Lucrarile de constructie la Zidul Ming al orasului Nanjing din China au inceput in anul 1366 si au avut drept scop apararea centrului de putere al lui Zhu Yuanzhang, atunci cand dinastia Yuan se afla in ultimii sai ani. Dupa ce rebelul Yuangzhang a invins mogulii, punand bazele dinastiei Ming, in anul 1368, orasul Nanjing a devenit capitala statului. Insa lucrarile de constructie au fost finalizate abia in anul 1386, rezultand astfel cel mai mare zid de oras din lume. Construit pe o suprafata totala de 33,7 kilometri si cu o inaltime intre 14 si 21 metri, zidul Ming al orasului avea, initial, 13.616 parapeti si 200 de fortarete, unele mai impresionante ca altele.
Important de mentionat, de asemenea, este faptul ca, la inceput, zidul era compus din doua parti, si anume un zid interior si altul exterior, considerandu-se ca cel din urma ar trebui realizat din pamant, ceea ce, de altfel, s-a si intamplat. Temeliile au fost construite prin dispunerea unor placi imense de granit si calcar, in acest fel formandu-se zidul interior, cel care trebuia sa sustina intreaga structura, construit din caramizi si pamant. De pilda, fiecare caramida folosita la construirea zidului interior avea inscriptionata informatii despre producator, acestea fiind garantii ale calitatii superioare. Aduse pe fluviul Yangtze si pe Marele Canal, caramizile erau cimentate cu ajutorul unei paste din apa de var si orez cleios.
Iar la fel de impresionant este si numarul oamenilor care au lucrat la zidul Ming al orasului Nanjing, fiind vorba despre aproximativ 200.000 de muncitori. S-a dorit ridicarea unui zid defensiv care sa functioneze in acest scop cat mai bine, tocmai de aceea, spre deosebire de alte astfel de structuri, cum ar fi Xi’an, cel din Nanjing a fost realizat pe baza topografiei locului, pentru ca orasul sa fie cat mai bine aparat.
Zidul dispunea la inceput de treisprezece porti, cea mai mare dintre acestea fiind Zhonghua – Poarta Chinei, mult mai cunoscuta ca Poarta Comorii. Aceasta impresionanta poarta, datand inca din anul 917, a fost fortificata de-a lungul vremurilor si incorporata in zid. Din nefericire, aceasta este si singura poarta mare care a reusit sa supravietuiasca in fata eroziunii timpului, o alta fiind Poarta Ajutorului.
Si, asa cum era si de asteptat, Zidul Ming al orasului Nanjing din China a suferit si numeroase avarii, cu atat mai mult cu cat a fost folosit in mai multe razboaie. De pilda, dupa Revolta Taiping (1850-1864), japonezii au distrus portiuni importante din structura defensiva a orasului Nanjing atunci cand au cucerit asezarea in secolul al XX-lea. Chiar si asa, in pofida acestor grele incercari, mai exista astazi aproximativ 19 kilometri din zid si, dintre toate exemplele de acest fel, zidul Ming de la Nanjing se numara printre cele mai reprezentative si deopotriva cele mai frumoase.