Intr-o zi, steaua Betelgeuse va ramane fara combustibil, se va prabusi sub propria greutate, iar apoi va exploda intr-o supernova uimitoare. Intr-o zi, dar probabil nu prea curand. Va deveni Betelgeuse un nou soare? Pe scurt: Nu! Daca ati citit sau auzit ca Betelgeuse ar putea exploda in cateva saptamani sau luni, ca va deveni temporar cel de-al doilea soare de pe cerul Pamantului si, de asemenea, ca va dovedi faptul ca lumea se va sfarsi in 2012, atunci s-ar putea sa doriti sa gasiti niste surse mai de incredere. Desi este posibil ca Betelgeuse sa explodeze in timpul vietii noastre, acest lucru nu este probabil. Intr-o zi, Betelgeuse va deveni o supernova. Acest eveniment poate la fel bine sa se intample peste cateva mii sau milioane de ani, sau chiar maine.

Cele mai stralucite minti din randul astrofizicienilor ne asigura ca, in cazul in care steaua Betelgeuse explodeaza, planeta noastra se afla prea departe pentru ca aceasta explozie sa afecteze viata de pe Pamant. Acestia spun ca ar trebui sa ne aflam in termen de 50 de ani lumina distanta de supernova, pentru ca aceasta sa ne poata face vreun rau. Betelgeuse se afla la o distanta de aproape zece ori mai mare decat aceasta, prin urmare, explozia sa nu poate distruge viata pe Pamant. Insa, astronomii vor fi extrem de incantati sa aiba o supernova in apropiere pe care sa o poata studia, iar noi ceilalti vom avea parte de o priveliste uimitoare pe cerul noptii.

Betelgeuse si efectul exploziei sale asupra Pamantului

Betelgeuse se afla la aproximativ 430 de ani lumina distanta de Pamant, totusi, aceasta este una dintre cele mai stralucitoare stele de pe cer. Motivul acestui fapt este ca Betelgeuse este o supergiganta. Acest lucru o face foarte stralucitoare in mod intrinsec. Cu toate acestea, o asemenea stralucire vine cu un pret. Betelgeuse este una dintre cele mai faimoase stele de pe cer, deoarece se stie ca va exploda intr-o zi. Energia enorma a acestei stele prevede ca tot combustibilul este consumat rapid, si, de fapt, Betelgeuse se afla acum aproape de sfarsitul vietii. Intr-o zi, aceasta va ramane fara combustibil, se va prabusi sub propria greutate, iar apoi va exploda. Cand acest lucru se va intampla (maine sau peste un milion de ani), Betelgeuse va lumina foarte puternic pentru cateva saptamani sau luni – s-ar putea sa fie chiar la fel de luminoasa ca o Luna Plina si vizibila in plina zi.

Din fericire pentru noi, se pare ca pe Pamant vor fi putine efecte secundare, sau chiar niciunul, atunci cand Betelgeuse va deveni o supernova. Daca Betelgeuse s-ar afla alaturi de soarele nostru, aceasta ar fi de 10 000 de ori mai stralucitoare decat soarele in lumina vizibila. Ati putea sa fiti surprinsi sa aflati ca temperatura de suprafata a stelei Betelgeuse este de numai 3600 de grade Kelvin, in contrast cu temperatura de suprafata a soarelui de 5800 de grade Kelvin. In ceea ce priveste masa, se crede ca Betelgeuse are 15 mase solare, insa este de 600 de ori mai lata si are volumul de peste 200 de milioane de ori mai mare decat soarele. Daca luam in considerare dimensiunea acestei stele, precum si radiatiile infrarosii si de alt fel pe care le emana, Betelgeuse eclipseaza soarele nostru de cel putin50 000 de ori.

Constelatia Orion, Foto: citizengallagher.wordpress.com
Constelatia Orion, Foto: citizengallagher.wordpress.com

Cum poate fi localizata Betelgeuse pe cer?

La latitudinile de mijloc ale emisferei nordice, in jurul primei zile a fiecarui an, Betelgeuse rasare la momentul apusului soarelui. Aceasta stea este foarte bine plasata pentru a putea fi vizualizata in zonele de sud-est si est, in serile lunii februarie. Pana la inceputul lunii martie, aceasta stea poate fi vazuta spre sud, seara devreme. Pana la mijlocul lunii mai, Betelgeuse poate fi zarita pentru scurt timp in vest, dupa apusul soarelui. Betelgeuse calatoreste in spatele soarelui la inceputul verii, dar revine la est inainte de rasarit, pana la mijlocul lunii iulie.

Betelgeuse, aflata in faimoasa constelatie Orion, este usor de vazut. Puteti privi o harta stelara pentru a invata modelul constelatiei Orion. Constelatia in sine este usor de observat datorita sirului scurt si drept compus din trei stele luminoase, aflate in sectiunea de mijloc a acesteia. Betelgeuse se afla in coltul din stanga sus al dreptunghiului mare care formeaza constelatia. Betelgeuse are o culoare distincta: o nuanta sobra de rosu-portocaliu. Aceasta este ideala pentru convingerea necredinciosilor de faptul ca stelele au de fapt diverse culori. Stelele desemnate Alpha sunt de obicei cele mai stralucitoare din constelatiile lor. Dar Betelgeuse este Alpha Orionis, in ciuda faptului ca aceasta este mai slab iluminata decat cealalta stea luminoasa a lui Orion, Rigel. Betelgeuse este cea de-a zecea cea mai stralucitoare stea de pe cer, in general, si este cea de-a saptea cea mai stralucitoare stea vizibila din SUA, Canada, Europa si majoritatea emisferei nordice.

Istorie si mit

Mai tineti minte filmul “Beetlejuice”? Numele acestei stele este asemanator. Numele traditionale ale multor stele luminoase au origine araba. Acest lucru reflecta pozitia dominanta a astronomilor si astrologilor arabi in timpul Evului Mediu, in Europa. Se pare ca numele Betelgeuse deriva dintr-o expresie araba care se traduce de obicei ca “subratul uriasului”. Desigur ca Uriasul se refera la Orion, insa, mai degraba decat un subrat, unii oameni vad Betelgeuse ca fiind o mana sau uneori un umar. Desi nu este in intregime clar ce inseamna numele stelei, Betelgeuse marcheaza umarul drept al lui Orion in multe harti stelare vechi.

In miturile antice, Orion este asociat cel mai adesea cu un urias, un razboinic, un vanator, un zeu sau o alta figura antropomorfa sau animala, asa ca nu este surprinzator faptul ca cele mai multe reprezentari ale stelei Betelgeuse au o conexiune anatomica. In unele parti din Brazilia, Betelgeuse era vazuta ca membrul posterior al unui caiman sau membrul anterior al unei broaste testoase. Pe de alta parte, in Japonia, Betelgeuse era considerata a fi parte din marginea unui tambur ceremonial. In Peru, aceasta stea era unul din patru vulturi care aveau sa devoreze un criminal.

Nu va faceti griji. Sansele ca aceasta stea sa explodeze in timpul vietii noastre sunt astronomic de mici. Chiar daca aceasta ar exploda, nu ar insemna ca pe cerul Pamantului vor exista doi sori. De asemenea, aceasta explozie nu va dovedi ca lumea se va sfarsi in anul 2012. Acesta ar fi, cel mai probabil, un eveniment natural minunat despre care le-am putea povesti nepotilor.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.