Vulpea de mare comună (Raja batis) este un prădător marin remarcabil, prezent în apele adânci ale Oceanului Atlantic, Mării Mediterane și altor mări adiacente.

Habitatul și distribuția geografică

Vulpea de mare comuna este o specie care traieste in apele Oceanului Atlantic de Est, Marea Mediterana, in apropierea tarmurilor de nord-est ale Islandei si de nord ale Norvegiei, in Canalul Manecii, partea vestica a Marii Baltice si in Marea Nordului. Prefera adancimile de 100-200 m si nu depaseste niciodata limita de 600 m. Exemplarele tinere inoata la suprafata apei marilor si oceanelor, nu coboara niciodata la adancimi mai mari de 30 m.

Caracteristicile fizice ale vulpii de mare comune

La aceasta specie apare un dimorfism sexual intre mascul si femela pus in evidenta de foarma corpului si nu de coloritul acestuia. Masculul are corpul mai neted, mai lung si mai ascutit, iar femela are o forma mai lata, iar pe partea ventrala prezinta niste tepi. Cele mai mari exemplare pot atinge lungimea de pana la 2,5 m si greutatea de cel mult 150 kg.

Pe partea dorsala coloritul corpului este in nuante maronii-gri cu numeroase pete mici, galbene, diferite, iar pe partea ventrala pielea este gri-deschisa sau gri-albastruie cu dungi si puncte negre. La exemplarele adulte aspectul este in general marmorat, iar la cele tinere apare cate o pata intunecata pe suprafata aripioarelor pectorale.

Vulpea de mare comuna are coada lunga cu un sir de spini pe suprafata ei (la unele exemplare chiar cu trei randuri de spini), iar aripioarele pectorale mari si ascutite (cu ajutorul lor se propulseaza). Botul este ascutit si destul de lung, masoara cam de doua sau trei ori distanta dintre cei doi ochi pozitionati deasupra capului.

Dieta și comportamentul alimentar

La fel ca toate speciile de vulpi de mare si aceasta este carnivora, hrana sa consta din pesti, viermi si crustacee pe care le prinde ziua dar si in timpul noptii.

Reproducerea și dezvoltarea juvenilă

Reproducerea este ovipara si are loc in perioada lunilor de primavara si vara in Marea Mediterana, si in lunile de toamna sau chiar de iarna in Oceanul Atlantic si marile adiacente lui.

Femela depune in jur de 10 ooteci care au forma unor capsule (lungi de 13-24 cm, dreptunghiulare, de culoare inchisa si prevazute la colturi cu tepi ca niste carcei). In fiecare capsula exista unul sau mai multi pui in curs de dezvoltare. Femelele si masculii ajung la maturitatea sexuala cand au corpul mai lung de 1,5 m.

Vulpea de mare comuna are denumirea stiintifica de Raja batis, face parte din ordinul Rajiformes, familia Rajidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Importanța conservării

Deși vulpea de mare comună nu este considerată o specie pe cale de dispariție, anumite populații locale au fost afectate de pescuitul intensiv și degradarea habitatelor marine. Specia este adesea prinsă accidental în plasele de pescuit, ceea ce duce la declinul numărului de exemplare adulte.

Organizațiile internaționale de conservare încurajează gestionarea sustenabilă a resurselor marine și protejarea habitatelor esențiale pentru reproducerea vulpii de mare. Crearea de arii marine protejate poate contribui semnificativ la menținerea populației și la conservarea biodiversității marine.

Video – Vulpea de mare comuna (Raja batis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.