Vipera lui Russell este considearata cea mai periculosa vipera din Asia de Sud. Apare atat in regiunile sudice cat si sud-estice ale acestui continent, in vegetatia de pe malurile apelor curgatoare, pe terenuri agricole, in gradini dar si in apropierea asezarilor umane. Aceasta vipera nu este intalnita in zonele cu paduri si vegetatie densa.

Are lungimea corpului cuprinsa intre 1-1,5 m si aspectul mai putin robust decat cel al unei altei specii de vipere. Capul este mare, aplatizat si triunghiular, apare bine evidentiat comparativ cu corpul, acoperit cu solzi mari, uniform distribuiti in functie de forma lor. Ochii sunt mari, au irisul de culoare galbena, iar botul este putin curbat anterior si rotunjit, narile mari pozitionate deasupra acestuia.

Maxilarele au coltii echipati cu mici canale interne prin care trece veninul. Corpul este de forma cilindrica si putin aplatizat, acoperit de solzi mari pe partea dorsala, iar pe partea ventrala cu solzi mai mici si mai multi. Coada este scurta, acoperita si ea cu solzi. Coloritul pe partea dosala a corpului este in nuante maro-inchis sau maroniu-deschis spre gri, cu pete alungite intunecate marginite cu negru. Pe partea ventrala nuantele sunt mai deschise galbene, rozii sau albe, iar pe cap apar pete inchise la culoare mai ales in zona ochilor.

Aceasta specie de vipera este lenta dar periculoasa, nocturna si activa intotdeauna dupa apusul soarelui. Daca este stresata sau in pericol suiera in stilul ei caracteristic, isi ridica partea superioara a corpului si musca cu putere miscandu-se inainte atat de brusc si tare incat se ridica de pe sol. Hrana sa consta din mamifere, rozatoare si pasari.

Citește și:  Vipera cu corn pe nas (Vipera ammodytes) – Cel mai periculos șarpe din Europa

Vipera lui Russell

Are o tehnica foarte simpla de a-si prinde prada, o urmareste si o ataca pe neasteptate muscand-o si introducandu-i veninul, apoi se retrage asteptand ca victima sa moara, apoi o inghite intreaga.

Reproducerea este vivipara si are loc in perioada lunilor aprilie-iulie. Femela naste pui vii in perioada mai-noiembrie si numarul acestora variaza intre 20-40. La nastere viperele mici au lungimea corpului de 21-26 cm, iar hrana lor consta din insecte si mici soparle. Exemplarele tinere ajung la maturitate cand masoara 1 m si au varsta de 2-3 ani.

Vipera lui Russell este o specie comuna in Asia, numarul de exemplare este destul de mare, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae. Veninul ei este foarte puternic produce leziuni extinse in tesuturi, hemoragii interne, durere mare si chiar necroza, sangerare pe sub piele, in intestin, nas, gura si creier. In cele din urma victima sufera de insuficienta renala cu sangerare si moare. La om doar 40-70 mg de venin este suficient pentru a provoca moartea acestuia.

Video -Vipera lui Russell (Daboia russelli):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.