Pasarile colibri si lastunii se remarca prin zboruri acrobatice. Aceste specii au corpul compact si musculos, picioarele mici, iar aripile cu o structura deosebita ce le permite sa fie extraordinar de flexibile si sa faca interesante manevre aeriene. La aceste pasari incheietura din partea de jos si cea de sus a aripii este mult apropiata de corp si astfel miscarea se face mai usor, manevrabilitatea este ridicata, iar capacitatea de a misca rapid din aripi, de a avea un zbor zumzait din floare in floare si de a mentine corpul intr-un punct fix poate fi inteleasa.

Specii de pasari colibri si lastuni:

Chlorostilbon canivetii
Chlorostilbon canivetii

Una din cele mai frumoase pasari colibri este Chlorostilbon canivetii care este atat de mica (nu depaseste greutatea de 2 g), incat pare o adevarata bijuterie datorita splendorii penelor sale. Unii au comparat aceasta pasare cu o stea cazatoare avand in vedere stralucirea penelor sale. Zborul ei este sacadat, fapt ce face ca penajul ei sa straluceasca si mai tare in soare.

Hirundapus caudacutus
Hirundapus caudacutus

In Asia Centrala, de Est si de Sud-Est, dar si in Asutralia de Est traieste o pasare care are varfurile penelor de la coada ca niste spini – fapt ce a facut sa fie numita pasarea-spin. Este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Hirundapus caudacutus si este o specie migratoare. Are lungimea corpului de cel mult 21 cm si se hraneste in special cu insecte pe care le prinde de la nivelul solului.

Patagona gigas
Patagona gigas

In Muntii Anzi, in vestul Americii de Nord, este raspandita o pasare colibri care este de talia unui lastun si face parte din categoria speciilor colibri ,,uriasi”. Ei bine, aceasta pasare se numeste colibriul gigant si are denumirea stiintifica de Patagona gigas. Are lungimea corpului de 20-22 cm si greutatea de 18-20 g.

Lophornis ornatus
Lophornis ornatus

O alta pasare colibri minuscul este zana impodobita care are denumirea stiintifica de Lophornis ornatus. Are lungimea corpului de 7 cm si greutatea de 2 g. Este o specie nemigratoare, raspandita in Insula Trinidad, in nordul Americii de Sud. Hrana sa este alcatuita din insecte mici, dar mai ales din nectarul florilor.

Lophornis magnificus
Lophornis magnificus

Zana mareata este o alta specie de colibri deosebita care are denumirea stiintifica de Lophornis magnificus. Masculul se deosebeste de femela prin motul de culoare maronie-cafenie de pe cap.

Cypseloides niger
Cypseloides niger

Lastunul negru este o pasare negricioasa care traieste in America de Nord-Vest, Caraibe si America Centrala. Are denumirea stiintifica de Cypseloides niger si este o specie migratoare. Are lungimea corpului de 18-20 cm si greutatea de 45 g. Este o pasare care zboara foarte rapid si la inaltimi mari.

Topaza pella

Colibriul topaz (Topaza pella) este o pasare vioaie, nemigratoare, din America de Sud. Are lungimea corpului de 21-23 cm si greutatea de 10-15 g. Aceasta specie este considerata una din cele mai frumoase pasari colibri din Brazilia.

Loddigesia mirabilis
Loddigesia mirabilis

Loddigesia mirabilis este o alta specie minunata de pasare colibri, care impresioneaza prin penele lungi de la coada masculului. Cele patru pene rectrice sunt foarte interesante, doua foarte lungi si creeaza impresia de coada bifurcata, iar doua alungite si de forma unui stindard. Nu o sa credeti, dar aceasta pasare datorita penelor lungi ale cozii face un zgomot fosnitor atunci cand zboara.

Chaetura pelagica
Chaetura pelagica

Lastunul de horn (Chaetura pelagica) este o specie de pasare migratoare din estul Americii de Nord si nord-vestul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 12-15 cm si greutatea de 19-25 g. Astfel de pasari traiesc in pereche in perioada de imperechere, in rest zboara in stoluri mari.

Archilochus colubris
Archilochus colubris

In SUA cloceste o singura specie de colibri si anume Archilochus colubris. Aceasta specie este numita si colibriul cu gusa rubinie si este extrem de frumoasa. Are lungimea corpului de 9 cm si greutatea de 3 g. Este o specie migratoare care face calatorii in partea de nord a Americii, pana in Canada.

Hemipocne longipennis

Lastunul de copac cu spate cenusiu are lungimea corpului de 23 cm si este o specie nemigratoare. Traieste in Asia de Sud-Est si are obiceiul sa prinda insectele din zbor pentru a se hrani. Are denumirea stiintifica de Hemipocne longipennis.

Mellisuga helenae
Mellisuga helenae

Cea mai mica specie de colibri traieste in Cuba, in Insula Pinilor. Are numele de colibriul-albina si denumirea stiintifica de Mellisuga helenae. Se remarca prin gatul si capul rosu-stralucitor, in rest penajul este predominant cenusiu-albicios. Are lungimea corpului de 5-6 cm si greutatea de 1,6 g la mascul, femela poate ajunge si la 2 g, fiind intotdeauna putin mai mare decat masculul.

Cypsiurus parvus
Cypsiurus parvus

Lastunul african de palmier (Cypsiurus parvus) este o specie raspandita in Africa si Madagascar. Are lungimea corpului de 14-16 cm si greutatea de 10-18 g. Prefera sa isi petreaca timpul si sa cuibareasca pe frunzele imense evantai ale palmierilor.

Ensifera ensifera
Ensifera ensifera

In Muntii Anzi, in vestul si nord-vestul Americii de Sud, traieste colibriul cu ciocul sabie. Aceasta specie este nemigratoare, are lungimea corpului de 17-23 cm si greutatea de 12-15 g. Are penajul verde-inchis, aripile cu varfurile ascutite, ciocul extrem de lung ca o ,,sabie”. Dintre toate speciile de pasari colibri, doar aceasta are ciocul mai lung decat restul corpului. Are denumirea stiintifica de Ensifera ensifera.

Oreatus underwoodii

Specia Oreatus underwoodii are penele cele mai lungi de la coada masculului ca doua ,,rachete” de culoare neagra-albastruie. De asemenea pasarea impresioneaza prin penajul verde iridescent de la gat, ochii mari si negri, ciocul scurt si smocurile de pene maro de la picioare. Acest colibri este raspandit in vestul si nord-vestul Americii de Sud, in Muntii Anzi.

Collocalia esculenta
Collocalia esculenta

Specia Collocalia esculenta este o pasare partial migratoare, raspandita in estul Australiei, in Asia Centrala, de Est si de Sud-Est. Zborul ei este acrobatic si se remarca prin faptul ca isi face cuibul in grote, formeaza colonii alcatuite din numeroase exemplare.

Eutoxeres aquila
Eutoxeres aquila

Colibriul cu varful ciocului alb in forma de secera are denumirea stiintifica de Eutoxeres aquila si traieste in regiunile din sudul Americii Centrale pana in nord-vestul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 12-14 cm si greutatea de 10-13 g. Are obiceiul sa se agate cu ghearele degetelor de la picioare de floare atunci cand ii culege nectarul si nu de a-si mentine corpul in echilibru in zbor ca alte specii de pasari colibri.

Lastunul euroasiatic
Lastunul euroasiatic

Lastunul euroasiatic este o specie migratoare care zboara in Europa, nordul si sudul Africii, dar si vestul si centrul Asiei. Are lungimea corpului de 16-17 cm si greutatea de 35-50 g. Isi petrece majoritatea timpul in aer si are denumirea stiintifica de Apus apus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.