Winchester este un oraș și un district ne-metropolitan din Regatul Unit, situat în comitatul Hampshire, regiunea sud est a Angliei. Districtul are o populație de 110.000 locuitori, din care 40.000 locuiesc în orașul Winchester propriu zis. Situat la 112 km de Londra și la 22 km de Southhampton, reședința districtuală a regiunii Hampshire, a fost 400 de ani capitala Angliei.
Winchester a fost la început un fort celtic, după cucerirea romană s-a numit Venta Belgarum. După ce romanii au părăsit regatul a devenit un prosper oraș saxon, astfel încât regele Alfred cel Mare a numit orașul Winchester ca și capitală, pentru primul sau regat. Winchester a fost principalul oraș al Angliei acum aproximativ 1000 de ani, capitala a regatului vechi al Wessexului, oraș de scaun al regilor anglo-saxoni, de la Alfred cel Mare pana la cucerirea normandă.
Aici sunt îngropați 20 de regi. Orașul abundă de mituri, învârtindu-se în jurul legendei regelui Arthur și a Cavalerilor Mesei Rotunde. Aici în anul 827, regele Egbert a fost încoronat ca primul rege al Angliei, iar succesorul său regele Alfred cel Mare a domnit până la moartea sa. După cucerirea normandă, William Cuceritorul s-a încoronat atât la Londra cât și la Winchester. Tot aici s- a cerut mănăstirii din oraș să facă un registru cadastral pentru evidența bunurilor și a persoanelor din zonă. Până în secolul al XIII-lea orașul a fost un centru înfloritor politic, comercial și ecleziastic, când totul s-a mutat la Londra. Muzeul orașului Wincester ilustrează istoria orașului și expune ceramică, mozaicuri romane, monede saxone, vitrine victoriene și este gratuit.
Atracțiile turistice ale orașului sunt numeroase: Castelul Great Hall este locul în care s-a reunit pentru prima dată Parlamentul Englez în 1246, Sir Walter Raleigh a fost judecat și condamnat la moarte în 1616, aici este o sculptură uriașă a reginei la aniversarea jubileului de aur din 1887. Masa rotundă a regelui Arthur este expusă cu cele 24 de locuri pentru cavalerii săi și portretul său, moara City Mill construită în secolul al XVIII-lea care încă mai funcționează se poate vizita, dealul St. Gile de unde se poate vedea panorama orașului fiind câteva dintre ele.
Castelul Wolvesey, în prezent este o ruină, construit de Episcopul de Wincester între 1130-1140 și căruia i-au dat foc localnicii în revolta din oraș, iar în 1624 a fost distrus în timpul războiului civil, a cărui capela încă bună este folosită în prezent de către Episcopul de Winchester ca reședință, este o parte importantă a istoriei vii din oraș. Galeria Triforium și Librăria Catedralei prin intermediul expoziției de obiecte de lemn și metal de acum 1100 de ani ilustrează istoria culturală a locului alături de cărtile și manuscrisele medievale extrem de rare cum ar fi Biblia din Wincester din secolul al XII-lea.
Spitalul St. Cros este cel mai mare și mai vechi azil de binefacere din regat, cu o biserică ca și o catedrală în miniatură, fondat în 1133-1136 de către Episcopul de Wincester, acesta oferind până acum cazare unui numar de frați care sunt acceptați daca au peste 60 de ani, sunt burlaci sau divorțați.
Poarta Regelui din Wincester este singura poartă din secolul al XIII-lea care a mai rămas în picioare în oraș, biserica Swithun fiind construită peste aceasta. Masa rotundă a regelui Arthur (care pentru că nu avea colțuri avea semnificația că toți cei care stăteau în jurul ei erau egali) datează din 1250-1280 și are inscripționată numele cavalerilor lui Arthur.
Poarta West Gate din Wincester a fost închisoarea datornicilor 150 de ani, aici armurile pot fi probate de către copiii. Colegiul din Wincester este unul dintre cele mai vechi colegii din regat, datând din anul 1382, centru colegiului datând de 6 secole, iar bursierii poartă până acum o robă tradițională. Festivalurile din oraș sunt cele care animă în diferite perioade ale anului orașul, unul dintre ele este Festivalul Pălăriilor la care participă 30.000 persoane anual care privesc spectacolele de stradă, circul, clovnii, muzica și atelierele stradale, Festivalul Artă și Minte, un festival care experimentează muzica, dansul, filmul și artele vizuale, Festivalul de Muzică de Cameră și Festivalul Pământului.