Vipera cu corn desertica (Cerastes cerastes) populeaza regiunile aride cu vegetatie putina din Africa de Nord, este intalnita in Maroc, Egipt, Algeria, Sudan, Libia, Tunisia si Israel. Apare in Desertul Sahara si Desertul Sahel, dar si in zonele stancoase de la altitudini de cel mult 1500 m. Este cunoscuta si sub denumirea de vipera cu corn sahariana si se remarca prin faptul ca deasupra fiecarui ochi prezinta cate un corn de forma unui spin foarte ascutit.

Are corpul relativ scurt, cu un aspect indesat, acoperit de solzi desi si puternic carenati, care ii faciliteaza ascunderea in nisip, pentru a se proteja de caldura torida a soarelui. Coloritul galben-maroniu cu pete cenusii si maro-deschis de pe partea dorsala a corpului ii asigura un bun camuflaj pe solul nisipos. De regula ajunge la lungimea de 30-60 cm, in cazuri exceptionale si la 70 cm.

Este un sarpe nocturn, activ mai mult noaptea cand isi pandeste prada stand ingropat pe jumatate in nisip si o ataca brusc pe neasteptate. Hrana sa consta din rozatoare, pasari si soparle, uneori si insecte mari.

Citește și:  Veverița cu urechi negre, specia Nannosciurus melanotis

Cand este in pericol are obiceiul sa se incolaceasca si sa isi frece solzii laterali unii de altii, astfel scotand un sunet care se aseamana cu un harait. Se poate deplasa in toate directiile, poate face mici salturi, lasand urme in forma de S si reusind sa inainteze in ritm alert pe dunele de nisip.

Vipera cu corn deșertică

Reproducerea la aceasta specie are loc primavara (in lunile aprilie-iunie) si este ovipara. Femela depune un numar de pana la 20 de oua dupa o perioada de 45-60 de zile de la imperechere. Speranta de viata la aceasta vipera este de aproximativ 14 ani in conditii de captivitate si de pana la 10 ani in mediul ei natural.

Muscatura sa nu este mortala pentru om, insa veninul sau otravitor cauzeaza edem local si hemoragie mare.

Vipera cu corn desertica face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Vipera cu corn desertica (Cerastes cerastes):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.