Familia Viduidae cuprinde aproximativ 114 specii de pasari-tesator din care face parte si Vidua Paradisaea. Aceste pasari se aseamana cu cintezoii si traiesc mai ales in Africa. Au lungimea corpului de 13-26 cm mai mult sau mai putin in functie de fiecare specie in parte. Pasarea Vidua Paradisaea traieste in regiunile impadurite montane (la altitudini de cel mult 2200 m), sau in cele cu savane din Africa Centrala si de Est, din Kenya, Tanzania si Uganda.

Masculul se diferentiaza de femela prin coada sa magnifica, lunga de 21 cm.

Cele doua sexe au lungimea corpului diferita – masculul este mai mare si masoara 33 cm, iar femela mai mica are doar 12 cm. Penajul este foarte frumos nuantat, dar gama de culori este restransa. Masculul isi impresioneaza partenera mai ales in perioada de imperechere prin performanta sa de a avea un penaj cu adevarat fantastic.

Acesta consta in coada sa eleganta ce este formata din doua pene relativ scurte, dar foarte late care ii creeaza un aspect deosebit de frumos mai ales cand le tine in vant in partea posterioara a corpului.

De asemenea, coada are si doua pene foarte lungi si frumos arcuite care depasesc cu mult lungimea corpului masculului. Penele de pe partea dorsala, ale aripilor si cozii sunt negre. In rest penajul pe partea superioara a gatului, din zona cefei si a abdomenului este galben-portocaliu. Penele de pe piept sunt rosiatice, iar pe cap pare sa aiba o masca de culoare neagra.

In perioada de imperechere masculul are un ritual de curtare foarte frumos, pus in evidenta de miscarea penelor cozii in timpul zborului, el executand miscari ondulatorii in aer, se ridica la inaltimi mari si coboara scotand triluri frumoase, face cercuri mari in jurul femelei.

Vidua Paradisaea
Vidua Paradisaea

Dupa perioada de reproducere penele mari ale mascului din zona cozii cad. Abia anul viitor ii apare un alt penaj de nunta la fel de frumos ca si acesta. Femela are coada scurta, iar penajul este mai putin spectacular, predomina nuantele maronii si negre pe partea dorsala si crem pe cea ventrala.

La ambele pasari ciocul este scurt si drept, de culoare gri-inchis, iar picioarele delicate sunt terminate cu degete prevazute cu gheare tari, negre, ascutite si curbate. Ochii sunt mici ca doua margele negre, pozitionati pe partile laterale ale capului.

Interesant este faptul ca aceasta pasare nu isi face cuib, femela isi depune ouale in cuibul altor pasari. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de pasarile adulte cu larve de insecte. De regula pasarile-tesator traiesc in grupuri mici si isi cauta hrana formata din seminte si insecte la nivelul solului. Uneori prefera sa manance fructe de padure si frunze de papadie.

Pasarea Vidua Paradisaea face parte din ordinul Passeriformes si nu este o specie in pericol disparitie. Deseori aceasta pasare este crescuta in conditii de captivitate pentru penajul ei deosebit, ca pasare de companie si ornament.

Video – Vidua Paradisaea – Pasari-tesator:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.