La final de lună august când, la malul mării Adriatice, încă soarele era stăpân absolut și costumul de baie era piesa vestimentară de bază, în capitala Croației, la Zagreb, toamna-și făcea deja simțită prezența. O adiere de vânt răcoroasă, o atmosferă mai mult cenușie decât senină, un soare pitit după nori, cu raze timide, culori arămii, strecurate-n haine și-n aer, toate vorbeau despre o slabă împotrivire și o iminentă capitulare a verii în fața toamnei.
Parcul Bundek
Orașul Zagreb mi s-a înfățișat cochet și fermecător, mult peste așteptări și, chiar dacă melancolia de toamnă prematură m-a prins în ghearele ei, m-am bucurat să descopăr un oraș frumos, tare pe placul meu. Nu-mi făcusem prea multe planuri în ceea ce urma să însemne vizita de două zile în capitala micuță a Croației și, astfel, tot ceea ce-am întâlnit acolo m-a surprins frumos.
Nu e una dintre marile metropole ale Europei și nici nu are strălucirea sau renumele altor capitale europene, nu are o istorie pierdută în vremuri preistorice, însă, în puțini ani, Zagreb a dovedit că poate fi o destinație turistică extrem de fermecătoare, a renăscut frumos după zbuciumata perioadă de apartenență și apoi desprindere de Iugoslavia, s-a dezvoltat într-un mod admirabil. E un oraș primitor, relaxat, un oraș verde, un oraș în care e o plăcere atât să poposești ca vizitator, cât și să locuiești.
Piața Bana Jelacica
Strada pietonală în Donji Grad
Strada pietonală cu cafenele și terase în Donji Grad
Am ales bicicletele unui centru de închirieri pentru prima zi petrecută în Zagreb și a fost cea mai potrivită modalitate prin care puteam descoperi orașul croat, îmbinând dragul de mers pe două roți cu cel de trăit, simțit și iubit un loc nou. De pe bicicletă, am perceput capitala Croației cu un plus de farmec și savoare și m-a bucurat faptul că infrastructura ciclistă urbană e în continuă dezvoltare la Zagreb, pistele de bicicletă fiind existente în mai toate zonele noi ale capitalei, întinzându-se pe distanțe suficient de lungi și fiind destul de continue cât să poți traversa mare parte din oraș pe două roți. Zona centrului vechi a orașului, pavată și construită în trepte, pe coama muntelui Medvednica, e mai puțin bike friendly. Pe-acolo, plimbările la pas lejer par a fi cele mai potrivite, însă, altfel, Zagreb e un oraș foarte accesibil și vizitabil pe două roți. Străduțele în pantă ale orașului vechi sunt pitorești, presărate cu case strânse una-ntr-alta, cu cafenele și terase colorate, cu oameni care se plimbă ținându-se de mână.
La fel ca multe alte orașe europene care au cunoscut o dezvoltare puternică și continuă de-a lungul anilor, și Zagrebul are o zonă de oraș vechi în apropierea căreia a crescut și s-a extins partea nouă a orașului, Zagrebul modern. Orașul vechi împărțit în două zone, Orașul de Sus – Gornji Grad și Orașul de Jos – Donji Grad, ocupă o parte destul de redusă din dimensiunea totală a capitalei și se află la baza muntelui, în zona intens circulată de tramvaie. Această modalitate de transport e extrem de populară în Zagreb și e cea care i-a și dat acestuia renumele de Oraș al tramvaielor, dovedind faptul că tramvaiul este un simbol de referință al capitalei Croației. Pe timp de zi, circulă 15 linii de tramvai, noaptea acestea reducându-se la patru. Infrastructura liniilor de tramvai e foarte bine pusă la punct, tramvaiele circulă la fiecare cinci minute și transportă peste 200 de milioane de oameni în fiecare an. Tramvaiul albastru popular la Zagreb, TMK2200, cu podea joasă, e supranumit „cel mai bun tramvai din lume”.
Stradă din Donji Grad
Capela Kamenita Vrata
Piața Bana Jelacica
Catedrala Marijina Uznesenja e una dintre atracțiile de bază ale capitalei croate, Construcția în stil neogotic, cu cele două turnuri gemene care veghează asupra orașului a fost construită în secolul al XIII-lea sub patronajul spiritual al Sfântului Ștefan, însă este dedicată, în prezent, sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Se spune că e cea mai înaltă clădire din Croația.
Piața Bana Jelacica, principala piață a orașului Zagreb se află în partea de jos a Orașului Vechi, în imediata apropiere a Catedralei Neo-Gotice. E centrul cultural al orașului, clădirile frumos ornamentate care o împrejmuiesc fiind adevărate bijuterii arhitecturale care adăpostesc în prezent, în mare parte, sedii de bancă. Piața este pietonală și reprezintă punctul central al transportului cu tramvaiul. O mică piață de flori ocupă în fiecare dimineață, timp de câteva ore, una dintre străduțele lăturalnice ale acestei piețe, meșterii florari dovedind o măiestrie aparte în realizarea aranjamentelor florale în combinație cu fructe, legume sau plante ornamentale.
Biserica Sf Marcu pe a cărei perete (parte de acoperiș) nord-vestic este gravată cea mai veche stemă a Croației este punctul central al Orașului de Sus, toate micile străzi din această zonă convergând către piața în care se găsește micuța biserică, extrem de apreciată de către turiști. Construită, inițial, în stil romanic, biserica parohială din Zagreb a suferit multe modificări de-a lungul timpului, în cele din urmă fiind refăcută în totalitate în stil gotic cu trei nave. În partea de sus a orașului, se ajunge facil pe străduțele în pantă, în plimbare, distanțele fiind mici, sau urcând cu funicularul orașului care are punctul de pornire în apropiere de Piața Bana Jelacica.
Clădire din Gornji Grad
Teatrul Național al Croației
Funicularul din Zagreb
Capela Kamenita Vrata, un interesant locaș de cult și obiectiv turist care marchează intrarea estică în Orașul de Sus (una dintre cele patru intrări din Orașul de Jos spre Orașul de Sus) are o legendă bogată în spate. E o trecere pe sub un arc lat de piatră, transformat într-o capelă unde oamenii se opresc să aprindă lumânări și să se roage. În trecut, se zice că făcea parte din zidul de apărare al orașului pe ai cărui pereți fusese pictată icoana Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe. În urma marelui incendiu care a devastat capitala în 1731, doar această icoană s-a păstrat intactă, locuitorii considerând acest fapt un miracol și, în prezent, arcul de piatră fiind ridicat la statutul de loc sfânt, binecuvântat, de pelerinaj. La orice oră din zi sau din noapte, o mulțime de localnici sau turiști se opresc la Kamenita Vrata.
Teatrul Național din Zagreb, construit de către împăratul Franz Iosef al II-lea la sfârșitul anilor 1800, e o clădire impozantă, care a împrumutat aerul sobru și maiestuos al clădirilor regale din Viena. De mai bine de un secol, Teatrul Național din Zagreb, din Piața Mareșalului Tito, e locul de întâlnire al multor artiști renumiți, al spectacolelor de teatru, dans sau operă. Deși e o capitală de dimensiuni reduse, Zagreb e un oraș cu multe muzee adăpostite în clădiri care sunt adevărate bijuterii arhitecturale.
Parcul Maksimir e cel mai mare parc al orașului, aflat în apropierea Grădinii Zoologice din Zagreb și e o uriașă oază de verdeață, de păduri cu alei care îmbie la plimbări, aproximativ 18 hectare de teren oferite publicului pentru relaxare, încă de la sfârșitul anilor 1700. Aflat, inițial, în afara orașului, a ajuns să fie înconjurat de cartierele moderne ale capitalei croate, rămânând, în același timp, un spațiu al diferitelor specii de animale cu un habitat protejat, al nenumăratelor statui ornamentale sau zone de agrement, în care îți poți petrece timpul liber.
Parcul Bundek
Parcul Bibliotecii Naționale din Zagreb
Parcul Bundek, situat în partea nouă a orașului, oferă diferite posibilități de a-ți petrece timpul liber. Pistele de bicicletă sunt pe distanțe lungi, înconjurând întreg parcul. În mijlocul acestuia, se află un lac care e folosit pe timpul sezonului estival pentru plajă și baie, fiind amenajat în acest sens cu pontoane, plaje cu pietriș și puncte de salvamar. Locurile de joacă pentru copii sunt spațioase și foarte generoase în activități, câteva terase și cafenele sunt presărate în incinta parcului.
Grădina Botanică, situată la granița dintre orașul vechi și partea nouă a capitalei croate, a fost fondată în anul 1890 și pe aleile răcoroase ale grădinii se întâlnesc mii de specii de plante, flori, arbori sau iazuri cu plante acvatice.
Cimitirul Mirogoj e unul dintre locurile care și-au câștigat o faimă turistică în Zagreb, aleile frumos ornamentate, cupolele, sculpturile și aranjamentele mortuare atrăgând foarte mulți vizitatori.
În apropierea orașului Zagreb, se găsește Cetatea Medvednica, resturi ale unei fortărețe medievale contruite în partea sudică a masivului cu același nume, având rol de protejare a orașului împotriva invaziilor. La distanță de aproximativ 20 km de Zagreb, se află localitatea Samobor, o mică așezare medievală fermecătoare.
Zagreb, cu aerul lui fermecător, tomnatic chiar și-n vreme estivală, încântă simțurile prin aerul boem și așezat, prin clădirile încărcate de istorie, monumentele medievale, străzile pavate și terasele primitoare, zonele verzi, generoase și aspectul acesta de vechi înconjurat de nou într-un mod plăcut, nederanjant, formând un tot reușit. O capitală est-europeană care se evidențiază, pas cu pas, tot mai mult pe harta atracțiilor turistice prețioase ale Europei.
Aranjamente la piața de flori din Piața Bana Jelacica
Grădina Botanică
Catedrala Neo-Gotică Marijina Uznesenja
Specialitate croată – găluște cu ciocolată
Parcul din Piața Mareșalului Tito