Vulturul serpar cu pieptul negru este o specie deosebita care se hraneste in special cu reptile, mai ales cu serpi neveninosi. Traieste in regiunile de stepa, desert si semi-desert din sudul si estul Africii, mai ales in Sudan si Etiopia.

Are lungimea corpului de 65 cm, anvergura aripilor de 160-190 cm si greutatea de 1-2,5 kg. Penajul este asemanator la ambele specii, se remarca prin pata alba din zona de jos a pieptului, in rest coloritul este negru si maro-inchis. Intotdeauna femela este putin mai mare decat masculul si are greutatea mai mare.

Capul este foarte mare, ciocul gri-maroniu, scurt si robust, ochii sunt mari, expresivi, cu irisul de culoare galbena. Picioarele sunt scurte, galbene, mai mici decat la alte specii de vulturi, nu au pene, ele sunt acoperite de piele groasa si solzoasa, foarte rezistenta la muscaturile de sarpe. Degetele sunt puternice cu gheare mici, tari si curbate.

Vulturul serpar este specializat in vanatoarea de reptile, obisnuieste sa le prinda mai ales dimineata. Ocazional vaneaza si broaste, soparle, pesti, lilieci, pasari si mici mamifere.

Citește și:  Țesătorul sociabil (Philetairus socius), păsări cu cel mai mare cuib din lume
Vulturul șerpar cu pieptul negru
Vulturul șerpar cu pieptul negru

In perioada de reproducere femela isi face cuibul in copaci si depune un singur ou pe care il cloceste singura timp de 48-50 de zile. Dupa eclozarea acestuia apare puiul care este hranit de ambii parinti cu bucatele de prada, pana in momentul cand acesta are corpul perfect acoperit de pene, incepe sa zboare si devine independent.

In majoritatea cazurilor din momentul in care puiul incepe sa-si caute hrana singur mai ramane alaturi de parinti o perioada de jumatate de an.

Vulturul serpar cu pieptul negru face parte din ordinul Accipitriformes, familia Accipitridae si nu este o specie in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Circaetus pectoralis. Aceasta specie a fost descrisa pentru prima data in anul 1829 de catre Andrew Smith – un mare zoolog, chirurg, explorator si etnolog scotian.

Video – Vulturul serpar cu pieptul negru (Circaetus pectoralis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.