Vipera cu gene (Bothriechis schlegelii) este un șarpe arboricol, recunoscut pentru solzii ridicați deasupra ochilor, care seamănă cu genele.
Vipera cu gene (Bothriechis schlegelii) este o specie care traieste in padurile tropicale din America Centrala si nordul Americii de Sud. Numele ei vine de la faptul ca are o trasatura distinctiva – prezinta ,,gene” formate din solzii ridicati chiar in dreptul ochilor.
Caracteristicile fizice și adaptările viperei cu gene
Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea corpului de 45-75 cm, intotdeuna femela fiind mai mare decat masculul. Ca toate speciile arboricole si aceasta vipera are coada cu rol de apucare, deseori stand agatata de ea de crengile copacilor.
Corpul este acoperit de solzi mici si luciosi, iar coloritul variaza de la galben-portocaliu-aprins la verde-cenusiu-inchis. La anumite exemplare care au un colorit verde sau galben spre maroniu apare si un desen pe partea dorsala a corpului, care se prezinta ca o banda in zig-zag de culoare mai inchisa sau contrastanta.
Capul este destul de mare, de forma triunghiulara, iar ochii sunt mici cu irisul de culoare inchisa. Gura are deschiderea larga, in maxilarul superior are doi colti lungi, ce apar indoiti spre spate cand vipera isi tine gura inchisa. In zona dintre ochi si bot prezinta o cavitate cunoscuta sub numele de Groapa Loreal acesta fiind deschiderea externa a unui organ termoreceptor deosebit de sensibil.
Dieta și comportamentul de vânătoare
Acest organ este de obicei intalnit la serpii boa si pitoni. Atunci cand prada este in zona de detectare, radiatia infrarosie permite viperei sa determine directia. Se pare ca aceste organe receptoare functioneaza ca niste ochi primitivi si sunt de mare importanta pentru un sarpe pradator care vaneaza pe timp de noapte.
In momentul cand ataca vipera cu gene isi deschide botul si isi coboara cei doi colti din pozitia lor obisnuita, lipita de cerul gurii. Cand maxilarele sunt larg deschise, coltii sunt indreptati spre prada.
Reproducerea și ciclul de viață
Vipera cu gene este activa mai mult noaptea, atunci ea sta ascunsa in vegetatia densa si isi pandeste prada ce consta din rozatoare, soparle, broaste si pasari mici. Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela dupa o perioada de 4-5 luni naste 6-22 pui vii, care la inceput au lungimea de 10-20 cm.
Vipera cu gene face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.
Adaptările unice ale viperei cu gene la mediul arboricol
Vipera cu gene (Bothriechis schlegelii) este bine adaptată pentru viața în copaci, având o serie de caracteristici unice care îi permit să prospere în habitatul său tropical.
Una dintre adaptările cele mai evidente este coada prehensilă, care funcționează ca un al cincilea membru, oferindu-i stabilitate și ajutând-o să se agațe de crengi în timp ce se deplasează sau își vânează prada. Solzii ridicați deasupra ochilor, care seamănă cu genele, oferă o protecție suplimentară împotriva vegetației dense și pot ajuta la dispersarea apei de ploaie.
Capul său triunghiular, bine diferențiat de corp, îi permite să-și deschidă gura foarte larg în timpul atacului, expunând colții lungi, ce injectează rapid veninul în pradă. Coloritul său variabil, care include nuanțe de verde, galben, portocaliu și chiar roșu, îi oferă camuflaj perfect în frunzișul copacilor, protejând-o de prădători și facilitând vânătoarea.
Video – Vipera cu gene (Bothriechis schlegelii):