Ce se intampla cu cometele?
Dupa ce se consuma, deci isi pierde incet – incet componentele gazoase, in apropierea Soarelui, cometa ramane o simpla piatra, o roca, deci numai nucleul protejat pe care l-am mentionat la componente, nucleul care nu poate sa fie consumat, denumita astfel asteroid. Atunci cand o cometa trece de aproximativ 200 de ori la periheliu, ea ramane fara gazele cele mai usoare si fara elementele mai volatile, ajungand sa devina o cometa in varsta, batrana. Nucleul ce ramane insa poate sa se imbucateasca, mai ales daca el trece pe langa o planeta sau chiar pe langa Soare. Astfel ca nucleul poate sa ajunga sa fie mai multe fragmente marunte ce poarta denumirea de meteoroizi.
In cazul in care nucleul unei comete se dezintegreaza foarte rapid si devine asteroid atunci ea va esua, va cadea liber pe Soare sau pe o planeta din apropiere, ce sta pe traiectoria ei. Pe de alta parte insa mai este perfect valabila si varianta in care un asteroid, deci ramasitele unei comete, vor fi evacuate din sistemul Solar, ele fiind practic impinse inafara lui din cauza ca interactioneaza cu o alta planeta, ori cu un alt corp astral. Astfel ca daca asteroidul are o traiectorie comuna cu a unei planete, el se va izbi de aceasta si in functie de cat de mare ii este viteza, cu atat va fi impins mai departe fata de Sistemul Solar.
Cate feluri de comete sunt?
Desigur cometele sunt de mai multe tipuri, iar aceasta clasificare a fost facuta pana acum in functie de rotirea lor in jurul Soarelui si astfel avem: cometele periodice scurte, cometele periodice lungi, cometele neperiodice. Cometele periodice scurte sunt cele a caror orbita se aseamana cu a asteroizilor sau a planetelor. In plus acestea au o oarecare forma eliptica pe orbita. Cometele de acest tip provin din centura lui Kuiper, iar perioada lor de orbitare este pana in 200 de ani. Specialistii au observat ca aceste comete au in componenta resturi de substante din orbitele unor planete precum Pluto si Neptun. In continuare cometele scurt periodice sunt impartite in doua categorii in functie de marimea orbitei lor si astfel avem pe cele care au o perioada de pana la 20 de ani, fac parte din familia lui Jupiter iar cele care au o perioada de orbitare peste 20 de ani si pana in 200 de ani fac parte din familia Halley.
Cometele lung periodice sau periodice lungi, au perioade de orbitare foarte mari, care ajung chiar si la milioane de ani, ele desigur depasesc 200 de ani. Cometele de acest tip au orbitele foarte difuze, ele sunt purtate chiar mai departe de orbita lui Pluto. Finalmente cometele neperiodice, sunt cele care trec doar pe langa orbita solara si nu mai apar deloc, ele provenind din norul lui Oort. Cand se afla in vecinatatea Sistemului planetar aceste comete vor avea o traiectorie putin hiperbolica sau parabolica, iar ele aproape ca pot fi asemanate cu cometele lung periodice.
Cum se da numele unei comete?
In ultimii 200 de ani, cometele au fost denumite dupa mai multe intelegeri, conform mai multor aliante, tocmai din cauza ca ele purtau tot felul de nume si nimeni nu mai stia ce e cometa si ce nu. S-a ajuns la un acord comun, iar in secolul al XX-lea, cel putin la inceputul sau, cometele au purtat ca si nume anul in care au descoperite pentru prima data, avand adesea poate si adjective sau alte cuvinte in plus, dar numai cele care socau prin maretia lor. In cele din urma cometele au capatat numele astronomilor care le-au calculat orbitele, de exemplu cum este cometa Halley a carei orbita a fost calculata de catre fizicianul – astronom Edmund Halley. Acesta dupa ce a observat ca acea cometa ce si-a facut aparitia in anul 1531, apoi in anul 1607, dupa care in in 1682, a spus ca va reveni din nou in anul 1758. El s-a bazat pe legea miscarilor formulata de savantul Newton si se pare ca a ghicit, urmand ca acea cometa sa ii poarte numele.
Astfel au ajuns sa fie denumite si cometele Biela si Encke. Insa s-a stabilit ca acele comete periodice sa fie numite dupa cei care le-au descoperit iar cele care apar doar o data sa poarte in denumire anul in care au aparut. Poate ca ati citit despre comete care au mai multe denumiri, ei bine, trebuie sa stiti ca se pot afla mai multi descoperitori ai unei singure comete, ca urmare aceasta va purta maxim trei nume, aceasta fiind o regula stabilita de comun acord intre astronomi. Insa datorita faptului ca numarul cometelor care au aparut in 1994 a fost foarte mare atunci s-a impus o noua regula cu aprobarea Uniunii Astronomice Internationale, care s-a pastrat pana azi, si anume cometele poarta acum in denumire anul in care au fost descoperite, o litera care arata luna in care au fost aflate si in cazul in care in acea luna au fost mai multe comete descoperite, se va da si o cifra in functie de ordinea lor.
De asemenea, este precizat si tipul cometei, dupa cum urmeaza: litera P va indica o cometa de orbita periodica, litera X va indica o cometa de orbita necunoscuta cu exactitate, litera C va indica o cometa cu orbita neperiodica, litera D va indica o cometa care s-a pierdut sau care s-a faramitat, iar finalmente litera A va indica o cometa care a fost crezuta la inceput a fi un asteroid. In momentul in care se va observa o secunda trecere la periheliu, atunci in denumirea cometei se va adauga si o cifra de inceput. Exista doua comete care au denumire romaneasca si anume 1943C Daimaca si 1943 W1Van Gent-Peltier Daimaca. Acestea au fost descoperite de catre un profesor de matematica ce se numea Victor Daimaca, din Targu Jiu.
Cele mai celebre comete
In continuare va facem o lista cu cele mai celebre comete: cometa Halley, este o cometa periodica, a aparut pentru ultima data in anul 1986 si are un ciclu de 76 de ani, ea fiind descoperita in anul 239 inainte de Hristos, cometa Encke, care a aparut pentru prima data in anul 1786, ea are un ciclu de 3,3 ani si ultima sa aparitie a fost observata in anul 2011, cometa Swift Tuttle, observata pentru ultima data in anul 1996, ea are un ciclu de 125 de ani si a fost descoperita in anul 1872, cometa Hale-Bopp, observata pentru ultima data in anul 1997, ea fiind vazuta pentru prima data in anul 1995 si se estimeaza ca ar avea un ciclu foarte mare si anume de 18.000 de ani. Cometa Hyakutake, ce a fost vazut pentru prima si ultima data in anul 1996, ea se estimeaza a fi periodica si ca va aparea inca o data peste 14.000 de ani si finalmente, ultima in clasament, cometa Sheomaker – Levy 9, care a fost observata in anul 1993 si in anul 1994 pentru ultima data, cand se spune ca ar fi cazut pe Marte.