Soimul-râzător este o pasare de prada care isi are numele de la sunetele stridente pe care le scoate si care se aseamana cu un ,,ras cu voce tare”. Este raspandit in regiuni de stepa sau cu paduri deschise din America de Sud, din Mexic si pana in Argentina de Nord. Unele exemplare au fost observate si la altitudini foarte mari, de pana la 2400 m.

Herpetitheres cachinnans, Foto: wonderfulseaworld.blogspot.ro

Ca si alte specii de soimi sud-americane si aceasta se caracterizeaza printr-o deosebita aptitudine de a vana prada din zbor, are o conformatie puternica a corpului, perfect adaptata la acest stil de a-si captura victima. Are corpul de 45-56 cm si greutatea de 600-800 g. Masculul este intotdeauna mai mic decat femela, poate avea greutatea corpului de cel mult 680 g. Conformatia corpului este indesata, coada lunga, cu dungi negre si albe, iar aripile bine dezvoltate si ascutite. Penajul este predominant in nuante de culori care variaza de la ocru la alb, iar aripile sunt mai inchise, maro-intens. Capul este mare, pe crestet are dungi gri-deschis sau galbui, pe fata si mai ales in zona ochilor pare sa aiba o pereche de ochelari realizati din pete de culoare neagra, ciocul este gri-inchis, iar picioarele sunt puternice, rosii-portocalii, prevazute cu gheare ascutite, foarte bine dezvoltate, puternic curbate si negre.

Aceste pasari de prada sunt in general crepusculare sau nocturne, vaneaza in principal serpi, dar si reptile, mamifere mici si pesti. Au obiceiul sa pandeasca serpii in palcurile de ierburi, pe crengile copacilor, chiar si pe cei veninosi si sa ii atace prin surprindere, prinzandu-i cu ciocul din spatele capului.

Soimul Herpetitheres cachinnans, Foto: wonderfulseaworld.blogspot.ro

In perioada de imperechere, in lunile de primavara, acesti soimi isi fac cuiburile in copaci, pe stanci sau adancituri in sol, iar daca au ocazia ocupa cuiburile gata construite si parasite de alte pasari. Femela depune o singura ponta intr-un an, care este alcatuita din doua oua ce au coaja albicioasa cu multe pete maro. Ouale sunt clocite si de mascul si de femela o perioada de 45 de zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt la inceput neajutorati si orbi si trebuie hraniti de parinti. La 8 saptamani puii au deja penaj pe corp si incep sa zboare.

Soimul-râzător are denumirea stiintifica de Herpetitheres cachinnans, face parte din ordinul Falconiformes, familia Falconidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Speranta de viata la soimul-ras este de 12-14 ani in conditii de captivitate si mai putin in mediul natural.

Video – Soimul-râzător (Herpetitheres cachinnans):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here