Al doilea oras ca marime din insula Creta din Grecia, Hania sau Chania, cum mai este cunoscut, este situat pe coasta de nord, fiind un important centru economic si comercial, statut pe care aceasta asezare a avut-o de-a lungul multor ani. Insa acest loc are o importanta si istorica, sapaturile arheologice efectuate aici aratand ca vechiul oras a fost construit pe fundatiile asezarii Kydonia si ca aceasta regiune era locuita chiar si in perioada din Neolitic. Multe dintre artefactele care au fost descoperite aici de catre arheologici sunt minoice, Hania fiind un oras cu o istoria incredibil de bogata, dar ceea ce face aceasta asezare cu totul si cu totul deosebita este varietatea sa.

Zidurile orasului Hania1

Se presupune ca Hania a fost distrusa aproape in intregime de catre sarazini undeva prin anul 828, dar asezarea avea sa fie reconstruita de bizantini, incepand cu anul 951, cand granitele naturale au fost fortificate. Mai tarziu, in anul 1024, insula Creta avea sa intre in proprietatea lui Boniface de Montferrat care a decis sa o vanda venetienilor. Acestia au continuat sa fortifice orasul Hania, mai ales ca acesta se afla intr-o zona extrem de importanta din punct de vedere strategic. Pentru inceput, venetienii au demolat vechiul teatru roman si au decis sa refoloseasca piatra cu care teatrul fusesera ridicat pentru a intari fortificatiile asezarii si nu numai.

Astfel, intre anii 1336 si 1356, s-au construit noi ziduri si cladiri in stil venetian, ca mai apoi, in anul 1536, acestea sa fie din nou supuse unor lucrari de reconstructie. Cel care a supravegheat lucrarile din aceasta perioada a fost arhitectul si inginerul Michele Sanmicheli, acestea fiind finalizate in anul 1568. Dupa indelungate lupte care au tinut mai mult de doua luni, in anul 1645, turcii aveau sa cucereasca orasul Hania. Si acestia, de altfel, au gasit de cuviinta sa intareasca zidurile orasului Hania, demoland, totodata, unele parti ale acestora. Din nefericire, in prezent, au mai ramas in picioare doar cateva ziduri care au asistat la aceste batalii.

Zidurile orasului Hania11

Oricum, de-a lungul vremii, zidurile orasului Hania au fost intarite si extinse, evoluand treptat, iar astazi poarta amintirea unor vremuri de mult apuse, sute de ani de civilizatie, o parte extrem de importanta din istoria Greciei. Si ceea ce este cu adevarat impresionant este faptul ca aceste vestigii ale zidurilor venetiene si turcesti se afla intr-o singura regiune, situata pe insula Creta. Tot aici, se afla si Muzeul din Hania, in care se afla o colectie foarte bogata de artefacte, cum ar fi sculpturi si mozaicuri din ceramica, ce evoca evolutia si, in acelasi timp, involutia unei civilizatii candva dezvoltata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.