Un zgarie-nori este o constructie impresionanta prin inaltimea sa, care necesita o tehnologie riguroasa, inovativa si sigura, de aceea ne-am obisnuit sa asociem astfel de edificii cu epoca moderna si cu peisajul metropolelor de pretutindeni.

In Germania, la Hamburg, in anul 2000, la initiativa lui Michael Wutzke, s-a infiintat o societate (Emporis) care tine evidenta, descrie, fotografiaza si publica imaginea celor mai inalte cladiri din lume, avand, pana la acest moment, in baza sa de date, peste 400 000 de astfel de constructii, aproape 600 000 de imagini, din peste 150 000 de orase ale lumii. Lista zgarie-norilor este facuta in colaborare cu CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), din Chicago.

Limita inferioara de inaltime, pentru ca o cladire sa intre in categoria zgarie-norilor este de 100 de metri si trebuie sa fie alcatuita dintr-o juxtapunere de etaje, pentru ca, de exemplu, desi Turnul Eiffel ,din Paris, are o inaltime de 324 de metri, nu este un zgarie-nori.

Catedrala din Strasbourg, Foto: peonyandpoppy.wordpress.com
Catedrala din Strasbourg, Foto: peonyandpoppy.wordpress.com

Inceputurile zgarie-norilor

Edificii inalte, considerate monumente reprezentative pentru o epoca sau o cultura, s-au ridicat cu mult timp in urma: Piramida lui Keops are 150 de metri inaltime, Catedrala din Strasbourg, ridicata in Evul Mediu, are 142 de metri, cea din Lincoln, Marea Britanie, 160 de metri etc.

Zgarie-norii, in adevaratul sens al cuvantului, au inceput sa fie conceputi si ridicati, in Statele Unite ale Americii, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand industrializarea intensa, dezvoltarea sistemului bancar, a transporturilor au dus la o cerere sporita de spatii pentru birouri, agentii, magazine, ceea ce a provocat si o crestere a preturilor terenurilor. In aceste conditii, zgarie-norii au devenit o solutie viabila, si din perspectiva confortului, dar si a costurilor pentru suprafatele de constructie.

Home Insurance Building – Chicago

Home Insurance Building, Foto: awayofseeing.wordpress.com
Home Insurance Building, Foto: awayofseeing.wordpress.com

Este greu de spus care a fost primul zgarie-nori din istorie, dar multi considera ca este vorba despre Home Insurance Building (1885), din Chicago, proiectat si ridicat sub coordonarea lui William Baron Jenney, arhitect si inginer american, constructie care avea numai 50 de metri (ulterior, i s-au adaugat si alte etaje) si care a revolutionat stilul arhitectonic al timpului. Altii cred ca primul zgarie-nori a fost conceput ceva mai devreme, in 1873, la New York – New York Tribune Building (78 de metri).

Din aceasta perioada a inceput o adevarata competitie, care nu a incetat nici astazi, intre Chicago si New York, in ridicarea de zgarie-nori, ajungandu-se ca World Trade Center (WTC), din New York, inaugurat in 1973, sa aiba 417 metri, depasit in 1974, de Willis Tower, din Chicago, 442,3 metri. Din nefericire, Turnurile Gemene -World Trade Center (WTC) au fost distruse in totalitate de atacul terorist din 11 septembrie 2001. Locul lor a fost luat de alti zgarie-nori, cel mai important fiind One World Trade Center (1 WTC), inalt de 541 de metri (cel mai inalt din Statele Unite ale Americii) si care va fi complet finalizat in 2013.

One World Trade Center, Foto: markosun.wordpress.com
One World Trade Center, Foto: markosun.wordpress.com

Anii 2000 – Zgarie norii simboluri ale prosperitatii

Taipei 101, Foto: momentoingegneria.wordpress.com
Taipei 101, Foto: momentoingegneria.wordpress.com

In anii 2000, mai mult ca oricand, zgarie-norii au devenit simbol al prosperitatii, al succesului economic si, evident, al modernitatii. In Asia, in zonele care au cunoscut cea mai spectaculoasa dezvoltare, in ultimii ani, s-au construit si sunt in constructie astfel de edificii. Cel mai inalt zgarie-nori este Taipei 101, in Taiwan, inaugurat in 2004. Are 509 metri inaltime, 101 etaje (de unde si denumirea) si inca cinci nivele in subsol. Greutatea sa este estimata la 700 000 de tone, iar ascensoarele sale parcurg 91 de etaje, in 39 de secunde.

Pana la ridicarea acestui zgarie-nori, suprematia o detineau Turnurile gemene Petronas, din Kuala Lumpur, Malaezia (sud-estul Asiei), cu 452 de metri inaltime si cate 88 de etaje, proiectate de arhitectul argentinian Cesar Pelli. Elementul inedit al acestor doua turnuri uriase este faptul ca sunt legate printr-o pasarela, accesibila publicului, la inaltimea de 170 de metri, in dreptul etajelor 41 si 42.

In afara de birourile Companiei petroliere Petronas, turnurile mai cuprind peste un milion de metri patrati de buticuri si locuri de divertisment, o sala de concert, o moschee, un centru de conferinte multimedia si o sala de bowling. Are 32 000 de ferestre care, pentru a fi spalate, necesita doua luni de zile.

Burj Khalifa, Foto: philebersole.wordpress.com
Burj Khalifa, Foto: philebersole.wordpress.com

Burj Khalifa (Burj Dubai), din  Emiratele Arabe, finalizat in 2009, este, la ora actuala, cel mai inalt zgarie-nori din lume. Are 828 de metri  inaltime, 160 de etaje locuibile si, in jurul sau, s-a construit si continua sa se dezvolte un impresionat complex urbanistic, cu birouri, centre comerciale, spatii de agrement etc.

Burj Khalifa gazduieste birourile unor firme renumite, hoteluri, restaurante, spa, pe o suprafata de 40 000 de kilometri patrati. Proiectul a fost executat de Skidmore, Owings and Merrill (SOM), o agentie de arhitecti din Chicago, arhitectul sef fiind Adrian Smith, iar inginerul care s-a ocupat de coordonarea lucrarilor si de calculul structurilor a fost Bill Baker.

Zgarie-nori in viitor

X-Seed 4000 , Foto: thewere42.wordpress.com
X-Seed 4000 , Foto: thewere42.wordpress.com

In prezent, imaginatia arhitectilor si a constructorilor devine din ce in ce mai indrazneata, tentatia de a proiecta zgarie-nori fiind de nestavilit. Cel mai “excentric” proiect – X-Seed 4000 – care, probabil, nu va fi pus in practica prea curand, este al unor arhitecti japonezi, care au gandit un zgarie-nori de 4000 de metri (mai mare decat Muntele Fuji cu 200 de metri), cu o baza avand diametrul de 6,5 kilometri, care ar putea fi amplasata in ocean, 800 de etaje, in care ar putea incapea 1,6 milioane de persoane, cu sisteme energetice ecologice si care, la estimarile actuale, ar costa in jur de 900 miliarde dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.