Zakynthos, cunoscuta si sub numele de Zante sau Zacinto, este o insula greceasca, a treia ca marime de la Marea Ionica. Are in jur de 400 de km², aproximativ 42 de mii de locuitori, iar orasul principal este Zakynthos, celelalte comunitati si municipalitati fiind Laganas, Alykes, Elatia, Arkadion si Artemisia.
Scurt istoric
Supranumita “Floarea levantului”, “Florenta de est” sau “Venetia sudului”, insula Zakynthos a fost descoperita intre anii 1500-1600 i.Hr. de fiul lui Dardanos, regele Troiei, care a numit acest mic paradis dupa propriul sau nume. Mai tarziu, insula a fost cucerita de regele Cefaloniei, Arkisios, iar Ulisse a fost cel care a recucerit-o, tot el fiind cel care a obtinut democratia si autonomia insulei. Au urmat stapanirea macedoneana si cea romana, ultima fiind cea care a contribuit la dezvoltarea insulei, prin faptul ca guvernatorul roman de atunci i-a dat dreptul de a avea propriile legi si legislatura, de a avea un parlament si chiar propria moneda.
Dupa ce devine insula crestina, iar Constantin cel Mare o include in provincia Ilaria, insula Zakynthos este ocupata de venetieni in anul 1084. Au urmat francezii, care au stat aici de la sfarsitul secolului al XII-lea pana in anul 1357, cand pe insula s-a instalat dinastia Tocchi, cu ajutorul careia insula va inflori, insa cei de aici vor fi atacati de turci. In 1485 venetienii reusesc sa reobtina acest loc, incepand sa construiasca edificii in stilul lor propriu, inca de atunci Zakynthos fiind cunoscuta drept “Florenta Greciei”. Insula a mai fost ocupata si de britanici, care au construit aici scoli, spitale si drumuri, insa poate cel mai important moment in istoria insulei a fost cand “Statele Unite ale Insulelor Ionice” (formate in 1814) au fost unite sub steagul Greciei in anul 1864, tot atunci fiind adoptat si imnul national de astazi al Greciei, “Imn spre libertate”, scris de poetul Dionysos Solomos, care s-a nascut in Zakynthos.
Ce e de vazut si de facut in Zakynthos
Desigur, insula are o multime de plaje, care mai de care mai variate si pe toate gusturile. Cea mai cunoscuta este insa Plaja Navagio, denumita si Plaja Contrabandistilor sau Plaja Epavei, datorita vasului esuat de aici. Se poate ajunge doar intr-o excursie cu vaporul si odata ajuns pe plaja, turistul va descoperi epava unui vas scotian, Panagiotis, esuat in anul 1980, fara a se sti imprejurarile. Se stie insa ca nava, construita in 1937, apartinea unor mafioti italieni si a unor oameni care faceau contrabanda cu tigari.
Asa cum era normal, cateva legende circula despre modul in care a ajuns nava aici: unii spun ca ministrul turismului din 1980 a adus special aceasta nava pentru a atrage cat mai multi turisti, altii spun ca a esuat dupa o urmarire cu navele care apartineau pazei de coasta, in timp ce altii spun ca de fapt paza de coasta a scufundat nava, iar aceasta a fost adusa pe plaja de catre mare. Oricum ar fi, este sigur faptul ca ii da locului un farmec aparte. Alte plaje pe insula sunt Alikes si Alikanas, unite intre ele, plaja Tsivili, Porto Roma, Porto Koukla si multe altele.
Un alt obiectiv turistic interesant pe insula Zakynthos este reprezentat de Grotele albastre, aflate in nordul insulei (Cap Skinari). Sunt niste formatiuni geologice cu forme neobisnuite, care dau marii o culoare albastra intensa. Au fost descoperite in anul 1897, iar cea mai mare dintre ele este Grota Kianoun, la care se poate ajunge cu o barca luata din portul St. Nicholas.
Insula Marathonisi este un alt punct turistic care nu trebuie ratat. Sub forma de broasca testoasa, mica insula este renumita tocmai prin faptul ca aici isi depun ouale broastele testoase Caretta-Caretta, o specie protejata de legile Greciei. Insula, nelocuita, este formata din doua plaje total diferite: una cu pietris si cateva grote, cealalta cu nisip fin, locul preferat de broaste. Farmecul insulitei este completat de micile paduri de stejari, pini si maslini.
Satul Maries este un loc incarcat de istorie si traditie. Aflat pe un deal, ofera o incredibila panorama a Marii Ionice. Casele au fost construite in stil traditional, din piatra, iar biserica Panagia Mariesotissa adaposteste o icoana facatoare de minuni a Sfintei Mavra. Satul a fost denumit asa deoarece aici a fost locul in care au venit prima data Maria Magdalena si Maria Klopa cand au adus crestinismul pe aceasta insula. Anual, aceasta zi este sarbatorita cu mare fast.
In Volimes se afla Manastirea Sfantului Andrei, dar si grota Xygia, in care se afla o apa sulfuroasa, apreciata pentru efectele sale terapeutice. O alta asezare traditionala este Bohali, care ofera o priveliste incantatoare asupra insulei. Este locul ideal pentru a savura o cafea pe fundalul unei muzici autohtone in timp ce privesti insula ridicandu-se sub ochii tai. Aici se afla Dealul Strani, locul unde Dionysos Solomos isi gasea inspiratia, dar si ruinele Castelului venetian.
Pe langa biserica Panagia Mariesotissa si Manastirea Sfantului Andrei, insula mai cuprinde si Manastirea Theotokos, cunoscuta datorita picturilor din exterior. O alta manastire este Aghios Ioannes Prodromos, in care se afla impresionante sculpturi din lemn si icoane datand din secolele XVII-XIII. Pe insula se gaseste si Manastirea Sfantului Gheorghe, construita in anul 1568, langa ea aflandu-se pestera in care a trait Sfantul Gerasimos, protectorul insulei Kefalonia.
In ceea ce priveste muzeele, insula Zakynthos se poate lauda cu Muzeul Dinoysos Solomos, care a fost ridicat in 1957. Aici este de fapt celebrata intreaga literatura a insulei si adaposteste manuscrise ale lui Solomos si ale lui Andreas Kalvos (cei doi fiind chiar ingropati aici), precum si alte obiecte personale si opere ale unor scriitori specifici zonei. Un alt muzeu inchinat unui scriitor este Muzeul Grigorios Xenopoulos. Poate cel mai insemnat muzeu este Muzeul Bizantin, in interiorul caruia se afla o colectie de icoane si picturi religioase care dateaza din epoca bizantina. Tot aici vizitatorii pot vedea o macheta a insulei, asa cum arata ea inainte de cutremurul din 1953, cand mare parte din constructii au fost distruse.
Viata de noapte pe insula Zakynthos este impartita in doua: pe de-o parte tavernele si cafenelele ofera nopti destul de linistite, iar pe de alta parte cluburile, barurile si discotecile (cele mai multe gasindu-se in sudul insulei) ofera distractie pana dimineata. Indiferent ca esti mai linistit sau ca iti place aglomeratia, insula isi impaca toti turistii, oferind o gama larga de posibilitati de a petrece timpul liber.