Calendarul Omar Khayyam nu este atat de cunoscut precum altele de pilda cel iulian sau cel gregorian, mai ales pentru ca el nu a avut atat de multi adepti si pentru ca nu a stat prea multa vreme in picioare. Totusi este de mentionat, mai ales deoarece in vremea lui, a fost un om de seama, avand diverse aporturi atat pentru literatura cat si pentru astronomie. Omar a trait in perioada 31 mai, zi in care s-a nascut, anul 1048, pana in  decembrie 1131. Locul sau de provenienta este Nisapur, fiind originar din nord-estul Iranului, o provincie mica din Korasan, mai exact din Persia. Tatal sau era un fabricant de corturi, iar numele sau „Khayyam” tradus din persana, inseamna exact „cort”. Pe langa poezie si astronomie, Omar a avut si alte pasiuni precum filozofia si matematica, pentru care a devenit foarte cunsocut.

Omar Khayyam calendar
Omar Khayyam calendar sursa: www.abebooks.com/OMAR-KHAYYAM-CALENDAR-1915-POGANY-Willy/19753071585/bd

Numele sau intreg este foarte complicat, mai exact Ghiyath al-din Abu’l-Fath Omar ibn Ibrahim Al-NisaburiKhayyami, cunoscut numai sub varianta sa simpla Omar Khayyam. Inca din timpul vietii s-a facut foarte apreciat si cunoscut, fiind un om de seama, mai ales pentru apropiati. Cea mai mare realizare a sa din domeniul matematicii a fost intersectia parabolei cu un cerc, careia i-a rezultat o metoda de calcul foarte buna de a duce la rezolvare ecuatiile complicate din domeniul matematicii. In plus a avut si alte contributii importante la tot ceea ce inseamna algebra si calcul. Totusi Khayyam a devenit cunoscut mai ales din cauza ca a fost primul matematician care a contestat ipotezele euclidiene din geometrie, el punand totul sub semnul intrebarii, punand astfel bazele unei noi geometrii, numita dupa ce a decedat „geometria non-euclidiana”.

Cariera de astronom a fost una si mai stralucita, avand in vedere ca el a fost singurul de la vremea sa care a calculat cu cea mai mare exactitate intreaga durata a unui an solar, aceasta avand prin intermediul observatorului astronomic pe care l-a construit o perioada de 365.242 de zile. Informatii prea multe nu se gasesc despre propriul sau calendar insa se poate spune ca are la baza principiile celui iulian. In cea de-a doua perioada a vietii sale Omar devine pasionat de literatura si incepe sa scrie o carte cu texte ritmate, numite catrene, avand in vedere si principiile sale culese din filozofie cat si din religia islamica pe care o avea la baza, dar nu in ultimul rand conditia sa sociala. A fost tradus abia in anul 1859 in limba egleza de catre un scriitor consacrat la acea vreme – Fitzgerald, iar odata cu acest pas, Omar Khayyam a devenit mai cunoscut ca si om de arta decat ca si om de stiinta.

Citește și:  Sculpturi celebre din materiale neconventionale – Rock Garden/Nek Chand (India)

Unii istorici sunt de parere ca viata sa nu poate sa fie transpusa pe hartie cu exactitate avand in vedere ca izvoarele sunt foarte derizorii si se contrazic singure, insa cert este ca existenta pe care a dus-o a fost destul de agitata, plina de realizari si de incercari, dar si de prohibitii. Copilaria si-ar fi trait-o in orasul Balhi, iar cu profesorii sai a legat mereu prietenii de lunga durata. Un moment de rascruce a fost considerat anul 1079 cand i s-a oferit reforma calendarului, deci realizarea sa integrala, dupa propriile calcule. Totusi dupa ce a avut loc asasinatul din 1092, Omar merge intr-un pelerinaj pentru a arata celor din jur ca este vrednic de a fi profesor, pelerinaj pe care l-a facut la Mecca. Foarte multi au imputat in acea perioada calendarul islamic, acesta fiind inlocuit cu unul de natura civila, ce avea la baza fazele lunare.

Omar Khayyam1

Cea mai cunsocuta lucrare a sa este numita „Discutii asupra unor probleme de algebra”, scoasa in anul 1070, al carei cuprins reprezinta rezolvarea unor ecuatii de natura cubica, avand rezultate exceptionale. Un alt subiect abordat de el a fost si cel al ecuatiilor de gradul III pe care insa nu reuseste sa le rezolve. In plus a abordat si Elementele lui Euclid, dar abia sapte secole mai tarziu reuseste sa fie apreciat la adevarata sa valoare.

Asa cum am mentionat in domeniul astronomiei a realizat observatorul astronomic, cat despre calendar, se spune ca el a pus bazele calendarului Omar Khayyam acesta fiind de o exactitate mult mai calitativa fata de cel gregorian de la acea vreme. In plus calendarul sau a fost adoptat cu patru secole mai tarziu, dar la nivel european. Precizia sa in calcularea anului solar a fost de sase zecimale, cea mai buna de la acea vreme, avand in vedere ca majoritatea nu reuseau decat o precizie de maxim 3 zecimale. Chiar daca Omar Khayyam a devenit cunoscut in intreaga Europa mai mult pentru textele sale, aprecierea pentru om de stiinta i-a fost vesnica si dintotdeauna alaturi, mai ales in timpul vietii, iar aportul sau in cadrul astronomiei a fost atat necesar cat si vrednic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.