Printre speciile de animale aflate pe cale de disparitie din Romania, alaturi de lup, urs, capra neagra sau ras, se afla si vipera cu corn, care, din nefericire, este una dintre cele mai amenintate reptile aflate pe teritoriul tarii noastre. Distrugerea mediului in care traiesc acesti ofidieni este principala cauza care duce la disparitia speciei, fiind imposibil sa se stie exact numarul serpilor care se mai afla in Romania. Cert este ca aceasta specie este cea mai mare dintre viperele europene.

Familia din care face parte vipera cu corn se numeste Viperidae, din care fac parte serpii cei mai evoluati. Aceasta familie este impartita in subfamiliile crotalinae si viperinae. Printre serpii care fac parte din prima subfamilie se numara viperele arboricole si sarpele cu clopotei, iar din familia viperinae face parte vipera pufaitoare, intalnita in Africa, vipera covor din Asia sau vipera comuna europeana, acestea fiind printre cele mai cunoscute. Membri ai subfamiliei Viperinae sunt prezenti si la noi in tara, in 5 -7 specii, printre care se afla vipera neagra, vipera de faneata sau vipera de stepa.

vipera cu corn

Vipera cu corn este de origine mediteraneana si afla in special in Europa de Est fiind unul dintre cei mai periculosi serpi veninosi, al carui venin este mortal pentru om. Prefera zonele uscate, stancoase, si cu soare, fara foarte multa vegetatie, ideale fiind marginile padurilor sau zonele din apropierea apelor. In Romania poate fi gasita in Apusenii de Sud, in Muntii Banatului, in Depresiunea Cernea, in partea de vest a Muntilor Retezat, la Cetatea Devei, Potile de fier si in Brasov, desi aici este rar intalnita.

Dimensiunile viperei cu corn sunt medii, intre 90 si 120 de centimetri, iar culoarea difera in functie de teritoriul pe care il locuiesc. Masculii au culoarea gri sau crem dechis, iar femelele sunt colorate cu cafeniu deschis sau brun. Masculii au pe spate o dunga de culoare inchisa, cu romburi sau zigzaguri, iar femelele au aceasta dunga de culoare rosie. Capul este plat si triunghiular, iar pe varful botului se afla semnul lor special, care ii difera de alte specii de serpi, si anume, un corn de mici dimensiuni si moale, care reprezinta si sursa numelui vipera cu corn.

Cornul acesta moale are un rol foarte important in imitarea mediului, permitand sarpelui sa fie neobservat atat de vietatile pe care le vaneaza, cat si de cele care il vaneaza. Cornul se afla pe varful botului si este alcatuit din 9-17 solzi, in situatii exceptionale doar din 2-4 solzi, care sunt pozitionati in doua randuri perpendicular.

Lungimea pana la care poate creste cornul este de 0,5 centimetri. Din hrana serpilor adulti fac parte rozatoarele, iar puii se hranesc cu gusteri si soparle de ziduri. Atunci cand se hranesc cu vietati mai mari, aceste vipere ataca prada cu venin, apoi o elibereaza, urmand sa fie inghitita, iar in situatia in care sunt vietati mai mici, le inghite direct, fara sa le atace, facand astfel economie de venin.

De regula, vipera cu corn este o specie nocturna, insa iubeste soarele, motiv pentru care petrece mai mult timp sub razele soarelui decat alte specii din familia ei. Hibernarea incepe in lunile noiembrie-decembrie, insa se poate si mult mai devreme, putand, in functie de cat de mult scade temperatura, sa hiberneze inca din luna septembrie. Hibernarea se incheie in luna aprilie. La scurt timp dupa iesirea din hibernare, are loc imperecherea, iar inainte de imperechere exista un “dans de lupta” al masculilor, urmand ca femela, care depune oua din care se nasc puii de vipera, sa nasca intre 10-20 de pui in august- octombrie. Puii masoara 15-24 de centimetri si sunt vanatori nativi, urmand ca la foarte scurt timp dupa nastere sa-si procure singuri hrana.

Atunci cand simte ca se afla in primejdie, vipera cu corn mai degraba se retrage decat sa atace, insa daca este o situatie fara scapare, atunci procedeaza astfel: se face colac si asteapta ca pradatorul sa se apropie, iar cand acesta se afla la o distanta de 15-20 de centimetri, ataca cu o rapiditate iesita din comun.

vipere cu corn

Muscatura acestei specii este extrem de periculoasa, datorita veninului, care poate coagula sangele sau poate provoca hemoragii. Victimele muscate de aceasta specie au urmatoarele simptome: durere, anemie, agitatie sau ameteala. Atat la oameni, cat si la soareci sau pasari, veninul actioneaza rapid, insa animalele din ordinul broastelor sau sarpelui de casa sunt foarte rezistente la acest venin, daca nu chiar imune.

Veninul este o alta cauza pentru care vipera cu corn se afla pe cale de disparitie, deoarece exista persoane care il colecteaza ilegal. Veninul este foarte important pentru a se produce antiveninul, substanta care vindeca intoxicatia cu venin, cauzata de muscaturile viperelor. De asemenea, datorita pretului foarte ridicat, ele sunt vanate si comercializate. Totodata, fiind un sarpe veninos, a carui muscatura poate fi letala omului, localnicii din zonele in care traieste aceasta specie o omoara, toti acesti factori determinand situatia in care se afla acum aceasta specie.

Pentru protejarea viperei cu corn, specialistii recomanda informarea localnicilor in zonele unde se afla aceasta specie si protejarea habitatelor in care traieste, cat si pedepsirea celor care comercializeaza ilegal aceste vipere si le colecteaza veninul. Prin respectarea masurilor necesare indepartarii pericolului de disparitie al acestei specii si al tuturor speciilor a caror existenta este pusa sub semnul intrebarii se asigura o diversitate biologica, iar prin aceasta omul nu trebuie sa faca altceva decat sa-si indrepte greselile, deoarece actiunile unora dintre noi sunt cauzele acestor probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.