Wobbegong (Orectolobus maculatus), cunoscut și sub numele de „rechinul cu barbă”, este o specie unică de rechin, adaptată perfect pentru viața pe fundul mării.
Habitatul și distribuția Wobbegongului
Una din cele mai interesante specii de rechini este Wobbegong – are corpul plat cu pielea pestrita, perfect camuflat pe fundul apei unde isi vaneaza prada mai ales noaptea, atacand in momentul in care aceasta nu se asteapta sau fuge speriata.
Este o specie mai putin agresiva pentru om, important este sa nu fie suparata sau deranjata. In momentul in care este calcat, prins de coada, atins cu mana sau cu un obiect rechinul Wobbegong ataca si poate provoca rani foarte dureroase si grave.
Apare in apele din Marea Chinei de Sud si Est, Marea Japoniei, Marea Galbena, vestul Oceanului Pacific, in largul coastei Japoniei si Australiei, Indoneziei de Est si Noua Guinee. Este un mare amator al apelor putin adanci din zone cu recife de corali.
Caracteristicile fizice ale rechinului Wobbegong
Aspectul acestui rechin este oarecum amuzant sau in orice caz foarte interesant avand in vedere botul sau rotunjit prevazut cu numeroase proeminente carnoase ce se aseamana cu o barba si care il ajuta sa depisteze prin nisip vietuitoarele bentonice mici. Are capacitatea de a deschide o gura larga si mare spre a inghiti prada, are ambele maxilare inzestrate cu numerosi dinti mici dar foarte ascutiti.
Are lungimea corpului de 1,8 m, in cazuri exceptionale si de 3,2 m, iar pielea in nuante de culori gri, bej-verzui sau maronii-galbui cu numeroase pete albe mari de forme neregulate pe partea dorsala si mai deschise pe partea ventrala. Acestea ii asigura un camuflaj perfect pe fundul nisipos al apei, printre pietre si formatiunile de corali.
Pe spate foarte aproape de pedunculul codal apar cele doua inotatoare dorsale, iar pe partea opusa se pot observa foarte bine aripioarele pelviene late si foarte mari. In fata aripioarelor pectorale se gasesc cele cinci fante branhiale, iar inotatoarea codala este ingusta si lunga.
Reproducerea și creșterea puilor
Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela naste 20 de pui dupa o perioada de gestatie de cel mult 2 ani. In cazuri exceptionale numarul de pui poate ajunge si la 37. Acestia au la inceput lungimea corpului de 20 cm, sunt suficient de bine dezvoltati astfel ca parasesc mama inca de la nastere si se ascund prin crapaturile de stanci, printre corali, deseori pot fi observati in zonele cu estuare spre a scapa de animalele acvatice de prada mai mari.
Cresterea lor este lenta, ajung la maturitatea sexuala abia cand au lungimea corpului cuprinsa intre 0,6-1,2 m. Hrana acestor rechini este formata din nevertebrate marine, caracatite, crabi si calamari dar si diferite specii de pesti.
Rechinul Wobbegong are denumirea stiintifica de Orectolobus maculatus, face parte din ordinul Orectolobiformes, familia Orectolobidae si nu este o specie in pericol de disparitie.
Habitatul și distribuția Wobbegongului
Wobbegongul este întâlnit predominant în apele tropicale și subtropicale ale vestului Oceanului Pacific, în special în Marea Chinei de Sud, Marea Japoniei și în largul coastelor Australiei și Indoneziei. Această specie preferă apele de mică adâncime, de obicei până la 50 de metri adâncime, unde poate găsi adăpost printre recifele de corali.
Adaptabilitatea sa la diferite tipuri de substrat marin, de la nisip la pietre și corali, îi permite să se camufleze eficient și să vâneze fără a fi observat. Wobbegongul este frecvent întâlnit și în zonele cu estuare, unde apa este mai puțin adâncă și bogată în hrană, însă preferă habitatele stâncoase sau acoperite cu corali pentru protecție și camuflaj.
Video – Rechinul Wobbegong (Orectolobus maculatus):