Vulturul-curcan este o pasăre de pradă parțial migratoare, care zboară din sudul Canadei până în sudul Americii de Sud. Trăiește în diverse habitate din Canada și sudul Țării de Foc, dar de-a lungul anilor numeroase exemplare au explorat și ținuturile nordice, deschise sau împădurite ale Americii.
Cu aripile sale largi și abilități excelente de zbor planat, vulturul-curcan joacă un rol esențial în ecosistem, ajutând la curățarea naturii prin consumul de hoituri.
Are denumirea științifică Cathartes aura. Această specie își depistează prada prin simțul ascuțit al mirosului și este numit ,,șorecar”.
Caracteristicile fizice și adaptările vulturului-curcan
Acest vultur are penajul de culoare închisă, negru și maroniu, iar aripile lungi și largi, perfecte pentru zborul planat. Capul și o parte a gătului sunt golașe, pielea este rozie sau chiar roșu aprins, iar picioarele puternice sunt de asemenea golașe. Coloritul roșu al pielii contrastează puternic cu ciocul mare, cu vârful albicios și ascuțit.
Unele exemplare au pene rare pe cap și negi de culoare deschisă pe pielea rișiatică. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 64-81 cm, anvergura aripilor de 1,8-2 m, lungimea cozii de 22-29 cm și greutatea de 0,85-2 kg. Penajul masculului este asemănător cu cel al femelei, nu există un dimorfism sexual bine evidențiat.

Rolul vulturului-curcan în ecosistem
Vulturul-curcan prefer mai ales regiunile împădurite, montane. Totuși el planează ziua și desupra zonelor deșertice de coastă, de tundră sau de savannă. Se hrănește frecvent cu cadavre de animale și de aceea poate fi observant și în zonele populate mai ales când planează brusc în jos, tine ripile ridicate în formă de V, prinde cu ghearele stârvurișe de animale ce au fost omorâte accidental pe șosele și apoi se ridică cu ele iar în zbor.
Comportamentul de hrănire și reproducere
Cuibul acestor vulture este realizat pe in perioada de reproducere femela depune un număr de 1-3 ouă, care eclozează după 30-40 de zile. Puii sunt hrăniți de părinți cu hrană regurgitate și după o perioadă de 9-10 săptămâni reușesc să zboare. La o săptămână de la primul zbor, puii devin independent și își caută hrana singuri.
Durata de viață la vulturului-curcan este de aproximativ 12-17 ani. Ca specie, vulturul-curcan face parte din familia Catharidae, ordinal Cathartiformes. Există cinci subspecii ale acestui gen și anume: Cathartes aura ruficollis, Cathartes aura jota, Cathartes aura aura, Cathartes aura meridionalis, Cathartes aura septentrionalis.
Migrația și comportamentul sezonier al vulturului-curcan
Vulturul-curcan este o pasăre parțial migratoare, cu populațiile din regiunile nordice migrând spre sud în timpul iernii. În lunile reci, aceștia se adună în grupuri mari pentru a călători pe distanțe lungi, folosindu-se de curenții de aer cald pentru a economisi energie. Studiile arată că aceste păsări pot parcurge până la 300 km pe zi în timpul migrației.
Amenințări și măsuri de conservare pentru vulturul-curcan
Deși vulturul-curcan nu este considerat o specie amenințată, se confruntă cu riscuri precum pierderea habitatului și otrăvirea accidentală prin consumul de hoituri contaminate cu pesticide sau metale grele.
Organizațiile de conservare monitorizează populațiile acestor păsări și implementează măsuri pentru protejarea habitatelor lor naturale și reducerea impactului activităților umane asupra acestora.
Video – Vulturul-curcan (Cathartes aura):