York este un oraș antic, fortificat, aflat în nordul Angliei, regiunea de nord Yorkshire. Din spusele istoricilor și ale arheologilor așezarea ființează din antichitate. Numele modern „York” apare în documente pentru întâia dată în secolul al XIII-lea, până atunci fiind în uz denumirea latinească de „Eboracum”. Orașul a fost fondat de romani, în anul 71 î.e.n. după care a fost preluat de vikingi, pentru ca în anul 954 sa fie încorporat în Regatul Unit al Marii Britanii.
Catedrala York, cea mai mare catedrala gotică din nordul Europei, se află aici. Încă din vremurile romanilor, orașul a fost protejat de inamici prin diferite forme de ziduri, o mare parte dintre zidurile care mai există astăzi și care înconjoară orașul medieval, datează din secolele XII – XIV. Romanii și vikingii sunt cei care au avut un rol determinant în evoluția orașului, cu toate acestea civilizația Evului mediu este mai bine reflectată prin documente și urme materiale.
Principalele obiective turistice ale orașului York sunt: Catedrala York, Casa Fairfax, străzile din York cu trecutul si istoria lor, Muzeul Castelului, Casa Trezorierului. Catedrala York este cea mai mare clădire medievală din Anglia, fiind reprezentativă pentru stilul gotic. Construcția a fost începută în 1220 și terminată în 1472. În această clădire se regăsesc toate perioadele arhitecturii engleze, iar cele 126 de ferestre reprezintă aproape jumătate din toate vitraliile medievale din Marea Britanie.
Centrul istoric al orașului este cuprins în mare parte între zidurile vechi de apărare ce însumează 5 km lungime. Casa Fairfax este o altă destinație a orașului York, ce datează din 1762. Este una dintre cele mai frumoase case construite în stil georgian din Anglia.
Celebra casa de licitatie Christie din Londra, evaluează colecția georgiană din Casa Fairfax la prețul de peste două milioane de lire sterline. Străzile din York au fiecare câte o urmă din trecut : la intersectia dintre Minister gates și Petergate există o statuie a zeiței Minerva (zeița înțelepciunii) așezată pe un teanc de cărți. Acest ultim detaliu denotă faptul că pe această stradă erau mai multe legătorii de cărți. Muzeul Castelului este fără îndoială unul dintre cele mai cunoscute din Anglia. Fiind amenajat în aer liber, exponatele sunt în mărime naturala, străzi, clădiri, magazine, toate din secolele al XVII-XIX-lea. Casa trezorierului din York este si ea un punct de atracție important, fiind situată la est de celebra Catedrala din York și aparține secolelor al XVII-XVIII-lea.
Pe vremea celebrului Cromwell, Casa Trezorierului intrase in posesia Lordului Fairfox. Din 1930, aceasta este deschisă pentru public datorită lui Frank Green, care luând în considerare importanța istorică a construcției, ia hotărârea de a oferi tuturor șansa de a o admira. Ruinele Bisericii Sfânta Maria, construcție din epoca benedictină care a fost distrusă aproape în întregime de către Henry al VIII-lea, sunt folosite ca fundal de scenă pentru diverse piese de teatru în zilele nostre.
Muzeul Național al Căilor Ferate introduce vizitatorii în lumea fascinantă a primelor locomotive, fiind cel mai important muzeu din întreaga lume. Revoluția industriala și etapele de dezvoltare ale transportului feroviar sunt exemplificate desăvârșit aici. Centrul Jorvik Viking este un muzeu destinat pasionaților de istorie și cu precădere al celor interesați de stăpânii mărilor, vikingii. Mărturii care atesta prezența acestui neam neînfricat pe teritoriul de astăzi al orașului York au o vechime de aproximativ 1000 de ani sau chiar mai mare.
Abația Selby este unică în nordul Angliei, fiind prima mănăstire fondată după cucerirea normandă, Conacul Nunnington, din secolul al XVII-lea faimos pentru colecțiile de miniaturi, Abația Rievaulx, Fântânile Abației Cisterciene cu grădini elegante georgiene și parc medieval cu căprioare, baia romană cu Muzeul Roman, casa unui fabricant de ciocolată local, Noel Goddard Terry, casa Guildhall, construită în secolul al XV-lea cu vitralii, Grădina Newby Hall, cu mobilier Chippendale, tapițerii, o grădină de 25 de acri și un parc tematic.
Casa Comorilor cu fantome romane și labirint în grădină, Casa Brodsworth în stil victorian din 1860 cu mobilier de epocă, Castelul Howard din secolul al XVIII-lea și grajdurile sale întinse pe 1000 de acri de grădină, la 15 mile nord est de York, Muzeul Aldborough cu obiecte aparținând celui mai mare trib roman din vechime, Grădina Scampston cu cei 4 acri de grădini contemporane, create de artistul Piet Oudolf, Conacul Beningbrough în stil italian, localizat în valea York care expune portrete din Galeria Națională, Castelul Pickering construit de William Cuceritorul și folosit de regii vremii ca și casă de vacanță sau cabană de vânătoare.
Castelul Scarborough, construit pe vestigii care datează din epoca bronzului, Conacul Fairfax, o casă-conac aristocratică care expune modul de viață din epoca georgiană al proprietarilor săi, Abația Byland care este una dintre cele mai mari mănăstiri în stil timpuriu gotic cu a doua cea mai mare colecție de pardoseală placată din Europa sunt doar câteva dintre minunatele destinații turistice pentru orașul York.