Vulpea lui Rueppell este un mamifer care prefera regiunile aride din nordul Africii si vestul Asiei. Ea traieste in Desertul Sahara dar si in Somalia, Peninsula Arabica de Est, Iordania, Israel, nord-vestul Pakistanului, Egipt, Tunisia si Maroc. Este un animal care poate supravietui in zone fara apa, necesarul de lichid si-l ia de obicei din hrana sau plantele si asa rare din habitatele semi-desertice, stancoase, unde covorul vegetal este format doar din cateva specii de plante.

Habitatul și adaptările la viața în deșert

Prezența sa discretă și comportamentul nocturn îi oferă un avantaj unic în mediile dure pe care le numește acasă.

Vulpea lui Rueppell este denumita si vulpea nisipurilor probabil datorita coloritului deschis al parului sau moale care ii acopera tot corpul, alcatuind o blana deasa nisipie, sau cenusiu-argintie. Numele ei insa se refera si la arealul in care traieste, predominant arid, semidesertic si de desert. Pe partea ventrala a corpului, gat si barbie coloritul blanii este alb.

Caracteristicile fizice ale vulpii lui Rueppell

Aceasta specie se aseamana foarte mult cu vulpea rosie insa este mai mica si are coloritul diferit.

Un exemplar adult are lungimea corpului de 40-52 cm, inaltimea la umeri de 30-35 cm si greutatea de 1-3,5 kg. Coada este lunga de 25-39 cm si stufoasa, are fire mari de par, in nuante gri-inchis, iar varful este perfect alb. Corpul este in general subtire, iar capul ingust, botul este lung si are pe partile laterale pete negre care se extind pana spre ochi, iar urechile sunt mari si acoperite cu par.

Ochii sunt mici, au irisul de culoare neagra. Acuitatea vizuala este excelenta, la fel si simtul mirosului este foarte dezvoltat. Maxilarul si mandibula sunt prevazute cu incizivi, canini, molari si premolari, ajung in total la 42 de dinti.

Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si subtiri, mai inchise pe partile exterioare si albe pe cele interioare, se termina cu labe prevazute cu pernute si smocuri mari de blana care le protejeaza de nisipul fierbinte in zonele desertice.

Speranta de viata la vulpea nisipie in conditii de captivitate este de aproximativ 6-12 ani, in mediul sau natural traieste mai putin datorita factorilor de mediu, pradatorilor sau competitiei cu alte vulpi.

Cei mai mari dusmani naturali ai sai sunt pasarile de prada, vulturii si bufnitele. Pentru a se apara de acestia vulpea nisipie se bazeaza pe coloritul blanii care o camufleaza aproape perfect in mediul in care traieste, in salbaticie.

Vulpes rueppelli
Vulpes rueppelli

Vulpea lui Rueppell are un mod specific de a comunica cu alte exemplare, scoate sunete ca un vaitat sau ca un latrat. Pentru a se feri de pradatori evita sa vaneze ziua, in zori si in amurg, iese in cautarea prazii numai noaptea. Este un animal teritorial, care isi marcheaza o anumita zona prin secretii ale glandelor anale.

Dieta și comportamentul de vânătoare

Aceste glande ii ofera si posibilitatea de a se apara de animalele de prada, cand este in pericol isi ridica coada si emana un miros spre inamic la fel ca un sconcs. Are tendinta de a fi un vanator oportunist, mananca cam tot ce gaseste in cale, hrana sa consta din mici rozatoare, animale nevertebrate, gandaci, radacini, fructe, tuberculi, oua, reptile, pasari si starvuri.

In unele zone astfel de vulpi formeaza perechi monogame ce isi cresc puii cu grija.

Reproducerea și viața de familie

In alte regiuni insa pot fi observate grupuri familiare de vulpi, ce sunt alcatuite din aproximativ 5-15 exemplare. Perioada de imperechere are loc in lunile noiembrie-ianuarie. Masculul isi marcheaza teritoriul si il apara de intrusi, iar femela isi amenajeaza vizuina pentru pui. Dupa imperechere, femela are o perioada de gestatie de cateva saptamani apoi fata 2-3 pui care sunt orbi si golasi la nastere si cantaresc cel mult 100 g.

Puii sunt alaptati de femela timp de 3-4 luni, iar apoi incep sa-si caute hrana singuri si devin independenti. Masculul are rolul de a apara vizuina si teritoriul si de a aduce hrana femelei la intrarea in culcus, unde sunt adapostiti puii.

Vulpea lui Rueppell are denumirea stiintifica de Vulpes rueppelli, face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Rolul vulpii lui Rueppell în ecosistem

Vulpea nisipurilor joacă un rol esențial în echilibrul ecosistemelor deșertice. Fiind un prădător eficient al micilor rozătoare și insecte, aceasta ajută la menținerea sub control a populațiilor de dăunători. De asemenea, consumul de fructe și semințe contribuie la dispersia acestora, promovând regenerarea vegetației rare din deșert. Prin urmare, prezența vulpii este crucială pentru sănătatea și diversitatea habitatelor aride.

Curiozități despre vulpea lui Rueppell

  • Vulpea lui Rueppell poate sări până la 1,5 metri în aer pentru a prinde păsări sau insecte în zbor.
  • Urechile mari nu sunt doar un semn distinctiv, ci ajută la disiparea căldurii și la localizarea sunetelor prăzii în nisip.
  • Deși pare fragilă, vulpea este capabilă să călătorească pe distanțe mari, acoperind până la 15 kilometri pe noapte în căutarea hranei.
  • Perechile monogame ale vulpilor colaborează pentru a-și hrăni și proteja puii, demonstrând un comportament social bine dezvoltat.
  • Coloritul blănii variază ușor în funcție de regiune, oferind o adaptare perfectă la mediul specific.

Video – Vulpea lui Rueppell (Vulpes rueppelli):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.