Visele rămân un mister chiar și după ce au intrat în atenția științei moderne. Nu există om care să nu viseze, chiar și unele animale visază. Există vise creative, vise lucide, coșmaruri, vise clare și vise foarte confuze, vise de care ne amintim și vise pe care le uităm la trezire. Există și vise profetice, care prezic viitorul, uneori cu o acuratețe și precizie uimitoare.
Visele profetice sau visele prevestitoare sunt născute din precognițiile, presentimentele pe care omul le are și în stare de trezie, chiar dacă deseori acestea rămân ascunse în subconștient. Ele se arată prin intermediul viselor. Astfel, se întâmplă ca un om să viseze evenimente ce urmează să se întâmple. S-ar părea că aproape jumătate dintre noi am avut măcar o dată experiența unui vis profetic.
Unii oameni de știință spun că omul visează despre orice, iar în momentul în care un vis devine realitate, el își va aminti de acel vis. Dar unii își amintesc visul înainte ca evenimentele să aibă loc în realitate. Visele profetice au influențat evenimente diverse din istorie, au dus la invenții și la opere de artă. Artiștii, de altfel, sunt cei care se inspiră cel mai adesea din visele lor, însă nu sunt singurii.
Visele profetice ale unor personalități istorice:
Augustus Caesar. Împăratul roman a fost salvat de visul prevestitor al unui prieten. Acesta avusese un vis în care viața împăratului era în pericol, atfel că s-a trezit alarmat și a fugit la cortul lui Caesar, trezindu-l din domn și rugându-l să se mute într-un alt cort. Împăratul s-a lăsat într-un final convins să se mute, iar în acea seară armata inamică a distrus cortul în care dormise inițial Caesar.
Adolf Hitler. Iată că visele profetice îi ajută și pe cei ce nu merită! Hitler a declarat că doar un vis i-a salvat viața pe când era doar un soldat în timpul primului război mondial. Dormea într-o noapte în tranșee și a visat că era îngropat sub pământ și dărâmături. Visul l-a trezit și l-a convins să părăsească tranșeea, care după aceea a fost atacată, omorându-i pe toți cei care rămăseseră.
Abraham Lincoln. Și președintele american a avut un vis profetic despre moartea sa care, din păcate, nu l-a salvat. Doar cu câteva zile înainte să fie asasinat, Lincoln avusese un vis straniu, în care era într-o stare de amorțeală ca moartea și se plimba prin Casa Albă. Auzind plânsete, el merge în vis într-o cameră unde vede un catafalc. În jurul corpului, soldați de gardă. Lincoln îl întreabă pe unul dintre aceștia cine a murit, pentru a i se răspune: „președintele, a fost asasinat”.
Carl Gustav Jung. Carl Jung, figura centrală a psihologiei analitice, credea cu tărie că visele trebuie supuse analizei psihologice, deoarece pot arăta multe despre psihic. Psihiatrul a avut el însuși un vis profetic care i-a relevat începutul primului război mondial. Cu un an înaintea războiului, Jung a visat o catastrofă internațională, milioane de morți și distrugere. Visul s-a repetat și psihiatrul a devenit convins că a experimentat un vis prevestitor.
Friedrich August Kekule von Stradonitz poate că nu este un nume prea cunoscut, însă acesta a permis chimiei să ajungă știința de astăzi. Chimistul a visat o moleculă care îi apărea ca un lanț de atomi ce se învârtea în jurul propriei axe, astfel descoperind de fapt ciclul de șase atomi de carbon al benzenului.
Albert Einstein. Știați că geniul a avut prima sa sclipire după un vis profetic? Einstein a visat într-o noapte că cobora un munte extrem de rapid cu sania, din ce în ce mai rapid. Când s-a uitat la cer, stelele își modificau aspectul cu cât viteza de deplasare a saniei lui creștea mai mult. Astfel a apărut ideea teoriei generale a relativității, care l-a făcut celebru pe omul de știință.