Zebrele sunt albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe? – o problemă care pare a face parte din categoria clasicelor dileme, precum: “Ce a fost mai întâi, oul sau găina?”, dar care a suscitat constant interesul oamenilor de ştiinţă. Oricât ar părea de ciudat, în condiţiile în care ştiinţele biologice, genetica au inregistrat, de-a lungul timpului, progrese uimitoare, până de curând nu s-a putut răspunde cu certitudine la întrebarea dacă zebrele sunt albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe.
De asemenea, o altă întrebare, din această arie de cunoaștere, la care s-au căutat răspunsuri este: De ce zebrele au dungi atât de vizibile și contrastante? Apoi, multă vreme nu s-a ştiut sigur dacă există una sau mai multe specii de zebre.
Zebrele – un mister în sfârşit rezolvat ?
Zebrele fac parte din genul Equus şi se cunosc trei specii: Zebra de stepă (Equus quagga), care trăieşte în savanele din centrul, estul şi sudul Africii, Zebra Grevy (Equus grevyi), în Africa de Est, şi Zebra de munte, care trăieşte într-un areal mai restrâns, din Africa de Sud, în regiunile mai înalte, până la altitudinea de 2000 de metri.
Dimensiunea medie (lungimea corpului) a unei zebre este de 2,50 – 2,70 metri, greutatea între 175 -300 kilograme. Au simţuri (auz, văz, miros) foarte bine dezvoltate, pot să alerge cu o viteză de până la 40 de km/h. Din nefericire, numărul acestor animale este în continuă scădere, în 2016, de pildă, înregistrându-se mai puţin de 800 000 de zebre în total.
Potrivit credinţelor populare, zebrele ar fi de culoare albă, cu dungi negre, dar cercetările ştiinţifice spun altceva. Un studiu recent, al unei echipe de biologi de la Universitatea din California, care ani de zile s-a ocupat de această enigmă a dungilor zebrelor, a constatat că, deşi puii de zebră se nasc dungaţi, în stadiul de fetus, iniţial, sunt negri. Deci zebrele sunt negre cu dungi albe.
Dungile încep să se formeze între a treia şi a cincea săptămână şi devin vizibile în luna a opta, din cele 11 -12 luni de gestaţie. În acest stadiu, modelul dungat este “iniţiat” sub forma unor benzi paralele de aceeaşi lăţime (0,4 milimetri) şi perpendiculare pe axa longitudinală.
Modelele (porţiunile depigmentate) ar fi generate de “valuri” de difuzie a substanţelor activatoare sau inhibitoare (în sensul morfogenezei), iar “valurile” ar urma un model matematic, descris, încă din anii 1950, de matematicianul Alan Turing (“valuri Turing”). La o subspecie dispărută de zebră – Quagga – existau dungi numai pe jumătatea din faţă a corpului, restul fiind maro.
Dungile zebrelor – variaţiuni pe aceeaşi temă
Studiile genetice au evidenţiat că dungile albe au apărut pentru că, în zonele respective, firele de păr sunt depigmentate, nu conţin melanină, altfel spus, genele care codifică melanina sunt dezactivate pentru foliculii de păr dezvoltaţi pe aceste zone, graţie unei gene numite Alx3.
Melanina este un pigment de culoare neagră, care conţine fier şi sulf, şi este cea care dă culoarea pielii şi a părului. De altfel, diferenţele între speciile de zebre sunt generate de stadiul embrionar în care apar dungile, de tipul de reacţii chimice implicate, de difuzia anumitor substanţe prin ţesuturi.
În prezent, folosind metode de recunoaştere a modelelor, oamenii de știință pot “citi” dungile caracteristice ale zebrelor, precum codurile de bare, pentru a identifica o populație, dintr-o anumită zonă, din fotografii.
După ce au făcut o fotografie unei zebre, cercetătorii o transferă pe un computer echipat cu software special, apoi dau zoom şi fiecare dungă este descompusă în linii verticale de pixeli. Combinațiile lor sunt unice, precum amprentele umane. Rămâne de făcut o căutare în baza de date pentru a vedea dacă zebra este nou-venită în turmă.
Zebrele – Care este rolul dungilor albe şi negre?
În secolul al XIX-lea, naturalistul Alfred Russel Wallace şi scriitorul Rudyard Kipling au emis şi popularizat ipoteza că dungile zebrei, care au apărut în procesul de evoluţie a speciilor, i-au permis să se integreze mai bine în savană, că ar contribui la coeziunea socială (a turmei), facilitând recunoașterea și identificarea fiecărui individ dintr-un grup datorită designului unic, că ar fi o formă de camuflaj şi că ar ajuta la termoreglare.
Dungile alb-negru absorb şi reflectă diferit razele soarelui, temperatura corporală a zebrelor fiind mai mică decât cea a ierbivorelor de dimensiuni similare. care pășunează în aceleași condiții.
Ce spun studiile recente?
Mult timp credibilă în comunitatea ştiinţifică, această ipoteză a fost infirmată oficial, in mare parte, în 2016, demonstrându-se că, de fapt, zebrele sunt foarte vizibile în savană, chiar ies în evidenţă ca excepţie de la regula camuflajului.
Dungile zebrelor ar avea, spun studiile recente, un efect stroboscopic asupra prădătorilor, în sensul că, atunci când o întreagă turmă fuge, dungile zebrelor creează impresia că se “amestecă”, estompând conturul acestor animale de ochii prădătorilor.
O altă ipoteză, tot recentă, a unor biologi suedezi, legată de rolul dungilor albe şi negre, susţine că acestea ţin la distanţă muştele/ insectele hematofage (care se hrănesc cu sângele unui animal), prin felul în care dungile reflectă diferit lumina, îndepărtând astfel insectele care atacă zebrele. Aşa se întâmplă, de exemplu, şi în cazul cailor albi, pe care nu-i atacă tăunii, spre deosebire de caii de culoare neagră sau cafenie.
Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii au creat cai artificiali (albi, negri) şi zebre, i-au acoperit cu o substanţă lipicioasă şi au putut compara numărul de insecte atrase, pe dungile zebrelor găsindu-se cele mai puţine sau deloc.
Pe baza acestor observaţii, cercetătorii japonezi au obţinut rezultate încurajatoare la bovine – au pictat vaci cu modelul inspirat de cel al zebrelor, reducând la jumătate incidența mușcăturilor.unor insecte transmiţătoare de boli.
Şi o întrebare “filosofică” – În lumea oamenilor, ce este personalitatea/ “omul zebră”?
Conceptul de personalitate “zebră” a fost lansat de către Jeanne Siaud-Facchin, o franțuzoaică psiholog, specializată în evaluarea persoanelor supradotate, autoare a unei cărţi care a făcut-o foarte cunoscută – “Prea inteligent pentru a fi fericit?”.
Pornind de la caracteristicile zebrei – un animal care nu poate fi îmblânzit, ale cărui dungi îi permit să se ascundă, dar şi să fie recunoscut – Jeanne Siaud-Facchin, prin similitudine, a descris un anumit tip de personalitate, atipică, un profil psihologic extrem de complex, care combină trei caracteristici majore: un potenţial intelectual ridicat, sensibilitate sau hipersensibilitate accentuată, viteză foarte mare de procesare a informațiilor.
Personalitatea “zebră” nu este o victimă, nu este un super-erou, dar este remarcabilă prin capacitatea sa de a combina ideile și prin mintea sa creativă. Astfel de oameni văd greșeli pe care nimeni nu le vede. Datorită sensibilității lor extreme, au o percepție foarte fină a lucrurilor nespuse, nemărturisite, neidentificate de altii, a problemelor umane in general.
Au o mare finețe, sunt oameni care învață rapid și au o deosebită ușurință în rezolvarea problemelor complexe, sunt rezistenţi la efort şi pot lucra până la epuizare. Adeseori, plăcerea de a-şi manifesta abilităţile la maximum îi motivează în mare măsură. Intuițiile lor îi fac să gândească “out of the box”, ceea ce îi face veritabili “vizionari”. Din partea lor vin, de regulă, ideile salvatoare în situaţii dificile.
“Oamenii zebră”/ “unicornii roz” – o adevărată forță pentru companii
“Oamenii zebră”, pe care americanii îi numesc “unicorni roz” şi care reprezintă aproximativ 2% din populaţie, sunt extrem de căutaţi de către start-up-uri, pentru că aduc diversitate în echipele de lucru, creativitate. O echipă, într-o companie/ instituție, care funcţionează după principiul “spiritului de turmă”, mimetic, sau care este formată din persoane de aceeași vârstă, de același sex și care și-au făcut întreaga carieră în aceeași companie este, în mod categoric, dăunătoare ideii de progres.
Cei care vor să progreseze, să obţină rezultate remarcabile, profit, ar trebui să se bazeze pe “oamenii zebră” şi să le asigure condiţiile de care aceştia au nevoie – adică o structură flexibilă în modul de organizare (lucru la distanță, ore libere etc.), un mod de decizie rapid, reactiv și direct, comunicare transparentă, un brand de angajator coerent, aliniat cu practicile de „cultură” și „talent”, deoarece potențialele înalte au un atașament puternic față de noțiunea de dreptate.
“Zebrele” pot fi o adevărată forță pentru companii, datorită capacităților lor extraordinare: curiozitate, inovație, nivel ridicat de integrare, ușurință de învățare, multă intuiție, simţ practic, viteză, viziune globală a unei situații, capacitatea de a anticipa, de a se proiecta, de a munci, angajament de neegalat, pentru că, atunci când sunt convinşi, astfel de oameni se vor dedica trup și suflet muncii şi misiunii lor.