Vibraţia Pământului a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19, susţin seismologii, pe baza măsurătorilor recente. Nu este vorba de Rezonanţa Schumann (oscilația care apare în cavitatea rezonantă Pământ‒ionosferă datorită descărcărilor electrice), ci de un ansamblu de vibraţii permanente ale solului, explicabile printr-o multitudine de cauze, de la cele naturale (vânturi, fenomene atmosferice diverse, valuri oceanice etc)., până la cele provocate de activitatea umană.

Vibraţia Pământului
Vibraţia Pământului

Diferitele măsuri restrictive luate în ţări de pe toate continentele, în timpul acestei pandemii de coronavirus (SARS CoV-2), au dus la o scădere drastică a activităţilor economice şi au făcut ca şi vibraţia Pământului, chiar dacă, în mod obişnuit şi major, este influenţată de fenomene naturale (necunoscându-se, totusi, adevărata origine a acesteia), să se diminueze, fapt care are impact şi asupra manifestărilor şi comportamentului nostru.

Fenomenul a fost observat simultan de specialişti de la British Geological Survey, din Londra, dar şi din Franţa, Belgia, Los Angeles, Noua Zeelandă. La Bruxelles, de exemplu, observaţiile seismografice realizate la Observatorul Regal al Belgiei, cu câteva zile în urmă, au arătat că vibraţia Pământului, în absenţa activităţii umane obişnuite, a scăzut cu o treime.

Ce este vibraţia Pământului? Cum “cântă” Terra?

Cântecul Terrei
Cântecul Terrei

Terra “cântă”, vibraţia Pământului există, s-a demonstrat categoric acest fapt în urmă cu câţiva ani, când s-a reuşit, pentru prima dată, înregistrarea acestui sunet, de către o echipă de geofizicieni europeni.

În studiul lor, publicat în “Geophysical Research Letters”, oamenii de ştiinţă care au realizat această descoperire spun că s-au folosit de 57 de seismografe plasate în adâncul oceanelor, pe o suprafaţă de peste 4 milioane de kilometri pătraţi şi pe care le-au ţinut sub observaţie timp de un an de zile, de la sfârşitul anului 2012, până la finele lui 2013.

Este prima dată – mărturisea coordonatorul proiectului – când s-a reuşit izolarea acestui sunet (un fel de “Hum”), ca atunci când se produc cutremure, în adâncul oceanelor, care sunt foarte “gălăgioase”. Pentru a “auzi” vibraţia Pământului, cercetătorii au eliminat toate zgomotele parazite produse de valuri, de cutremure, de alte surse din viaţă marină, sau de interacţiunea dintre atmosferă, ocean şi adâncuri.

Urechea umană, de regulă, nu poate percepe vibraţia Pământului, din pricina frecvenţelor foarte joase ale acestor sunete (2,9 – 4,5 MHz), 16 octave sub nota “Do”, adică de 10 000 de ori mai mici decât ceea ce poate auzi omul. S-a mai constatat că Terra produce astfel de vibraţii de 0,0029 de ori pe secundă, misteriosul “cântec” putându-se auzi la un interval de aproximativ 30 de secunde.

Alte cercetări care confirmă vibraţia Pământului

Vibraţia Pământului, Sursa MIT News
Vibraţia Pământului, Sursa MIT News

Teoretic, oamenii de ştiinţă au avansat de multă vreme ideea că Terra emite sunete specifice, dar, în absenţa unor dovezi, s-a presupus că acestea sunt legate strict de cutremure, fiind o evidenţă că, după un seism, aparatele de măsură înregistrează anumite zgomote mai multe zile sau chiar luni la rând.

Şi alte programe de cercetare vin să susţină studiul publicat în “Geophysical Research Letters”. Geofizicienii germani de la Universitatea din Stuttgart au identificat şi ei, la capătul a 11 ani de înregistrări preluate de la seismografi din Germania, Japonia şi China, vibraţia sonoră a Terrei. Au analizat apoi aceste înregistrări pe secvenţe de câte trei ore.

Doi geofizicieni japonezi, Noki Suda și Kazunari Nawa, au detectat şi ei, independent de ceilalţi cercetători, o vibraţie permanentă a Pământului, de joasă frecvenţă (2 -7 MHz) şi au procedat prin eliminare, prin suprimarea tuturor oscilaţiilor recunoscute (inclusiv cele produse de furnici, care au o frecvenţă asemănătoare), pentru a ajunge la izolarea acelui impresionant “Hum”, emis de Terra. Ulterior, peste 150 de staţii de monitorizare seismică au confirmat existenţa vibraţiei Pământului.

Hum
Hum

Coroborându-se aceste date, s-a mai constatat că seismografele au indicat apariţia unui semnal “orizontal”, cu o variaţie de un micrometru într-un sens sau altul, la fiecare trei minute. Acest semnal este diferit de semnalul “vertical” permanent, identificat de cercetătorii japonezi.

Dincolo de certitudinea, de la momentul acesta, că vibraţia Pământului există, alte explicaţii legate de mecanismul producerii acesteia nu există. Seismologii speră însă că se vor deschide noi drumuri spre o nouă cartografiere a interiorului Terrei, care să permită, pentru prima dată, studierea evoluţiei acestor structuri, şi că se vor aduna noi date care să-i ajute să abordeze într-o manieră mai complexă fenomenul cutremurelor si al vulcanilor.

Citește și:  Oraşe fantomă, cele mai fascinante din lume – când timpul încremeneşte şi spulberă iluziile

Mărturii despre ciudatul “Hum”, “cântecul” Terrei. De ce numai unele persoane îl pot auzi?

Vibraţia Pământului, cantecul Terrei
Vibraţia Pământului, cantecul Terrei

De mai multe decenii, 2-10% dintre locuitorii diverselor regiuni de pe Terra (SUA, Canada, , Marea Britanie, Australia etc.) au mărturisit că au auzit, in anumite zone, un “zumzet” neîncetat sau intermitent, acest ciudat “Hum”, cum a fost numit chiar şi în lumea ştiinţifică. În unele cazuri, faptul de a auzi acest zgomot surd se asociază cu dureri de cap, greaţă, oboseală, pierderi de memorie. Halucinaţie colectivă? Acufene (vâjâituri în urechi)? Realitate?

Primele mărturii sunt de prin anii 1970, înmulţindu-se ulterior, iar cei care l-au auzit îl descriau ca fiind asemănător cu zgomotul unui camion care merge la ralanti sau ca pe o furtună îndepărtată sau ca zgomotul unui avion care zboară la joasă altitudine, un zgomot care se declanşează imprevizibil, cu o durată şi intensitate variabile.

În Taos (New Mexico, SUA), de exemplu, s-au făcut măsurători şi s-au constatat câmpuri electromagnetice foarte ridicate, dar niciun indiciu despre zgomotul ciudat. Geofizicianul american, David Deming, profesor la Harvard University, sublinia că vibraţia Pământului este mai mult decât un simplu zgomot, deoarece se manifestă sub forma unor vibraţii pe care nu urechea, ci corpul uman, în întregime, le poate resimţi.

Explicaţia pentru faptul că numai anumite persoane aud acel “Hum” este că, probabil, numai unii oameni, puţini, au capacitatea de a interpreta vibraţiile de intensitate joasă ca sunete sau de a le simţi într-un anumit fel., mai ales persoanele de vârstă mijlocie.

Vibraţia Pământului a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19

Inainte si in timpul pandemiei, Regatul Unit
Inainte si in timpul pandemiei, Regatul Unit

În absenţa unor explicaţii clare şi convingătoare referitoare la sursa vibraţiei Pământului, dacă aceasta provine din scoarţa terestră sau dintr-o zonă mai profundă a Terrei, seismologii nu pot, deocamdată, decât să constate că, în această perioadă a pandemiei de COVID-19, seismografele au indicat o scădere a ciudatului “Hum”, vocea misterioasă a Terrei.

Cu siguranţă, un motiv al “tăcerii” de acum a Pământului se leagă de scăderea drastică a activităţilor umane, la al căror impact asupra planetei ne-am putea gândi în acest răstimp când şi lumea a “tăcut”. Dar, undeva, în adânc, Terra continuă să vibreze într-un fel inaccesibil auzului nostru.

Pe de altă parte, nu putem ignora faptul că organismul uman nu este numai structură fizică, este si energie care trebuie să se armonizeze la legile şi la realităţile microcosmosului şi macrocosmosului.

Ştim, de exemplu, de abia de mai puţin de un secol de când a fost descoperită (deşi există de când a fost creată lumea aceasta) de Rezonanţa Schumann sau “bătaia inimii Pământului”, pulsul, frecvenţa Terrei, că este de 7,83 Hz. Winfried Otto Schumann, fizician german, este cel care a studiat-o şi definit-o ştiinţific, constatându-se, în acelaşi timp, un fapt uimitor – acela că şi frecvenţele electrice ale creierului uman sunt de 7,83 Hz, adică undele “Alpha”, cele despre care se spune că ne influenţează creativitatea, dar şi sistemul imunitar, stresul, anxietatea.

Omul, „pulsul” Terrei si ciudatul „Hum”

Terra, umanitatea, energiile
Terra, umanitatea, energiile

Creierul nostru, aşadar, emite unde Alpha (8-12 Hz), care sunt în armonie cu rezonanţa Terrei. Cele inferioare acestor valori sunt corespunzătoare stărilor de somnolenţă, iar cele mai mari de 12 Hz corespund stărilor de nervozitate, de teamă, de concentrare epuizantă.

Prin urmare, “pulsul” vieţii are aceeaşi frecvenţă ca şi “pulsul” Terrei. Dar vibraţia Pământului, “vocea”, sunetul tainic al Terrei – ciudatul “Hum” – pe care vechi civilizaţii îl intuiau şi îl considerau sunetul primordial al Universului, vibraţia manifestată la Crearea Universului – cum ne influenţează existenţa? Cum ne condiţionează? De unde vine? Oamenii de ştiinţă nu pot raspunde încă la această întrebare.

Dar, pe baza datelor oferite de seismologi, legate de vibraţia Pământului, pe baza observaţiilor asupra lumii contemporane si a evoluţiei ei, tot mai mulţi antropologi, sociologi, psihologi consideră că pandemia de coronavirus (COVID-19), indirect, va schimba ceva în mod fundamental în conştiinţa oamenilor, în felul de a gândi despre legile echilibrului natural, legi pe care omul nu are cum să le schimbe, dar poate să le protejeze. In felul acesta se va produce, poate, si o resetare socio-morală şi spirituală la nivel global, poate gândul si fapta omului vor rezona cu “cântecul” Terrei.

1 COMENTARIU

  1. BUNĂ,
    AM ÎNȚELES CĂ ĂSTA ERA SUNETUL ÎNREGIATRAT INAINTE DE COVID19…
    AR FI INTERESANT DE ÎNREGISTRAT… ȘI ASCULTAT\AUZIT, CÂND VIBRAȚIA E SCĂZUTĂ.
    RESPECTELE MELE,
    D. S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.