Visele lucide reprezintă un fenomen fascinant, care are loc atunci când persoana care doarme devine conștientă că se află într-un vis și, uneori, poate controla ceea ce visează, ca şi cum ar fi regizorul şi protagonistul unui film. În general, oamenii sunt tentaţi să califice o astfel de experienţă ca fiind misterioasă sau ezoterică, dar, în pofida acestui fapt, visătorii lucizi sunt subiectul unor cercetări științifice riguroase, care încearcă să răspundă la întrebări fundamentale legate de mecanismele minţii noastre.
Estimări recente arată că 55% dintre adulți au cel puțin un vis lucid în timpul vieții și că 23% au două sau mai multe în fiecare lună. Într-o treime dintre cazuri, visătorii lucizi sunt capabili să exercite o anumită formă de control asupra visului lor, de exemplu schimbând “locația” sau alegând în mod deliberat să se “trezească”.
Capacitatea omului de a visa ascunde încă multe necunoscute. Petrecem aproximativ şase ani din viaţă visând, ceea ce înseamnă peste 2000 de zile şi peste 52 000 de ore.
Visele ne intrigă, ne încântă, ne neliniştesc, pentru că ţin de o zonă a fiinţei pe care avem impresia că nu o putem controla. Visele, în sensul general acceptat, se produc în stadiul cinci al unui ciclu de somn, adică în faza REM (Rapid Eye Movement), numită şi “somn paradoxal”, primele patru aparţinând “somnului lent”. Un ciclu de somn durează circa 90 de minute, iar de-a lungul unei nopţi se succed (cu mici diferenţe de la o persoană la alta) 3 – 5 cicluri de somn.
În faza REM, când activitatea electrică a creierului este apropiata celei în stare de veghe (dar fără eliberarea de neurotransmiţători), cel mai activ este hipocampul – parte a creierului cu rol esenţial în crearea şi stocarea amintirilor, în funcţionarea memoriei, dar şi în crearea imaginilor din vis.
Cum se produc visele lucide?
Visele lucide, aşadar, sunt experiențe în care persoana care doarme devine conștientă că se află într-un vis și poate controla ceea ce visează. În astfel de vise, individul are capacitatea de a lua decizii, de a explora și experimenta într-un mod similar cu realitatea. Deși suntem obișnuiți să ne trezim din somn atunci când visăm, în visele lucide mintea construieşte scenariul oniric, rămânând “trează”.
Visarea lucidă apare în timpul somnului REM (“somn paradoxal”). Datele științifice arată că ar fi vorba de o stare hibridă de conștiință, situată la graniţa dintre starea de veghe şi somn – persoana într-adevăr doarme, dar activitatea creierului, care a fost înregistrată în timpul experimentelor, sugerează că aceasta este diferită de activitatea creierului observată de obicei în timpul somnului REM.
De asemenea, există vise lucide iniţiate în vis (“dream-initiated lucid dream”- DILD), care înseamnă un vis obişnuit, după care cel care visează realizează că visează, şi vis lucid inițiat în starea de veghe (“wake-initiated lucid dream” – WILD), în care subiectul trece direct din starea de veghe în starea de vis, fără nici o discontinuitate în conștientizarea întregului proces.
Visele lucide – cercetări recente
O echipă de cercetători, de la Institutul Max Planck, din Germania, în cadrul unor experimente cu 62 de voluntari, au ajuns la concluzia că cei capabili de vise lucide au o conştiinţă de sine puternică şi au o inteligenţă peste medie, iar în creierul acestor persoane există o zonă “anormal” dezvoltată, aflată în partea anterioară a craniului, deasupra ochilor (cortexul prefrontal anterior) – sediul conştiinţei, al voinţei şi al intenţiei.
S-a mai constatat că se poate influenţa şi coordona visul lucid cu ajutorul unui stimul electric (stimularea undelor cerebrale gamma, la o frecvenţă în jur de 40 Hz), în timpul somnului paradoxal REM (Rapid Eye M ovement/ Mișcarea rapidă a ochilor ), faza în care activitatea electrică a creierului este similară cu cea din starea de veghe şi în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise.
Despre undele celebrale gamma nu se ştiu prea multe lucruri, decât că au originea în talamus şi joacă un rol major în prelucrarea stimulilor de către creier, în îndeplinirea sarcinilor cu nivel cognitiv înalt, în creativitate, învăţare şi starea de fericire.
Interesul medicilor pentru visele lucide se explică şi prin faptul că există posibilitatea tratării unor tulburări psihice prin controlul viselor, pe lângă stimularea performanţelor şi a creativităţii.
Tehnici de declanşare a viselor lucide
Unii oameni pot învăța cum să aibă un vis lucid în câteva zile, în timp ce alții au nevoie de câteva luni, observa un cercetător germen, specialist în problemele somnului şi, deşi mecanismele exacte ale viselelor lucide nu sunt pe deplin înțelese, se crede că acestea pot fi declanșate de anumiți factori și prin diverse tehnici, cum ar fi:
- Jurnalul de vise – ţinerea unui jurnal de vise și conștientizarea/ repetarea în minte, la zece minute după trezire, a viselor (obişnuite) pe care le avem poate spori probabilitatea de a avea vise lucide; mulţi dintre participanţii la diverse experimente au mărturisit că, la scurtă vreme după ce au ţinut un astfel de jurnal, au avut primul vis lucid;
- Testarea realității – este o altă tehnică utilizată pe scară largă, constând în menţinerea în minte, cu insistenţă, pe parcursul întregii zile, a ideii că putem conştientiza visul, iar înainte de culcare să ne concentrăm asupra acestei idei, la ceea ce vrem să visăm (în detaliu, imagini, sunete, gesturi etc.), să provocăm subconştientul să genereze ceea ce dorim să visăm.
- Meditația și tehnicile de relaxare – practicarea meditației și a altor tehnici de relaxare poate contribui la dezvoltarea stărilor de conștientizare în timpul viselor;
- Trezirea când mai sunt aproximativ două ore de somn – cercetările sugerează că cel mai eficient mod este “inducerea mnemonică a visului lucid” (MILD – Mnemonic Induced Lucid Dreams), adică să dormi timp de patru până la șase ore, să te trezești pentru puţină vreme (câteva minute), pentru a face exerciții care vizează inducerea visului lucid și apoi să te întorci la somn; singura problemă ar fi că nu este tocmai plăcut să te trezești la ora 4, de pildă, spre zori, şi nici nu poate fi făcut acest exerciţiu mult timp.
Care sunt avantajele viselor lucide?
Visele lucide pot oferi mai multe beneficii celor care le experimentează, cu diferenţe care ţin de personalitate, obiceiuri personale, de calitatea somnului:
- Auto-cunoaștere – visele lucide pot oferi o oportunitate unică de a explora subconștientul și de a înțelege mai bine aspecte ale sinelui și ale emoțiilor care pot fi ascunse sau neglijate în starea de veghe. Explorarea sinelui poate duce la creșterea personală, la auto-reflecție și la o înțelegere mai profundă a subconștientului;
- Creativitate și învățare – datorită naturii interactive, visele lucide pot fi folosite pentru a crea lumi imaginare, ceea ce poate stimula creativitatea și inovația în viața reală. Visătorii lucizi se pot angaja în mod activ în visele lor și pot explora idei și soluții inovatoare pe care ar putea să nu le fi luat în considerare în starea de veghe;
- Depășirea fricilor și a fobiilor – visele lucide oferă un mediu sigur și controlat pentru a înfrunta și a depăși fricile, anxietățile și fobiile. Angajându-se conștient în scenarii de vis dificile, cei care au vise lucide pot reduce treptat impactul emoțional al acestor temeri în vis și în starea de veghe. Studiile mai arată că visele lucide pot contribui la reducerea nivelului de stres și anxietate, deoarece persoanele capabile să conștientizeze că sunt într-un vis pot învăța să se relaxeze și să se bucure de experiență;
- Reducerea coșmarurilor – persoanele care pot controla și influența evenimentele din vise pot învăța să facă față și să modifice conținutul negativ al viselor, reducând astfel frecvența coșmarurilor;
- Dezvoltarea și practicarea abilităților – visele lucide pot fi folosite ca o platformă pentru a exersa abilitățile din viața reală și pentru a îmbunătăți performanța. Sportivii, muzicienii, artiștii, de exemplu, își pot repeta tehnicile, pot vizualiza succesul în starea de vis lucid.
Visele lucide implică riscuri?
Cei mai mulţi specialişti consideră că visele lucide nu implică niciun risc. Alţii spun că ar trebui să se acorde atenţie unor aspecte care pot interveni în situaţia în care persoanele care vor să se antreneze pentru o astfel de experienţă au o sensibilitate mai accentuată.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Montreal, bazat pe chestionare și măsurători de laborator, nu există nicio dovadă care să sugereze că visele lucide ar fi asociate cu efecte negative sau riscuri pentru sănătate. Sporadic, pot să apară tulburări de somn, ducând la oboseală în timpul zilei, amintiri false, uşoară confuzie, rareori tulburări emoționale sau de dispoziţie.
Un teritoriu de explorat
Somnul şi visele reprezintă un teritoriu de explorat, ascunzând încă mecanisme misterioase, nu numai pentru înţelegerea comună, dar şi pentru neurostiintele moderne. În plan oniric, totul este posibil, iar evenimentele din vis, spun cercetătorii, se înregistrează în creierul nostru la fel de puternic ca cele trăite.
Realizarea viselor lucide necesită practică și răbdare. Este important să fie menţinut un program de somn consecvent și visul lucid să fie abordat cu o atitudine pozitivă. Cu perseverență, oricine poate dezvolta capacitatea de a avea vise lucide și de a explora posibilitățile nelimitate ale subconştientului.
În plus, visele lucide reprezintă o temă de mare interes pentru tehnologiile de modificare a viselor. De exemplu, cercetătorii de la MIT, din SUA, au dezvoltat deja un dispozitiv – “Dormio” – pentru a influența și controla conținutul viselor. Este un fel “mănuşă”, echipată cu o brățară și cu senzori care măsoară activitatea inimii și a muşchilor şi care are rolul de a prelungi starea intermediară între luciditate și somnul profund, propice viselor lucide.
Unele tehnologii folosesc sunete sau lumină pentru a influența experiențele din vis. De pildă, anumite sunete sau semnale luminoase pot fi prezentate în timpul somnului, pentru a sugera că persoana se află într-un vis și să devină astfel conștientă în vis.
Utilizarea RV (Realitatea Virtuală) sau RA (Realitate Augmentată) ar putea oferi un mediu controlat pentru a stimula visele lucide sau pentru a permite intrarea în stări similare visării conștiente. Prin intermediul căștilor sau al altor dispozitive de realitate virtuală, se pot crea scenarii și lumi în care persoana poate interacționa conștient în timpul somnului.
Cercetarea în acest domeniu este în stadii incipiente, dar, în viitorul apropiat, astfel de tehnologii ar putea reprezenta oportunități interesante pentru înțelegerea mai profundă a funcționării minții umane și pentru valorificarea uriaşului potenţial al subconştientului.