Vipera păroasă de tufiș (Atheris hispidis) este un șarpe veninos care impresionează prin aspectul său inedit, dat de solzii lungi și spinoși ce îi acoperă corpul.

Vipera paroasa de tufis este o specie de sarpe veninos din regiunile impadurite din Africa Centrala, Uganda de Sud-Vest, Tanzania de Nord-Vest, Congo si Kenya de Vest. Este o specie arboricola si nocturna, isi vaneaza prada pe timp de noapte, direct in copaci cand prinde pasari sau coboara pe sol pentru a captura mici mamifere rozatoare, dar si amfibieni, soparle, melci.

Caracteristici fizice și dimorfism sexual

Are lungimea corpului de 50-73 cm, deci corpul sau este destul de mare insa destul de ingust, iar aspectul sau este interesant datorita solzilor puternic carenati (lungi si curbati) care ii acopera corpul.

Capul este mic si gatul ingust, ambii au solzii ridicati ceea ce face sa se asemene cu niste spini. Coloritul masculului difera de cel al femelei, din acest punct de vedere dimorfismul sexual este pronuntat.

Femela are corpul pe partea ventrala in culori de nuante maronii-maslinii, iar masculul in tonuri de verde-galbui. Pe paretea ventrala la ambele exemplare coloritul este mai luminos. De asemenea cele doua exemplare difera si prin dimensiunea corpului, femela fiind intotdeauna mai mare decat masculul.

Ochii sunt foarte mari si au irisul de culoare inchisa. Botul este putin mai lung la femela si limba subtire, cu varful despicat. Pe cerul gurii apar glandele cu venin mari si coltii lungi care se pliaza cand nu sunt utilizati. Cand este atacata, isi ridica putin capul, isi tine gatul in forma literei S si ataca cu gura deschisa gata sa muste.

Reproducere și puii viperei păroase

Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela naste 5-12 pui vii care sunt destul de bine dezvoltati, au lungimea de 11-12 cm si reusesc sa-si prinda singuri prada inca din prima zi.

Vipera paroasa de tufis are denumirea stiintifica de Atheris hispidis, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae. Numarul de exemplare este destul de mare in Africa Centrala, riscul de disparitie al acestei specii este redus. Muscatura sa este foarte veninoasa, nu exista un antivenin care sa fie eficient pana in prezent.

Rolul viperei păroase de tufiș în ecosistem

Vipera păroasă de tufiș joacă un rol esențial în ecosistemele tropicale africane, controlând populațiile de rozătoare și alte specii mici. Prin vânătoarea sa, contribuie la menținerea echilibrului natural și reduce riscurile de răspândire a bolilor transmise de rozătoare. În ciuda reputației sale de prădător periculos, această specie este crucială pentru sănătatea pădurilor tropicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.