Yeti – omul zapezilor, este o creatura umanoida, despre care se spune ca traieste in Muntii Himalaya. Oamenii de stiinta cred ca aceasta creatura nu este decat o farsa sau identificarea gresita a altui animal deja cunoscut, insa cei care sustin ca l-au vazut pe yeti sunt de alta parere.
Numele Yeti vine din cuvantul din limba tibetana “yeh-the”, care inseamna “animal care arata ca omul”. Yeti – omul zapezilor a devenit o atractie turistica, desi nu la o scara atat de mare ca ruda sa din America de Nord, Sasquatch. Oamenii pot dormi in hotelul Yak & Yeti si pot manca la barul Yeti, iar calatoria pana acolo se face cu avioane ale companiei Yeti Airlines. De la 1336 metri incolo, insa, realitatea dura isi face cunoscuta prezenta prin vant puternic, zapada cat cuprinde, izolare absoluta si posibilitatea ca un umanoid salbatic, mare si paros sa te priveasca de dupa un morman de zapada.
Yeti pare sa evite oamenii mai mult decat oamenii incearca sa-l evite pe el. Timp de mii de ani, legenda lui Yeti – omul zapezilor a ramas in aceasta zona unde este venerat, unde s-a scris despre el in manuscrise si unde este reprezentat in festivalul anual Mani Rimdu.
Yeti este vag mentionat in vremea lui Alexandru cel Mare, cand acesta a ajuns in Valea Indus. Acesta a dorit sa-i fie capturat si adus un Yeti, insa tibetanii i-au spus ca creatura nu poate sa respire bine la altitudini mai mici. In anul 79 d.Hr., istoricul Pliniu cel Batran a scris in cartea sa “Istoria Naturala” despre niste creaturi, care traiesc in “Tinutul Satirilor”, sunt foarte rapizi si pot alerga pe 2 sau 4 picioare. A mai scris ca aceste creaturi au corpul asemanator cu al omului, si din cauza ca sunt atat de rapizi, nu pot fi capturati decat daca sunt batrani sau bolnavi.
Prima data cand s-a auzit despre aceasta creatura in partea vestica a lumii a fost in anii 1800, datorita lui B.H. Hodgson, militar in serviciul Marii Britanii. Acesta a fost stationat in Nepal intre anii 1820 si 1843, si sustine ca a avut o intalnire cu o bestie paroasa si umanoida in nordul Nepalului.
Incepand cu 1889 povestea despre Yeti s-a raspandit si mai mult in afara zonei Muntilor Himalaya. In acea perioada, exploratorii care voiau sa cunoasca mai bine zona si sa afle mai multe despre cultura tibetana trebuiau sa se deghizeze ca drumeti sau comercianti nomazi. Tot in 1889 au fost raportate primele urme de pasi ale creaturii, in cartea lui Major L.A. Waddell, numita “Prin Muntii Himalaya”.
Curand, Tibet a inceput sa permita accesul strainilor in acea zona izolata si au fost facute numeroase expeditii pentru cucerirea Everestului. Odata cu inmultirea expeditiilor in Himalaya, si Yeti a inceput sa devina mai cunoscut, intrucat dovezi ale existentei sale erau gasite tot mai des de catre exploratori sub forma de urme de pasi sau aparitii ale creaturii.
Creatura a fost descrisa de martori ca avand statura de 3 sau 4 metri, corp umanoid, foarte robust, capul de forma conica, pielea galbuie si blana alba si incalcita. Ca si in cazul altor animale bizarre din domeniul criptozoologiei, oamenii au incercat sa faca legatura intre Yeti si un animal preistoric, crezut disparut si au si reusit.
Asemanarile dintre Yeti si o creatura preistorica numita Gigantopithecus sunt foarte multe. Insa Gigantopithecus nu este singura creatura disparuta care seamana cu Yeti, alta creatura fiind Pithecanthropus erectus, ambele fiind considerate la inceput a fi “veriga lipsa” dintre om si maimuta.
Totusi, unii cercetatori sunt de parere ca Yeti – omul zapezilor nu este decat un urs negru obisnuit. Ursul Tibetan traieste in aceasta zona din Himalaya, si are blana lunga si deasa de culoare neagra, iar pe abdomen blana are culoarea alba. Cand sunt agresivi, acestia se ridica pe labele din spate, lucru care ar putea explica faptul ca Yeti a fost vazut atat mergand in 4 labe, cat si in 2 labe.
Spre deosebire de alte animale din domeniul criptozoologiei, in cazul lui Yeti – omul zapezilor exista numeroase dovezi fizice, printre care urme de pasi si chiar fire de par din care s-a recoltat ADN.
La inceputul secolului 21, o expeditie britanica a gasit niste fire de par in scorbura unui cedru din zona estica a Bhutanului, pe care le-au adus inapoi pentru a fi analizate. Analizele au dezvaluit ca AND-ul gasit nu apartine nici unui om, sau urs sau vreunei alte creaturi cunoscute si clasificate pana acum.
Alta dovada a existentei unui animal bizar in Muntii Himalaya este cea adusa la Londra in valiza actorului Jimmy Stewart in 1959, si consta in mana unui animal neclasificat. Poza a acestei maini se gaseste expusa la Disneyland, pentru a promova noul lor roller coaster numit “Expeditia Everest”. De asemenea mai exista scalpuri care se spune ca ar apartine lui Yeti, ce se gasesc in manastirile tibetane, insa deoarece sunt considerate artefacte sacre, nu sunt disponibile pentru testari concrete decat foarte rar. O mostra de par obtinuta dintr-unul din scalpuri a fost testata si rezultatele au aratat ca mostra nu se potrivea cu niciun animal cunoscut. In afara de toate dovezile fizice mai exista si numeroase marturii din partea unor oameni cu reputatie intacta, care atesta existenta creaturii.