Un veritabil giuvaier arhitectonic, o capodopera renascentista, cu gradini la fel de superbe, Villa d’Este se afla in orasul Tivoli din Italia, impresionantul edificiu fiind ridicat de cardinalul Ippolito al II-lea d’Este (1509-1572), cunoscut mai ales bunicului sau, papa Alexandru al VI-lea Borgia. Vila propriu-zisa este impresionanta atat prin dimensiunile sale, cat si prin elementele arhitecturale, insa ceea ce intregeste aceasta frumusete sunt gradinile, fantanile si grotele artificiale.

Villa d’Este1

Lucrarile de constructie la Villa d’Este au fost demarate in anul 1550, in aceeasi perioada in care Ippolito avea sa fie numit in functia de guvernator al orasului Tivoli, aflat la circa 20 de kilometri de Roma. Cel care a considerat ca Ippolito al II-lea d’Este este potrivit pentru aceasta functie a fost papa Iuliu al III-lea.

La putina vreme dupa ce a fost numit in functia de guvernator al orasului Tivoli, Ippolito a comandat ridicarea unei noi vile; de aceasta data, cel care a contribuit la pictarea peretilor a fost Livio Agresi, un artist apreciat la acele timpuri. Ippolito al II-lea a tinut ca la decorarea vilei sa contribuie toate personalitatile vremurilor, tendinta artistica apartinand, in mod evident, manierismului italian.

Villa d’Este11

Chiar si asa, splendidele gradini umbresc edificiul ridicat la comanda guvernatorului; amplasate pe terase, mai precis pe colinele care duc pana la intrarea in Villa d’Este, gradinile au reprezentat punctul culminant. Amenajarea unor astfel de spatii a fost cu atat mai dificila cu cat coasta era extrem de abrupta, motiv pentru care alimentarea cu apa a fantanilor s-a realizat cu ajutorul unui sistem hidraulic, acesta fiind folosit la Villa Adriana aflata in apropiere.

Citește și:  Parcul Safari PheZulu: Obiective turistice Africa de Sud - Phezulu

In ciuda faptului ca vorbim despre un sistem hidraulic foarte complicat, acesta nu foloseste decat metodele antice de alimentare cu apa, revitalizand intrucatva tehnicile utilizate in Imperiul Roman, sub imparatul Hadrianus. Mai tarziu, Villa d’Este avea sa fie supusa mai multor lucrari de restaurare si renovare, acestea fiind demarate sub cardinalul Alessandro d’Este.

Villa d’Este1111

Cardinalul a tinut cu tot dinadinsul sa se renoveze, in primul rand, gradinile si apoi jocurile de apa. In cele din urma, proprietatea a intrat in posesia dinastiei de Habsburg in secolul al XVIII-lea. Din fericire, aceasta a reprezentat perioada de declin a proprietatii: gradinile au fost abandonate, iar statuile prezente altadata pe acest impresionant domeniu au inceput sa fie mutate. Aceasta perioada a luat sfarsit un secol mai tarziu, cand cardinalul Gustav von Hohenlohe a preluat domeniul.

Au urmat lucrari masive de restaurare. Cam in aceeasi perioada, faimosul compozitor Franz Liszt vizita proprietatea, unul dintre ultimele sale concerte tinandu-le chiar aici. Inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Villa d’Este se afla azi in administrarea statului italian si este considerata unul dintre cele mai frumoase proprietati din intreaga lume. Nu exista gradini mai frumoase si mai maiestuos amenajate, drept dovada, multe alte proprietati s-au inspirat din acest loc.

Fantana Ovalo
Fantana Ovalo

Fontana dell’Ovato (Fantana Ovalo), Gran Loggia a lui Pirro Ligorio sau Le Cento Fontane sunt doar cateva dintre punctele impresionante ale acestui domeniu. Dupa ce vizitatorii vor trece prin superbe gradini, va ajunge in interiorul edificiului Villa d’Este. Poate cele mai mari atractii ale vilei sunt frescele de pe tavan, ce lasa impresia unor imagini tridimensionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.