Cine nu a trait intr-o lume a fanteziei, cel putin in perioada copilariei si cine nu a crescut cu Sailor Moon, principalele desene animate care aveau ca tema zeificarea astrelor? Desigur, fiecare zeu in parte a avut ca si esenta intocmai caracteristicile astrului pe care il reprezenta, de pilda, avem misteriosul si recele Neptun, care era vazut in fantezie asemeni unui maret razboinic, protector al misterelor sale, al bunatatii, un propovaduitor al sperantei, capatand conotatii diferite inca din Antichitate, mai ales pentru ca Neptun era vazut asemeni zeului Marii. In continuare insa vom incerca sa realizam corespondentele fiecarui astru in parte cu un anume zeu, care au dat nastere unor foarte frumoase povesti fantastice care ne-au bucurat copilaria multora dintre noi. Multe dintre planete poarta si acum numele pe care mitologia romanilor le-a lasat mosternire, insa totul este discutabil, foarte usor de combatut, deoarece legendele tind sa se dezminta sau sa se contrazica ori sa se sustina una pe cealalta.

Apollo - mercur
Apollo – mercur

Mercur este numele dat de romani celei mai apropiate planete fata de soare. Aceasta mai poarta si denumirile de Apollo sau Hermes in scrierile grecesti, in limba persoana planeta se numeste Tir, pentru arabi Mercur este aceeasi planeta insa poarta denumirea de Otaared, in China se numeste Suising, iar in limba sumeriana, chiar daca poarta cu sine aceleasi puteri si se afla la aceeasi distanta, poarta numele de Udu-idim-gu-ud. In legendele romanilor, Mercur era cunoscut ca fiind mesagerul pe care zeii il trimiteau pe pamant, ori mai bine spus solul zeilor, modalitatea de a comunica a celorlati zei, de unde putem sa ne raportam si acum la conotatiile astrologice ale lui Mercur, aceasta fiind planeta comunicarii. Mercur era cunoscut si ca fiind cel mai rapid si cel mai aprig zeu, el cunoscand totul. De aici avem si felul in care planeta in sine se misca, ea fiind cel mai rapid astru din sistemul nostru solar, care are miscarea de revolutie cea mai rapida. Mercur se roteste complet in jurul astrului solar in numai 88 de zile pamantene. Deci mentionand aceste caracteristici cu siguranta nu vom intampina greutati in a face legaturi care au la baza nevoia zeificarii astrelor din partea omului din toate timpurile.

Venus
Venus

Venus are parte de o zeificare destul de clara. Acest astru este al treilea ca stralucire, desigur dupa principalele noastre „felinare” – Soarele si Luna. Venus era vazuta ca si zeita iubirii, a fertilitatii, a nasterii, a fecunditatii si a armoniei, a familiei, si nu in ultimul rand a frumusetii. Venus este, de asemenea, cunoscuta ca fiind cea mai fierbinte planeta din cadrul sistemului nostru solar, ea are doar la suprafata 462 de grade Celsius, iar anul sau este mai scurt fata de ziua sa, fiind o planeta cu miscare retrograda, deci se invarte in sens invers al axei sale. Lui Venus Soarele ii apare in partea de Vest si ii apune in partea de Est, invers fata de celelalte planete. Venus este un astru si foarte pretentios, cunoscut ca si Afrodita in legendele grecesti, acestia spunand ca zeita cu pricina a luat nastere din spuma marii, iar frumusetea ei era indiscutabila. Grecii o mai numeau Hesperos atunci cand aparea dimineata si Phosphoros atunci cand aparea seara. Arabii o numeau pe Venus Zuhra, iar persanii i-au dat numele de Naheed, iar in limba sumeriana ea capata denumirea de Nin-si-an-na.

Tellus Maters
Tellus Maters

Planeta noastra supranumita si planeta albastra, cunoscuta cel mai mult dupa planeta Pamant sau Terra, este asociata si ea cu o zeitate, in acest caz ea reprezinta Tellus Maters, deci planeta mama sau mama Pamant, ori Terra Mater. Este chiar intruchiparea pamantului si in mitologia romana, iar ca si zeitate este asociata adesea cu casnicia, cu fidelitatea, cuplul, graviditatea, tot ceea ce poate sa insemne familie. Desi numele de Pamant este doar in limba noastra, deci in romana, se pare ca radacinile sunt mult mai adanci, deoarece provine de la cuvantul Pavimentum care inseamna in limba latina drum cu pietre sau drum batut, de mers. Alte denumiri ale planetei noastre mai sunt si: Gaea, sau zeita Gaia in limba greaca si in mitologia lor era vazuta drept punctul de geneza a tuturor lucrurilor vii, o alta denumire mai este Zamin in limba persana, Zemlja in legendele rusilor, Ard in cele ale arabilor, sau chiar Deiqao in limba chineza. La nemti numele Terrei este de Erde, iar in tari precum Islanda, Suedia, Norvegia, in general in zonele nordice din Europa, numele este de Jorda sau Jord. Totusi de Terra se pare ca stie toata lumea, fiind un nume popular si foarte des intalnit.

Marte, o planeta pe cat de mareata pe atat de imperioasa, era considerat in trecut zeul razboiului la romani, asociat cu protectorul muncii la camp si a pamanturilor in legendele grecesti, se pare ca are totusi o legatura cu astrul in sine. Culoarea planetei este rosu, de unde putem intelege simbolul sangelui, al jertfelor, al pasiunii, al durerii si al razboiului, ceea ce de altfel si reprezenta in legende, Marte. Alte denumiri ale lui Marte mai sunt si Dynamis, cat si Ares, denumiri provenite din limba greaca, ori Merrikh in legendele arabilor, in China Marte poarta numele de Fuosing, iar la sumerieni poarta numele de Si-mu-ud.

Zeus
Zeus

 

Jupiter, cea mai mare ca marime, din cadrul sistemului solar, desigur ca este asociata cu cel mai puternic zeu, asa numitul Zeus in mitologia greaca, un zeu care se pare ca era parintele tuturor. Desigur numele sau de Jupiter Optimus Maximus ii confera si mai multe puteri, o suprematie atotstiutoare de cei din jur, chiar numele sau tradus insemna Jupiter cel mai Puternic, cel mai mare sau cel mai bun, deoarece acest zeu era cunoscut si ca un adevarat conducator milostiv. Pe de alta parte, la romani, fiind considerat zeul suprem, el era si cel care oranduia toate regulile, cat si lumile si intreaga ordine. Chiar daca ina inte sa se descopere ca restul planetelor se invart de fapt in jurul soarelui si ca este este cel care ne da viata, Jupiter era cel mai maret, se pare ca pozitia lui a devenit cu timpul de un simplu pion al maretului Soare. Insa intrecut el era vazut si ca judecatorul suprem. in cadrul al legende Jupiter mai purta numele de Neberu, in legendele babilonilor, de Moqsing in limba chineza, arabii il numeau Mushtarie, iar la greci, Jupiter era cunoscut sub numele de Kryiotetes.

Saturn
Saturn

Planeta Saturn era pana in anul 1781 cea mai recent descoperita planeta, pana in momentul in care a intrat Uranus in ecuatie. Saturn era vazut ca un protector al pamantului, un intelept, iar zeificarea astrelor, i-a oferit acesteia atributiile pamantului, a muncilor terestre, a roadelor si bunastarii familiei. Saturn poarta mai multe denumir, insa in legendele arabilor, poarta numele de Zuhal, in legendele grecilor, Saturn devine in cele din urma fiul zeului Uranus si al zeitei Gaia, purtand numele de Chronos, cunsocut si ca stapan al timpului, in chineza, poarta numele de Tousing, la babilonieni, Saturncapata numele de Kayamanu, insapentru noi toti este doar Saturn, ce-a de-a doua planeta ca marime in cadrul sistemului nostru solar, insa o planeta atat de usoara incat daca am putea-o pune pe o suprafata plina cu apa pe marimea ei, aceasta ar pluti.

Si daca tot am mentionat anterior de Uranus, aceasta planeta fiind cunoscuta ceva mai tarziu, a fost considerata o zeitate a progresului, a noului si a spiritului rebel. La inceput a primit numele de Georgium Sidus iar in cele din urma a capatat alt nume la cerinta mai  multor astronomi (mai ales pentru ca initial a fost numit dupa un rege englez, ceea ce nu convenea majoritatii) deci in cele din urma a fost numit asa cum este cunoscut astazi. Se spune ca Uranus era in trecut zeul care turna viata vesnica pe pamant, el fiind cunoscut si asemeni zeului tuturor cerurilor, in plus este singurul care poarta inca o denumire greceasca si nu romana, fiind tatal lui Saturn, deci al ui Cronos, asa cum am mentionat anterior.

Neptun
Neptun

Neptun este planeta cu numarul opt, descoperita cu ajutorul creionului, prin intermediul unor masuratori. Totusi planeta a ridicat o nemaipomenita dilema mai ales pentru ca a fost descoperita independent de catre doi astronomi, deodata, primul i-a dat numele de Janus, insa in cele din urma a devenit Neptun, vazut ca si zeul apelor, al oceanelor si marilor in general, zeul misterelor, al sufletului, tainelor si iubirii mistice. Zeificarea astrelor in acest caz a pornit de la caracterul asemanator al planetei cu pricina si a marilor, oceanelor, facand referire mai mult la clima. Neptun este o planeta capricioasa, schimbatoare, misterioasa, iar adancurile apelor la fel. Astfel ca Neptun este vazut in mitologie asemeni unui razboinic al marilor, cu tridentul sau in mana care guverna si apara totodata intreaga viata a adancurilor.

Ce-a de-a noua planeta, Pluto, este vazuta drept cea mai ciudata planeta, cel mai bizar zeu, lucru datorat poate si faptului ca inca nu se cunosc prea multe despre rotatia sa care dureaza foarte mult, aceasta planeta avand un ciclu greoi si distructiv. Pluto era totusi vazuta ca si o zeitate distructiva, razbunatoare, si sa nu uitam nici ca este asociata cat si guvernatoarea tainelor, lumii mistice, implicit a zodiei Scorpion, care are aceleasi caracteristici. Pluto este vazut astfel drept zeul capabil sa se regenereze prin autodistrugere, de-a incepe si promova noul prin eliminare in masa. Pluto este astfel vazut ca un rege al stelei intunecate, dupa este si numit de chinezi, el este Mengwongsing, cat si zeul lumii de sub pamant, al spiritelor mortilor, fiind la greci numit Hades, zeul care ia spiritele dupa ce trupul nu mai are loc pe pamant, sau zeul infernului.

Makemake
Makemake

Cele din urma patru descoperiri nu pot avea importante atat de mari in ceea ce priveste zeificarea astrelor, totusi ele pot fi asociate dupa cum urmeaza: Ceres, fiind vazuta drept zeita ce ocrotea recoltele de pe camp, centura lui Kuiper sau asa cunoscuta Eris, marea razbunatoare, zeita urii, cea care a daruit un mar otravit zeitei Thetys pentru ca nu a fost poftita la petrecerea nuntii sale, de unde avem si expresia „marul Discordiei”, deci al invidiei si rautatii. Makemake este un zeu asociat graviditatii, fertilitatii, iar Haumea, o alta descoperire din sistemul solar, este tot zeita fertilitatii si a pamantului, insa in religia hawaiienilor. Desigur ca mai sunt si multe alte zeitati, insa cele din mitologie, cele mai importante, provenite de la romani si de la greci, sunt cele mentionate pana aici, chiar daca imprumuta cu gratie din puterile lor si ale altor corpuri ceresti, ce capata in cele din urma conotatii diferite in fata diverselor popoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.