Un loc neobisnuit printe majoritatea obiectivelor turistice din fermecatorul oras Viena este Zentralfriedhof – Cimitirul Central –, unde se afla multe morminte si monumente ale multora dintre celebritatile care au trait sau au murit aici. Acesta este cel mai mare cimitir din Viena, precum si unul dintre cele mai mari din Europa, cu peste 2,5 milioane de persoane ingropate aici. De pilda, in Zentralfriedhof se afla mormintele lui Beethoven, Schubert sau Brahms, dar si ale celor doi Strauss – tatal si fiul.

Zentralfriedhof1

Din pacate, dupa cum bine stim, compozitorul de geniu Mozart nu s-a bucurat, in ultimii ani de viata, de o situatie prea fericita, ba dimpotriva, a fost umilit chiar si dupa moartea sa. Ramasitele pamantesti ale lui Mozart nu se afla in Cimitirul Central din Viena, ci au fost aruncate, intr-o groapa comuna, in cimitirul Sankt Marx. Cu toate acestea, s-a ridicat, in memoria sa, un monument. Pe de alta parte, nu toti compozitorii au fost inmormantati aici, in Zentralfriedhof, imediat dupa ce s-au stins din viata.

Trupul neinsufletit al lui Beethoven, spre exemplu, a ajuns aici abia in anul 1888, in acelasi an, fiind aduse si ramasitele lui Schubert. Motivul pentru s-a luat decizia mutarii trupurilor acestora a fost legat de faptul ca mormintele, aflate pe atunci in cimitirul Wahringer, erau neingrijite, drept pentru care incepusera sa se deterioreze serios. Cimitirul Central din Viena a fost deschis in anul 1874 de Ziua Tuturor Sfintilor.

Zentralfriedhof11

La acele vremuri, noul loc pentru odihna vesnica a fost motiv de disputa intre grupurile religioase, precum si intre cele politice sau sociale. Se credea ca este inadmisibil ca mai multe persoane, cu religii diferite, sa imparta pamantul aceluiasi cimitir. Cercurile conservatoare s-au aratat de-a dreptul consternate, mai ales cele din interiorul Bisericii Romano-Catolice.

Prima persoana inmormantata aici a fost Jacob Zelzer, in aceeasi zi, mai fiind ingropate alti 15 oameni. Mormantul lui Jacob Zelzer nu a disparut din cimitir, gasindu-se langa cladirea administrativa. In prezent, Zentrafriedhof este un loc perfect pentru plimbarile de dimineata, pranz sau chiar de seara – colturi umbroase, cu privelisti deosebite, vegetatie luxurianta si flori la tot pasul, toate acestea creeaza un loc in spiritul fermecatoarei Viene.

Zentralfriedhof111

Arhitectura funerara din Cimitirul Central este reprezentata prin multitudinea de stiluri specifice fiecarei perioade in parte. Mormintele care atrag atentia, datorita grandorii lor arhitecturale, sunt cel al lui Johann Strauss fiul, precum si Memorialul Primului Razboi Mondial, o lucrare remarcabila care poarta semnatura lui Anton Hanak.

Ridicata in anul 1905 de Max Hegele, principala poarta de intrare este o adevarata capodopera de Jugendstil, adica Art Nouveau, aceasta fiind, de fapt, prima care impresioneaza vizitatorii, invitandu-i, intrucatva, sa inainteze. In Zentralfriedhof se mai afla si o superba biserica, tot o capodopera de Art Nouveau, proiectata de acelasi Hegele, faimosul student al lui Otto Wagner. Lacasul sfant a fost botezat dupa fostul primar al Vienei, Karl Lueger. Austria, in general, vienezii sunt, in mod traditional, catolici, insa cu toate acestea, Cimitirul Central ilustreaza diversitate religioasa si culturala.

Zentralfriedhof1111

Nu intamplator a fost impartit in mai multe parti, si anume cimitirele evreiesti, vechi nou, cimitirul islamic, cimitirul protestant si cimitirele ortodoxe. Pe langa acestea, in acest cimitir se mai afla si o zona destinata presedintilor Austriei sau memorialelor de razboi. Mai mult decat atat, Zentralfriedhof si-a deschis portile si pentru victimele care au cazut in timpul celor doua razboaie mondiale, fie ca este vorba de germani, rusi sau evrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.