In regiunile semi-desertice, aride si de campie din vestul Americii de Nord traieste vulpea-pisica care are denumirea stiintifica de Vulpes macrotis. Uneori a fost vazuta la altitudini de pana la 1900 m.
Habitatul și distribuția geografică
Din păcate, această specie vulnerabilă este în pericol de dispariție din cauza pierderii habitatului natural și a concurenței cu alte animale.
Aceasta specie este confundata destul de usor cu vulpea-rapida (Vulpea velox) care traieste in acelasi areal si are aspectul corpului asemanator. Pentru a le diferentia mai usor trebuie avut in vedere faptul ca vulpea-pisica are urechile mai lungi si blanita mai inchisa la culoare.
Caracteristicile fizice ale vulpei-pisică
Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 38-52 cm si greutatea de 1,5-3 kg.
Au corpul acoperit cu blana deasa si groasa, cu fir scurt, al carui colorit pe partea dorsala poate varia de la maroniu-cenusiu-inchis, la maroniu-cenusiu-dechis si cenusiu. Pe partea ventrala coloritul este mai deschis, galben-albicios. Coada este lunga de 22-32 cm, stufoasa, rosiatica cu capetele firelor cenusii-negre.
Capul este mare, botul alungit, ochii mici, migdalati cu irisul de culoare maro-inchis. Membrele anterioare si posterioare sunt acoperite de blana scurta de culoare maronie-galbui spre exterior si mai deschisa spre interior.
Dieta și comportamentul nocturn
Vulpea-pisica isi face adapostul in vizuinile parasite de alte animale, mai ales in cele ale bursucilor. Este un animal nocturn, activ dupa apusul soarelui si noaptea, cand vaneaza mici animale, rozatoare, iepuri, sobolani, pasari, soparle, insecte iar uneori mananca si hoituri, fructe si destul de rar plante. Principalii sai dusmani sunt vulpea rosie, sconcsii, pisicile salbatice si alte animale de prada.
Reproducerea și viața de familie
Vulpea-pisica este un animal monogam, masculul si femela formeaza perechi pe viata. Femela naste de regula unul pana la sapte pui dupa o perioada de gestatie de 49-55 zile. Timp de 2 luni puii sunt alaptati de femela apoi acestia sunt intarcati si hraniti cu hrana asemanatoare adultilor, de ambii parinti. La varsta de 5-6 luni puii devin independenti si isi cauta hrana singuri.
Vulpea-pisica face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae si este o specie vulnerabila in pericol de disparitie.
Adaptările vulpei-pisică la viața în zone aride
Vulpea-pisică este bine adaptată la viața în medii aride, având o blană densă care o protejează de temperaturile extreme și urechi mari care ajută la reglarea temperaturii corpului.
Această specie poate supraviețui perioade lungi fără apă, extrăgând lichide din hrană. De asemenea, își face vizuini adânci care îi oferă răcoare pe timpul zilei și protecție împotriva prădătorilor.
Curiozități despre vulpea-pisică
- Vulpea-pisică este una dintre cele mai mici specii de vulpi din America de Nord, cântărind doar 1,5-3 kg.
- Această specie este monogamă, iar perechile rămân împreună pe viață, colaborând în creșterea puilor.
- Coada stufoasă a vulpei-pisică este folosită nu doar pentru echilibru, ci și pentru comunicare cu alți membri ai speciei.