Capitala Austriei, Viena, se află amplasată pe Dunăre, în landul cu acelaşi nume, care este cea mai mică unitate administrativă a statului austriac. Oraşul s-a dezvoltat iniţial în sudul Dunării, iar ulterior s-a extins, astfel că în prezent ocupă ambele maluri ale fluviului. Pe teritoriul Vienei, Dunărea formează mai multe braţe, între care au luat naştere insule fluviale.
Istoria Vienei a fost influenţată puternic de familia imperială de Habsburg, a cărei domnie în Austria a început în anul 1278 şi a durat secole de-a rândul, încheindu-se la finalul Primului Război Mondial, în 1918. Familia de Habsburg şi-a ales Viena ca reşedinţă şi a contribuit decisiv la extinderea şi dezvoltarea oraşului, atât din punct de vedere politic şi economic, dar mai ales cultural. S-au construit palate şi biserici, iar în centru au fost ridicate monumente şi clădiri impunătoare. Universitatea din Viena a fost fondată în anul 1365 de către ducele Rudolf al IV-lea, ceea ce a dus la un avânt în învăţământul superior austriac. În anul 2001, datorită valorii istorice, centrul vechi al oraşului a fost inclus pe lista monumentelor din patrimoniul mondial al UNESCO.
Viena se remarcă şi prin patrimoniul său muzical, fiind un adevărat leagăn al operei şi muzicii clasice. Printre muzicienii care au trăit şi au compus la Viena se numără Johannes Brahms, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven şi Anton Bruckner.
Beneficiind de o bogată moştenire culturală, Viena este un oraş iubit de turişti, care vin aici din toate colţurile lumii pentru a admira clădirile sale cu o arhitectură impresionantă, dar mai ales celebrele pieţe de Crăciun. În perioada 15 noiembrie – 24 decembrie, în cele mai importante pieţe ale Vienei se amenajează căsuţe de lemn cu daruri pentru sărbători, turtă dulce, vin fiert, cartofi copţi, punch, ornamente pentru brazi etc. Pieţele sunt decorate cu luminiţe colorate şi brazi frumos împodobiţi.
Printre simbolurile Vienei se numără catedrala Sf. Ştefan, situată în Stephansplatz, o clădire în stil gotic şi romanic, ridicată la iniţiativa ducelui Rudolf al IV-lea, pe locul unde anterior s-au aflat două biserici. Catedrala a fost finalizată în anul 1433 şi are dimensiunile de 107 metri lungime şi 34 metri lăţime. Edificiul are patru turnuri, dintre care cel mai mare are o înălţime de 137 de metri şi este amplasat în partea de sud.
Turnurile aflate la intrare au fiecare câte 65 de metri. Cu o greutate de 21 de tone, clopotul principal al catedralei este unul din cele mai mari din Europa. Caracteristica distinctivă a catedralei este acoperişul, acoperit de 230.000 de ţigle colorate, ce datează din anul 1952. Afectată de luptele din Al Doilea Război Mondial, catedrala a fost restaurată, iar în prezent aceasta reprezintă cel mai apreciat obiectiv turistic al Vienei. Vizitatorii pot urca în turnul sudic sau în cel nordic pentru a admira panorama.
Construit ca reşedinţă de vară pentru prinţul Eugen de Savoia, Palatul Belvedere este un al punct de atracţie al oraşului Viena. Complexul Belvedere constă în două palate construite în stil baroc, realizate de către arhitectul J.L. von Hildebrandt, alături de Oranjerie şi Grajdurile regale. Acestea sunt amplasate într-un parc amenajat tot în stil baroc, ce cuprinde fântâni etajate, cascade şi statui. Palatul cel mai mare a fost construit în anii 1720-1722, iar cel de-al doilea, în perioada 1714-1716. Ansamblul găzduieşte Muzeul Austriac de Artă Barocă şi Galeria Austrică de Artă. În anul 1803, în parcul Belvedere a fost organizată prima gradină alpină din Europa, care cuprinde în prezent peste 4000 de plante.
Turiştii care doresc să facă shopping la Viena nu trebuie să rateze Mariahilferstrasse, cea mai importantă arteră de cumpărături a oraşului, unde se află magazine cu branduri celebre ca Esprit, Nike, Swarovski, Tom Tailor, Zara, Levis, H&M, L’Occitane, Swatch etc. În perioada sărbătorilor de iarnă, strada este închisă pentru maşini, fiind transformată în zonă pietonală.
Palatul Schonbrunn, fosta reşedinţă de vară a familiei imperiale de Habsburg, reprezintă un alt obiectiv turistic de neratat la Viena. Este situat într-un parc ce cuprinde grădini baroce, cu alei dispuse geometric, flori, garduri vii, fântâni şi statui şi cuprinde 141 de camere, amenajate în stil rococo. Domeniul mai include o capelă şi un teatru.
Prater este cel mai mare parc de distracţii din Viena, deschis publicului în anul 1766 de către împăratul Iosif al II-lea. În acest loc s-a aflat iniţial un teren de vânătoare, activitate care a continuat, concomitent cu dezvoltarea parcului, până în anul 1920. Punctul principal de atracţie al parcului este Riesenrad, o roată imensă de 65 de metri înălţime, de unde poate fi admirat întregul oraş. Pe lângă aceasta, în parc mai există atracţii ca: trenuleţe, sala oglinzilor, mountain rousse-uri, carusele, minigolf, restaurante, cafenele etc.
Alte atracţii în Viena sunt: Opera de Stat, Palatul Hofburg, Primăria, Turnul Dunării (Donauturm), Casa lui Mozart, Biserica Sf. Karl, Teatrul Naţional, Cartierul Muzeelor, Michaelerplatz, Insula Dunării etc.