Croația e frumoasă, surprinzător de frumoasă. Modul în care croații au transformat această țară într-un uriaș obiectiv turistic e de-a dreptul impresionant. Au localități fermecătoare uitate de lume, ascunse printre văi sau de-a lungul apelor mării, cu istorie lungă, condensată în obiceiurile oamenilor, în zidurile bisericilor, în pavajele străzilor, au parcurile naționale protejate, adevărate oaze de natură fabuloasă, au coasta mării, cu îmbinarea copleșitoare de stâncă și zone înalte cu mare cu ape limpezi și fabulos colorate…

Deși cele mai cunoscute zone ale Croației sunt ori sudul acestei țări, cu Split și Dubrovnik și insulele presărate de-a lungul țărmului, ori partea de peninsulă Istria, cu influențele italienești, cu Rovinj-ul cel romantic și fermecător, noi am ales să ne petrecem cele două săptămâni de vacanță în Croația în zona ei de mijloc, nordul Dalmației și zona Kvarner, în plus pe lângă partea centrală a țării, Zagreb și Plitvice.

Zadar (1)

Zadar (2)

În partea de nord a Dalmației de coastă, orașul Zadar ne-a fost gazdă câteva zile. Deși e cunoscut în zilele noastre mai mult pentru obiectivele turistice noi, orașul are o istorie îndelungată, extrem de grea și controversată, foarte bine conservată și fructificată, din punct de vedere turistic în partea de oraș vechi a localității – port. Partea de oraș nou mi-a lăsat o impresie destul de comună și anostă, cu cartiere cu blocuri turn înălțate pe dealurile stâncoase care străjuiesc marea, cu centre comerciale uriașe și străzi largi, cu porturi foarte multe înșirate de-a lungul mării. Însă mica peninsulă, partea veche a orașului, o insulă care s-a unit în timp cu partea de continent, mi s-a părut o poartă deschisă către istorie, profundă, atrăgătoare și complexă.

Cele mai vechi dovezi de civilizație în zonă se spune că datează chiar din epoca de piatră însă mare parte dintre vestigiile existente acum la Zadar vorbesc despre perioada de ocupație romană. Orașul a fost organizat după modelul tipic roman, cu o formă rectangulară, un forum, băi termale și sistem de canalizare și alimentare cu apă, acestea aflându-se în interiorul zidurilor orașului, iar cimitirul și amfiteatrul fiind în afara lor. Expansiunea creștinismului a adus schimbări timpurii și la Zadar, construindu-se aici mai multe biserici, mănăstiri și clădiri ecleziastice, acestea alăturându-se construcțiilor romane sau înlocuindu-se. Orașul Zadar a avut mult de suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial când ocupația germană s-a extins până acolo, iar ruinele vechiului oraș roman au fost descoperite tocmai în timpul lucrărilor de curățare și reparare a orașului după bombardamente, mare parte din clădiri fiind distruse.

Zadar (8)

Zadar (13)

Zadar (15)

Cu străduțe înguste, pavate cu piatră lucioasă, cu case cu ferestre mici și cu obloane, cu ziduri încărcate de timp și de istorie, cu extrem de multe cafenele, restaurante și terase, cu magazine de suvenire presărate peste tot, cu mici parcuri verzi, cochete, cu piețe în linii drepte, pline de turiști și localnici, orașul vechi din Zadar freamătă de frumusețe și eleganță. Lucrurile par să fie toate la locul lor, forfota turistică nederanjantă (e drept, zona e destul de relaxată, în comparație cu alte locuri cunoscute ale Croației, cum e Plitvice, de exemplu, unde miile de turiști se calcă în picioare, la propriu!), bisericile tăcute cu vârfurile înălțate spre cer, toate fac parte dintr-un întreg, unde prezentul se îmbină frumos cu urmele trecutului.

Printre ceea ce puteți vedea într-o vizită în orașul vechi din Zadar, se numără Forumul roman, ce-a mai rămas din el, pietrele impresionante cu inscripții care-au rezistat în timp, Sf. Donatus Church (o impresionantă biserică cu formă rotundă, cea mai importantă structură de acest gen, din acea perioadă, din toată Dalmația, construită în secolul nouă și folosită în zilele noastre pentru spectacole muzicale, oferind o acustică spectaculoasă), Catedrala Sf. Anastasia, construită în stil romanic în secolul doisprezece, cea mai mare catedrală din Dalmația, Piața celor 5 fântâni, sub care se află cel mai mare rezervor de apă format din camere, filtre și puțuri de colectare a apei, Narodni Trg – Piața Poporului, centrul vieții culturale a orașului, Kalelarga – strada principală presărată cu magazine și terase. Zidurile orașului vechi, cu porțile lui maiestuoase, oferă și el priveliști mărețe și poartă călătorul departe în timp, când acestea aveau rol de apărare și cetatea era una înfloritoare și prosperă.

Zadar (9)

Zadar (16)

Zadar (17)

Orașul vechi e străjuit acum de-o zonă de promenadă pe malul mării, în locul fortificațiilor care existau demult. O zonă semipietonală, generoasă face înconjurul peninsulei oferind un spectacol impresionant celor care aleg să-și petreacă timpul în acele locuri. Cele două instalații – obiective turistice pentru care orașul Zadar e renumit sunt Greetings to the Sun – Salutul pentru soare și Sea Organ – Orga Mării.

Construit pe malul mării, în partea de vest a peninsulei Zadar, cu vedere la portul mare al orașului și la insulele din jur, Greetings to the Sun e o instalație sub forma unui cerc cu diametrul de 22 m, formată din trei sute de plăci de sticlă multistrat, cu module solare fotovoltaice, aflate dedesubt. Folosind energia solară, instalația produce un impresionant spectacol de culoare pe timp de noapte, cu ajutorul corpurilor de iluminat care sunt încorporate în sistem, fiind activate în concordanță cu ritmul valurilor. Realizat pe modelul sistemului solar, cu toate planetele prezente acolo, această instalație e un excelent exemplu de utilizare a energiei solare regenerabilă și de dezvoltare urbană eficientă. E un loc de promenadă devenit foarte popular în rândul turiștilor și a localnicilor, ziua treptele fiind ocupate de cei care fac plajă sau doar ascultă muzica mării, iar noaptea, zona este plină de cei veniți pentru jocul de lumini.

Zadar (3)

Alături de Greetings to the Sun, în imediata lui apropiere, se află și Sea Organ – Orga Mării, un instrument muzical experimental, desfășurat pe o lungime de aproximativ 70 de metri, pus în funcțiune de energia valurilor. Un sistem de 35 de tuburi din polietilenă, cu deschidere pe treapta superioară și o cavitate de rezonanță, aflate sub treptele din marmură construite pe chei, în care lovesc direct valurile mării, formează sunetele muzicii. Mișcarea valurilor împinge aerul în tuburi și, în funcție de viteza și mărimea acestora, sunetele sunt redate într-un mod mai alert sau unul mai armonios, formând o muzică extrem de plăcută care atrage zi de zi mulțimi de oameni pe treptele mării.

Cele două obiective turistice au contribuit intens, de la execuția lor, în anul 2005, la aducerea unui suflu nou în orașul Zadar, acesta suferind extrem de mult în urma celui de-al Doilea Război Mondial, pe de o parte, și în urma dezvoltării orașului Split, pe de altă parte.

Zadar (5)

Zadar (6)

Zadar (19)

Mie mi-a plăcut acest oraș așa, ca un tot unitar, o potrivită completare de nou cu vechi, ca și cum partea de oraș vechi avea nevoie de autentificarea vechimii lui prin ceva nou, iar instalațiile noi, unice și extrem de populare, aveau nevoie să fie puse în valoare prin asocierea cu istoria pierdută în timp a locului. Așadar, orașul Zadar merită seri petrecute pe malul mării, în sunetul minunat de orgă, sub veselul joc de lumini, merită zile cu pași rătăciți – dar nu pierduți! – pe străzile orașului încărcat de istorie și de povești de viață.

Zadar (7)

Zadar (11)

Zadar (10)

Zadar (12)
Zadar (14)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.