„Cu cat veti stii sa priviti mai adanc in trecut, cu atat veti vedea mai departe, in viitor” (Winston Churchill)
Winston Churchill (1874 – 1965), Prim-ministru al Regatului Unit (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord), intre 1940 – 1945, membru al Partidului Conservator, intre 1900 -1904, 1924 – 1964, si al Partidului Liberal, intre 1904 – 1924, a ramas, in istorie, ca unul dintre cei mai mari oameni politici ai secolului al XX-lea si din toate timpurile. Un studiu realizat in 2013 il plaseaza in randul unor personalitati exceptionale, din categoria „cuceritorilor”, pe locul al treilea, dupa Napoleon Bonaparte si Alexandru cel Mare, in timp ce Mahatma Gandhi, lider spiritual si militant pentru independenta Indiei, si Nelson Mandela, presedinte al Africii de Sud, intre 1994 – 1999, se regasesc, in respectivul studiu, pe locurile urmatoare, in categoria „pacifistilor”.
Mai mult, americanul Steve Jobs, cel care a revolutionat domeniul computerelor, cofondator al Companiei Apple, il aprecia, pe Winston Churchill, drept un model inspirational al marilor antreprenori, prin personalitatea sa extrem de puternica. Aspect mai putin cunoscut, Winston Churchill a primit, in 1953, si Premiul Nobel pentru literatura (desi a recunoscut ca se astepta sa fie recompensat cu Nobelul pentru pace), remarcabile fiind scrieri precum The Second World War (Al Doilea Razboi Mondial), A History of the English-Speaking Peoples (Istoria popoarelor anglofone), dar si discursurile sale, care il arata ca pe un orator desavarsit. Spre sfarsitul vietii a recunoscut ca marele sau regret este ca nu a reusit sa scrie, asa cum si-ar fi dorit, biografiile lui Iulius Cezar si Napoleon Bonaparte.
Fiu al unui om politic conservator atipic, Randolph Henry Spencer-Churchill (care nu a obtinut succesul scontat si care s-a stins din viata la numai 46 de ani), Winston Churchill si-a propus sa duca mai departe si sa reuseasca pe acest drum pe care a mers si tatal sau. A inceput o cariera militara in India, apoi in Sudan, cautand ocazii de a se face cunoscut, ceea ce a provocat, adesea, invidia celor din jurul sau. A luptat pe frontul Primului Razboi Mondial, in calitate de comandant de batalion (Royal Scots Fusiliers). In cei peste saizeci de ani de cariera politica, a fost deputat, a ocupat posturi ministeriale timp de aproape 30 de ani.
A atins varful carierei sale la 65 de ani, cand, in valtoarea evenimentelor legate de cel de-al Doilea Razboi Mondial, la momentul cand Germania a invadat Polonia, obligand Marea Britanie sa intre in razboi, Churchill a fost numit Lords of the Admiralty si membru in Cabinetul de razboi. In 1940, a fost numit prim-ministru al unui guvern de coalitie nationala. Discursurile lui Winston Churchill au avut un deosebit impact asupra englezilor, in acele vremuri dramatice, nu si asupra membrilor Partidului Conservator, desi s-a dovedit a fi, pana la urma, un foarte bun strateg. Biografii sai povestesc ca pe data de 7 mai 1945, cand BBC-ul anunta incheierea razboiului, Churchill declara unei multimi uriase, adunate la Whitehall, „Aceasta este victoria voastra!”, oamenii raspunzandu-i: „Nu, este victoria ta!”. In timpul razboiului si dupa aceea, cele 12 Conferinte strategice pe care le-a tinut , la Washington, Quebec, Teheran, Yalta (in 1945), alaturi de Franklin Roosvelt, presedintele SUA (si la care a fost prezent, adesea, si Stalin) au contribuit major la restructurarea societatii puternic afectate, din toate punctele de vedere.
A redevenit prim-ministru in 1951, pana in 1955, cand si-a dat demisia, proiectele sale, vizand autoritatea si forta Marii Britanii, fiind eclipsate de o serie de crize politice internationale. In iunie 1953, la varsta de 78 de ani, a suferit un atac vascular cerebral, situatia fiind tinuta in secret o vreme, anuntandu-se oficial ca Churchill sufera de „epuizare”. Si-a revenit, partial, in octombrie, dar peste doi ani s-a retras definitiv din viata publica. S-a stins din viata la 24 ianuarie 1965, dupa al doilea accident vascular cerebral, la varsta de 90 de ani (adica la 70 de ani si o zi de la moartea tatalui sau).
Ca om, se pare ca Winston Churchill a fost mai putin puternic decat ce a lasat sa se vada personalitatea sa politica. A suferit toata viata de accese de depresie, iar, dupa marturia scriitorului H. G. Wells, care l-a cunoscut foarte bine, „se comporta, adesea, ca un copil neascultator, insuportabil si capricios, dar pe care nu puteai sa nu-l iubesti”. Avea o memorie excelenta, era un orator desavarsit, care stia sa isi emotioneze ascultatorii, lua decizii rapid si era generos cand era multumit si fericit. Se mai spune despre el ca nu stia intotdeauna sa judece corect faptele celorlalti, nedreptatindu-i pe multi. Ii placeau coniacul si sampania, femeile ii faceau adesea avansuri, dar el fie nu le intelegea, fie se facea ca nu le intelege. Se uita cu placere la filme, mai ales la melodrame, la care plangea frecvent. S-a uitat de cel putin douazeci de ori la filmul sau preferat, Lady Hamilton, cu Vivien Leigh si Laurence Olivier (in rolul amiralului Nelson). In privinta averii, a fost un „perdant”, avand mereu dificultati in a-si gestiona finantele. A avut, in schimb, un talent artistic evident, manifestat in pictura si literatura. De pictura s-a apucat in 1915, pentru a se vindeca de depresie (pe care o numea „cainele negru”), dupa ce a demisionat din functia de Prim Lord al Amiralitatii. Si-a expus picturile in mai multe expozitii de prestigiu (inclusiv la Paris), sub pseudonimul Charles Morin (ulterior Charles Winter).
Cand, la varsta de 88 de ani, a fost intrebat cum ar vrea sa ramana imaginea sa pentru posteritate, Churchill a raspuns simplu – „printr-o bursa de studii” care sa poarte numele sau si care sa fie acordata pentru tineri merituosi din diverse domenii, ceea ce s-a si intamplat, prin crearea a Winston Churchill Memorial Trust, care reuseste sa stranga anual peste 4 milioane de dolari pentru oferirea unor astfel de burse.
Probabil ca epoca actuala, atat de framantata de tensiuni, conflicte, de disolutia adevaratelor valori, ar avea nevoie de un spirit „cuceritor”, vizionar, indraznet, puternic, precum al lui Winston Churchill.