Wolfgang Amadeus Mozart, cu numele original Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart s-a născut la data de 27 ianuarie 1756, în Salzburg și a murit la data de 5 decembrie 1791, în Viena. Mozart a trăit doar 35 de ani. Întreaga sa operă a compus-o pe parcursul a 30 de ani (de la 5 ani până la 35 de ani), fapt pentru care este numit și copilul geniu.

Wolfgang Amadeus Mozart, prenumele Amadeus fiind o traducere a numelui Teophilus (Iubitorul lui Dumnezeu), a fost inițiat și încurajat în tainele muzicii de către tatăl său Leopold Mozart, profesor și compozitor de muzică, angajat la curtea prințului arhiepiscop de Salzburg ca violonist.

Wolfgang Amadeus Mozart1

Pentru a pune în valoare și a face cunoscut geniul muzical al fiului său de 5 ani, Leopold Mozart va întreprinde un turneu muzical în Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană, care se va prelungi pe o durată de 9 ani. Astfel, Mozart, copilul „miracol” a cântat în fața mulțimii, a prințului de Bavaria, a familiei imperiale din Viena etc., toți recunoscându-i talentul.

A început să compună muzică de la vârsta de cinci ani. Trăind în perioada muzicii clasice, Mozart a compus și a excelat în toate genurile de muzică: sonată, cvartet, simfonie, operă, misă, concert.

Pe Bach l-a cunoscut la Londra. Influența acestuia poate fi observată în primele sale simfonii. Joseph Haydn, apreciat a fi părintele muzicii clasice, l-a considerat a fi cel mai mare compozitor. În urma admirației reciproce, Mozart i-a dedicat o serie de 3 cvartete.

Până la 11 ani Mozart avea compuse 15 arii și un intermezzo. La 12 ani (1768) a compus prima operă bufă în trei acte, reprezentată la Salszburg în 1769: La finta semplice. În 1770 va compune opera Mitridate, care îi va aduce mult succes, fiind reprezentată de 26 de ori.

Deoarece curtea de la Salzburg nu îi oferea succesul și avantajele economice dorite, Mozart a călătorit la Mannheim, Paris, Munich, Viena, Praga.

În anul 1784, Mozart a intrat în rândurile francmasoneriei. S-a căsătorit cu Constanze Weber în august 1782, cu care avut 6 copii, însă doar doi dintre ei au trecut de perioada copilăriei.

Opere importante

Wolfgang Amadeus Mozart11

Printre operele cele mai importante ale lui Mozart se numără: Răpirea din Serai, (1782) operă pentru care este felicitat de prințul Iosif al II-lea și care îi garantează succesul; Don Giovanni, (1787), operă în două acte, bazată pe legendele seducătorului Don Juan, care va fi opera preferată a lui Beethoven; Nunta lui Figaro (Le nozze di Figaro), o operă bufă în acte compusă în 1786, pe baza unui libret de Lorenzon da Ponte, ca și Don Giovanni și Cosi fan tutte; Cosi fan tutte a fost compusă în 1789, fiind o operă bufă în limba italiană, în două acte; Flautul fermecat, în 1789 și misterioasa comandă a Requiemului, pe care nu va apuca să-l termine.

Flautul fermecat a fost compus în septembrie 1791 și subliniază caracteristicile teatrului popular austriac, cu libretul scris de Emanuel Schikaneder. Requiemul în D minor este o misă, comandată anonim de Franz von Walsegg pentru comemorarea a 14 ani de la decesul soției sale. Deschiderea a fost finalizată complet, celelalte părți fiind vocal realizate, dar nu şi din punct de vedere instrumental.

În ciuda a multor opere create și a entuziasmului cu care au fost primite operele lui Mozart, acesta a avut și perioade economice dificile, precum cel în care a încercat să se stabilească în Paris, cu mama sa, în 1778; au fost perioade în care unele comenzi primite îl ajutau să trăiască de la o zi la alta.

În ciuda operei sale, cortegiul său funerar a fost alcătuit doar din câțiva prieteni apropriați. A fost îngropat într-o groapă comună, în cimitirul Sankt Marx din Viena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.