Daca va intrebati care este cea mai mare pasare zburatoare din lume si nu ati aflat inca raspunsul, iata care este aceasta: vulturul cu cap alb. Pentru ca are aceasta caracteristica si nu numai, a devenit simbolul puterii, este simbolul Americii si apare pe emblema acesteia, dar si pe cea a statului Filipine. Stiintific numit Haeliaetus leucocephalus, este o pasare rapitoare, ce este de la sfarsitul secolului al XX-lea pe lista pasarilor pe cale de disparitie.
Este originar din America de Nord si traieste in special in apropierea apelor. Face parte din familia Accipitridae, ordinul Falconiformes. Pentru ca totusi zonele de unde aceasta pasare este originara au fost repopulate, se pare ca va fi scoasa in curand de pe lista pasarilor pe cale de disparitie. Pana acest lucru se va intampla, in Statele Unite ale Amercii este protejata de lege. Este de altfel declarata din anul 1782 pasarea nationala.
Unele tratate din domeniu trec vulturul cu capul alb in categoria vulturilor de mare, datorita locurilor unde traieste asa cum am mentionat si mai sus, fiind aproape intamplatoare gasirea lui in apropierea unor ape, lacuri sau rauri din interiorul continentului. In ceea ce priveste caracteristicile acestei pasari, exceptand bineinteles ceea ce se poate deduce din numele pe care il poarta, se pot enumera cateva care pot surprinde.
Spre exemplu vederea acesteia este de trei ori mai buna comparand cu cea a omului, un atu de necontestat pentru o pasare de prada. Vulturul cu cap alb poate vedea prada de la 2 km distanta. Pe de alta parte greutatea pasarii poate ajunge la 4 kg daca este vorba despre un mascul sau de 6 kg daca este vorba despre o femela. Planand la o altitudine de peste 3.000 de m, poate zbura fara sa se opreasca 300 de km, de asemenea acesta constituid un avantaj, la fel ca si viteza pe care poate sa o atinga in picaj, si anume 75 km/h, astfel isi asigura prinderea prazii.
Avand in vedere hrana pe care o consuma, are nevoie de aceasta viteza si de vederea extrem de buna. Vulturul cu capul alb se hraneste cu peste. Este hrana pe care o prefera, dar poate fi gasit vanad si alte pasari mai mici (cum sunt graurii), sau mancand crabi, serpi sau rozatoare. Daca nu reusesc sa isi gaseasca hrana, urmaresc alte pasari. In cazuri extreme pot ajunge chiar sa fure pestele gata prins de acestea (cel mai des ii pica in plasa pasarea numita Osprey, Pandion haliaetus). Ghearele lor ascutite pot in orice caz sa sfasie prada.
In ceea ce priveste inmultirea acestor pasari (un proces atat de important in perpetuarea speciei) vulturul cu cap alb depune doua sau trei oua pe an. Locul pentru construirea cuibului este bine ales deoarece acesta va fi folosit in fiecare an si trebuie sa asigure astfel depunerea oualor. Locul pentru construirea lui este de preferat sa fie la inaltime, in zone izolate, pe copaci sau stanci, astfel incat vulturul sa ajunga usor la apa pantru a asigura hrana puilor.
Un cuib poate sa ajunga sa cantareasca foarte mult si are o raza de 1,5 m. In ceea ce priveste ingrijirea si perioada de incubatie, de aceste lucruri se preocupa in egala masura femela si masculul. Dupa o perioada de o luna apar si puii a caror penaj nu va semana de loc cu cel al parintilor, cel putin la inceput.
Penajul vulturului cu capul alb ajunge la maturitate abia dupa patru sau cinci ani. Pana atunci puii vor avea doar capul alb ca al parintilor, in schimb restul corpului nu va fi de culoare neagra, ci mai degraba maro cu mici puncte albe (pestrit). In mediul lor natural aceste pasari pot sa traiasca pana la 20-30 de ani, iar in captivitate varsta lor poate ajunge chiar si la 60 de ani. Aceasta pasare poate fi gasita si in zone din Alaska sau Florida, cu nenumarate alte subspecii. Totusi in Florida se pare ca a fost gasit cel mai mare cuib de vultur cu cap alb. Acesta cantarea 1.814 kg si avea o inaltime de 6 m.
Un anumit tip de vultur cu cap alb a primit numele de Washington, in cinstea cunoscutului presedinte american. Si acest lucru nu este singurul care face aceasta pasare sa fie atat de faimoasa. Ea este de altfel pasarea care apare cel mai des pe marcile postale din Statele Unite ale Americii.
Ea apare pe emisiuni si din tara noastra dar nu poate intrece numarul de emisiuni din tara a carei emblema este. Repopularea zonelor in care traieste va face de altfel ca aceasta sa poata fi admirata de generatiile urmatoare si in mediul ei natural, dar si in captivitate si nu doar pe timbre, carti sau atlase.
Video – Vulturul cu cap alb (Haeliaetus leucocephalus):