 17-19 indivizi si nu prezinta intre ei legaturi de rudenie.

Veverița de la Capul Bunei Speranțe

Strategii de hrănire și surse de apă ale Xerus inauris

Se hraneste cu diferite seminte, ierburi, radacini, bulbi, insecte si oua de pasari, pe care le fura din cuibul acestora. Este un animal diurn care nu intra in hibernare. In zilele toride de vara, cand soarele este prea puternic, obisnuieste sa-si acopere capul si spatele cu coada mare si stufoasa.

Bea apa destul de rar, este multumit cu necesarul de apa pe care si-l ia din vegetatia ierboasa. Cu ghearele lungi si puternice obisnuieste sa-si sape vizuini in solul uscat, tare si pietros. Principalii ei dusmani sunt sacalii, soparlele si serpii.

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imperechere, femela este urmarita si alergata de mai multi masculi, care obisnuiesc sa se bata pentru suprematie, deseori sarind si lovindu-se intre ei pana la sange. Dupa o perioada de gestatie de 42-48 de zile, femela face de obicei trei pui, care la inceput sunt orbi si golasi.

Puii deschid ochii abia dupa o luna, timp in care sunt alaptati si protejati de mama. Dupa 50 de zile alaptarea se termina si puii incep sa consume hrana solida. In general masculii ajung la maturitatea sexuala dupa opt luni si parasesc grupul din care fac parte, iar femelele dupa zece luni si raman in continuare din grupul lor de nastere.

Veverita de la Capul Bunei Sperante nu este o specie pe cale de disparitie.

Rolul vizuinilor în viața veveriței de la Capul Bunei Speranțe

Vizuinele sunt esențiale pentru supraviețuirea veveriței de la Capul Bunei Speranțe, oferindu-i adăpost împotriva temperaturilor extreme și a prădătorilor. Aceste vizuini sunt adesea săpate în solul arid și pietros și constau dintr-o rețea de tuneluri și camere interconectate.

Ele nu sunt folosite doar pentru adăpost, ci și pentru depozitarea hranei sau ca locuri de refugiu în caz de primejdie. În timpul zilelor toride, veverițele se retrag în vizuini pentru a se răcori, iar în sezonul rece, acestea le oferă protecție împotriva frigului. Vizuinele sunt săpate cu ajutorul ghearelor lungi și puternice și sunt reamenajate constant pentru a se adapta nevoilor grupului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version