Vietnamul se situeaza in sud-estul Asiei, in Peninsula Indochina, este marginit de Golful Tonkin, Golful Thailandei, Marea Chinei de Sud si are vecini Laos, China si Cambodgia.
Tara este divizata in 59 de provincii si are capitala la Hanoi. Populatia tarii cuprinde grupuri etnice: Kinh, Thai, Tay, Muong, Khome, Hoa, Hmong, Nun si altele. Acestea apartin de diferite religii: budisti, catolici, Cao dai, Hao Hao, musulmani, protestanti, sau niciuna – 80% din populatie. Limba oficiala este vietnameza, se vorbeste si engleza, franceza mai putin, apoi khmera si chineza.
Scurt istoric
In neolitic a avut loc amestecul triburilor vietnameze, chineze si moung. Primele formatiuni statale iau nastere in bazinul Fluviului Rosu: Nam Viet (208 i.Hr.) si Au Lac (257 i.Hr). In anul 111 i.Hr. acestea sunt anexate la Imperiul Chinez. In anul 1887, Vietnamul intra in Uniunea Indochinei Franceze. In anul 1930 este creat Partidul Comunist din Indochina de catre Ho Si Min, care conduce armata impotriva trupelor japoneze ocupante (1941-1945). La 2 septembrie 1945 se proclama la Hanoi independenta: Republica Democrata Vietnam.
Franta incearca sa-si restabileasca dominatia coloniala, astfel izbucneste razboiul in Indochina in anul 1945. Patru ani mai tarziu, autoritatile franceze creeaza in sud un stat cu capitala la Saigon, sub domnia imparatului Bao Dai. In anul 1954, la Geneva se incheie acordurile cu privire la Indochina, se recunoaste suveranitatea Vietnamului, care provizoriu se imparte in partea de Nord partea de Sud. Cu sprijinul SUA, se instaureaza in sud un regim dictatorial in anul 1955. Apoi in anul 1957, in sud incepe razboiul de gherila impotriva regimului: se constituie Frontul de Eliberare in 1960 si Armata de Eliberare in 1961.
In anul 1969 se creeaza un guvern revolutionar provizoriu al Vietnamului de Sud care conduce lupta armata. Intre anii 1965-1969 se intensifica lupta trupelor nord-americane care acum iau parte direct la razboi. Vietnamul este bombardat. In anul 1973 se semneaza Acordul de armistitiu intre Republica Democrata Vietnam si Guvernul Revolutionar Provizoriu de Sud si administratia de la Saigon, in vederea reunificarii tarii. In 1973 trupele americane se retrag integral. In 1975 are loc ofensiva militara a Nordului comunist: cucerirea Saigonului, care ia numele de Ho Si Min. Astfel se incheie un razboi care a distrus acest stat timp de 30 de ani.
La 2 septembrie 1976 se proclama Republica Socialista Vietnam, stat socialist independent. In anul 1979, trupele vietnameze invadeaza Cambodgia impotriva regimului sangeros al lui Pol Pott, iar in anul 1989 se retrag. In anul 1992, apare o noua Constitutie care prevede reforme pentru crearea unei economii de piata. In anul 1994, embargoul impus Vietnamului (in 1975) este ridicat de SUA. La 24 septembrie 1997, Adunarea Nationala il desemneaza pe Tran Duc Luong presedintele tarii.
Aspecte legate de clima
Fiind situat intre Ecuator si Tropicul Racului, zona are o clima tropicala. Variatiile de temperatura sunt nesemnificative de la o altitudine la alta si de la un sezon la altul, insa cantitatiile de precipitatii variaza cu schimbarea sezonului. In partea de nord, sezonul ploios tine din aprilie pana in octombrie. In munti precipitatiile sunt foarte abundente. In zonele muntoase centrale, temperaturile sunt mai scazute. Sezonul taifunurilor tine din iunie pana in noiembrie. Cele mai violente furtuni sunt de-a lungul zonei centrale a coastei.
Relieful, fauna si flora regiunii
Relieful este in mare parte accidentat. In partea de nord sunt platouri si culmi montane inalte: culmea Fan Si Pan (3144 m). Cea mai mare depresiune din cadrul edificiului montan este Dien Bien Phu. In partea central-sudica se intinde Cordiliera Annamite. In partea de vest sunt podisuri alcatuite din bazalte fragmentate de rauri: Tay Nguyen, Cong Tum si Dac Lac. Campia Fluviului Rosu are forma triunghiulara, este drenata de Fluviul Rosu si pozitionata in regiunea Golfului Bac Bo. De la nord la sud, tarmul este insotit de o campie litorala ingusta. In sud se intinde Campia si Delta Mekongului.
Cel mai mare fluviul al Peninsulei Indochina este Mekong (4475 km), care formeaza o frumoasa delta. In extremitatea nord-estica a deltei se intinde orasul Ho Chi Minh (fostul Saigon). Fluviul Rosu (peste 1180 km) are doi mari afluenti Raul Negru si Raul Limpede. In aval de capitala Hanoi, fluviul formeaza o delta de cca. 15000 km², prin care se varsa in Marea Chinei de Sud (Golful Tonkin).
Muntii Annamite si regiunea Tonkin au paduri intinse. La altitudini mai mari sunt paduri de pin. In delta Fluviului rosu si Peninsula Ca Mau care iese in Golful Thailandei, cresc paduri de mangrove. In sud sunt paduri perene tropicale, iar in sud-vest sunt zone intinse de savana. In mai multe zone muntoase traiesc caprioare si bivoli salbatici, multe specii de pasari tropicale si insecte. In special in Delta Mekongului sunt mari inundatii datorita taifunurilor.
Obiective turistice
In capitala Hanoi, se afla importante obiective turistice. La Mausoleul Ho Chi Minh se gaseste corpul imbalsamat a lui Ho Chi Minh. Parcul Hoan Kiem Lake din centrul orasului, al carui nume Hoan Kiem (,,sabie luata inapoi”) aminteste de o veche legenda: zeii i-au dat Regelui Le Loi o sabie magica pentru a invinge invadatorii chinezi. Dupa victorie, in timp ce regele se plimba pe malul lacului cu sabia magica, o broasca testoasa gigant i-a furat sabia pentru a o restitui zeilor. Pe malul lacului se afla Templul Ngoc Son ridicat in cinstea broastei testoase gigant, care a restituit sabia zeilor.
La 2 km de centrul orasului se gaseste Templul Literaturii – fosta Universitate din Vietnam, dateaza din anul 1070, a fost construit de regele Ly Thanh Tong. Alte locuri de vizitat sunt: diferite temple si biserici, Opera House, Piata Ben Thanh (hoteluri cu restaurante elegante), Delta Mekong, etc.
Arta culinara
In Vietnam una dintre cele mai dezvoltate arte este cea culinara. Sunt mii de feluri si retete culinare. Vietnamezii stiu sa combine armonios toate componentele alimentare si sa manance sanatos. Proteinele, legumele, fructe si sosurile nu lipsesc niciodata de la masa lor. Diferite mirodenii si condimente completeaza gustul extraordinar al mancarurilor. Sunt renumiti si pentru sosuri diverse: sos de peste, de raci, de soia, de ardei iute, de arahide etc.
Foarte apreciate sunt restaurantele si hanurile populare cu numeroase specialitati. Dintre acestea fac parte: placinta cu raci, carnea de sarpe, prajitura din fasole verde, preparate din varza si vinete cu sosuri condimentate, papaya cu fasole, pachetele de primavara cu legume si multe altele. In aceasta tara, se bea ceai din diverse plante sau flori aromate, bautul este un ritual, cei tineri servesc pe cei batrani. Felul cum esti invitat sa bei, indica politetea persoanei si nivelul de cultura.
Vietnamul este unul dintre cele mai interesante locuri din lume, care incanta prin traditia milenara, istoria bogata si peisajele minunate.