Home Animale Vipera nord-africană cu solzi fierăstrău (Echis pyramidum)

Vipera nord-africană cu solzi fierăstrău (Echis pyramidum)

0
Vipera nord-africană cu solzi fierăstrău (Echis pyramidum)

Vipera nord-africana cu solzi fierastrau este o specie africana, din regiunile nordice si nord-estice ale acestui continent. Apare distribuita in Somalia, Egipt, Uganda, Tunisia, Kenya, Sudan, Pakistan, Arabia Saudita si sudul Etiopiei. Desi are dimensiuni reduse este foarte periculoasa, veninul sau este atat de letal incat poate ucide un om. Veninul provoaca coagularea sangelui datorita unei toxine din compozitia sa.

Are lungimea corpului de 30-60 cm si se remarca prin solzii puternic carenati si dispusi oblic, de la care ii vine si numele popular. Mai mult decat atat solzii prin frecarea intre ei scot un sunet care se aseamana cu un zanganit. Coloritul pe partea dorsala poate fi in nuante de gri, verde-masliniu, maro-roscat cu numeroase pete de culoare deschisa, iar pe partea ventrala mai luminos.

Este o specie nocturna, in timpul noptii devine activa si isi vaneaza prada. Prinde mici mamifere rozatoare, animale nevertebrate de dimensiuni reduse, pasari, reptile si amfibieni. Reproducerea este ovipara, femela depune in cursul unui an doua serii de 6-20 de oua.
Vipera nord-africana cu solzi fierastrau are denumirea stiintifica de Echis pyramidum, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae.

Echis pyramidum
Echis pyramidum

Muscatura viperei este foarte dureroasa, cauzeaza rani adanci, sangerare si apoi scurgerea sangelui si in intestin, la nivelul gurii si nasului. Tesutul din zona unde a avut loc muscatura devine necrozat, apar varsaturi cu sange, aritmii cardiace, hemoragii la rinichi si creier, paralizie si de obicei se ajunge la deces.

Daca se injecteaza la timp antiveninul, persoana muscata poate fi salvata. Primul ajutor care poate fi dat unei persoane muscate de vipera este sa i se puna cat mai repede un garou pe piciorul unde are rana, sa se urmareasca daca victima respira in mod normal si sa fie dusa rapid la cel mai apropiat spital sau loc unde poate primi serul antivenin.

Cu ajutorul garoului legat deasupra muscaturii se poate preveni raspandirea veninului in corp sau macar incetinirea lui. Nu este bine sa se cauterizeze rana sau mai rau sa se faca o incizie in dorinta de a scoate veninul. Solutia este antiveninul care trebuie admnistrat cat mai rapid.

Video – Vipera nord-africana cu solzi fierastrau (Echis pyramidum):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version