Voluntariatul este cea mai buna metoda de a arata ce putem fara sa asteptam o recompensa in urma efortului depus. Voluntariatul ne introduce intr-un univers nou, benefic pentru dezvoltarea personala si ne face pur si simplu mai buni pe zi ce trece, ne ajuta sa ne descoperim noi valori. Daca suntem interesati de dobandirea unor noi abilitati in timp ce-i ajutam pe altii si sa interactionam cu alte culturi, cu oameni noi in timp ce castigam o experienta valoroasa, putem sa apelam cu incredere la programele de voluntariat disponibile in toate orasele din tara. In Romania, activitatea de voluntariat se face in baza unui contract scris intre voluntar si organizatia gazda in conformitate cu „Legea Voluntariatului”.
Centre de voluntariat in Romania
In ultimii ani, in Romania a inceput sa se puna accentul foarte mult pe programele de voluntariat, indiferent pe ce activitati se bazeaza organizatiile. Voluntariatul este disponibil atat la nivel national cat si la nivel international. Putem aplica pentru diversele programe la companiile asociate cu alte tari, companii ce ne propaga intr-un mediu cultural nou, unde ne putem pune in aplicare ideile alaturi de tinerii cu care interactionam, pentru a ajuta copiii cu dizabilitati, batranii, animalele parasite si multe multe altele. Un program de voluntariat ne schimba din interior catre exterior, ne formeaza un nou mod de gandire, ne aduce experiente noi si oportunitati nelimitate de a face ceva pentru comunitatea in care traim. Centre de voluntariat in tara sunt dupa cum urmeaza:
Centrul de voluntariat „Ion Ratiu” din Turda
Centrul de Voluntariat Brasov
Centrul de Voluntariat Caritas din Satu Mare
Centrul de Voluntariat Cluj Napoca
Centrul de Voluntariat din Constanta – Centras
Centrul de Voluntariat Craiova Voluntaris
Centrul de Voluntariat FSC Bacau
Centrul de Voluntariat Iasi
Centrul de Voluntariat Simeria – Volsim
Centrul de Voluntariat Timisoara
Federatia Volum – Federatea Organizaţiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului în Romania
Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat – organizatie de referinta in domeniul voluntariatului care prezinta toti factorii interesati, de la centrele de voluntariat, organizatii care implica voluntarii, autoritati si institutii publice, companii si cetateni. Pro Vobis ofera consultanta, instruire si faciliteaza colaborarea, dezvoltand proiecte de cercetare si activitati diverse, totodata implementeaza programe noi la nivel national si international.
Serviciul Civil International Romania – organizatie care promoveaza pacea si solidaritatea prin intermediul activitatilor de voluntariat. Serviciul Civil lupta impotriva intolerantei, a rasismului si a oricarui comportament extremist care poate pune in pericol viata si libertatea unei persoane. SCI este o asociatie care totodata gazduieste voluntari straini si trimite voluntari romani in schimburi de programe si organizeaza tabere de munca in toata lumea.
Serviciul de Ajutor Maltez in Romania
Asociati Adesco – asociatie care promoveaza proiecte culturale si educationale, tabere si schimburi de experiente intre tineri
Portalul www.eVoluntar.ro – promoveaza oportunitati disponibile de voluntariat in diverse activitati
Tara lui Andrei – locul in care putem sa ne promovam ideile, sa facem schimbari si locul care ne ajuta totodata sa imbunatatim societatea.
Daca avem timp, energie si vointa, oportunitati de voluntariat sunt deosebit de multe, nelimitate am putea spune, in domenii diferite. Nu castigam bani dar castigam suflet, nu castigam avutii materiale, castigam un catalog intreg de sentimente de implinire. Oriunde e nevoie de putin ajutor, fie pentru a curata un cartier, o padure sau o mlastina, fie pentru a hrani si ingriji animalele de la un centru de adoptie, fie pentru a tine de urat batranilor, putem face orice daca suntem facuti pentru a face bine. Voluntariatul insa nu se rezuma doar la aceste aspecte.
Putem lua spre exemplu numeroasele festivaluri de muzica, film, teatru, cu buget mic care au nevoie de implicari fara a cere prea multe lucruri in schimb. Partea buna din acestea, pe langa efortul urias, oboseala si stresul zilnice, este ca ne putem distra, si o putem face fara bani. Printre beneficiile pe care un festival le asigura tinerilor voluntari se numara intrari gratuite la diversele spectacole de teatru, muzica, film, posibilitatea de a cunoaste oameni de prestigiu, posibilitatea de a-ti face prieteni noi, de aceeasi varsta, diverse culturi, posibilitatea de a invata cum se face un festival si multe altele. De regula, toate organizatiile de voluntariat asigura celor implicati si o masa sau doua pe zi si necesarul de lichide, iar daca sunteti din alt oras cu siguranta se va asigura si o cazare modesta.
Voluntariatul este activitatea sufletului si asa cum spunea un gand celebru: „Daca as putea trai din voluntariat, asta as face toata viata” putem sa credem cu tarie ca toate programele de voluntariat ne formeaza un stil mult mai bun de viata. Ne ajuta sa apreciem ceea ce avem, ne ajuta sa fim recunoscatori pentru putinul pe care soarta ni l-a incredintat si ne implineste ca fiinte. Oricat de rai am putea fi, atunci cand ajutam pe cineva, o luminita parca se aprinde in viata noastra. Imaginati-va cum ar fi daca zilnic am aprinde cate una si am sadi zambete in jur?! Lumea parca ar fi mai buna si nu ne-am mai gandi atat de mult la bunurile materiale. Voluntariatul este toate acestea si mult mai mult. Voluntariatul este un stil de viata.