In estul Ethiopiei, mai cu seama la sud de muntii Chercher, se afla un oras fortificat fermecator in care au fost construite candva peste optzeci si doua de moschei si peste o suta de temple ridicate pentru unii sfinti musulmani. Este vorba despre Harar, un oras sacru, devenit un sit incredibil care inca poarte amintirea unui trecut indepartat. De departe cea mai impresionanta parte a orasului este cea in care se afla cladirile de locuinte. Acestea au interioare remarcabile, adevarate capodopere pentru arhitectura acelor vremuri.

Zidurile orasului Harar

Se presupune ca orasul ar fi fost fondat undeva prin secolul al XII-lea. Se cunoaste, in schimb, faptul ca Harar a fost condus, incepand cu anul 1525, de catre Muhammad Gragn Stangaciul, liderul care a declarata un razboi sfant impotriva tuturor crestinilor din Ethiopia. De altminteri, acesta a fost si cel care a condus acest razboi, context in care, in anul 1543, a fost ucis intr-o batalie dusa impotriva unei armate etiopiene crestine.

Cel care a decis insa sa construiasca fortificatii impresionante in jurul orasului a fost succesorul lui Muhammad Gragn Stangaciul , si anume Nur Ibn al-Wazir. Acesta a ordonat ridicarea unor ziduri impunatoare, ce urmau sa aiba o grosime de 5 metri. Fortificatiile construite la comanda lui al-Wazir inca exista, ele fiind ridicate pentru a proteja asezarea Harar impotriva populatiei Galla, ce sosea intr-un numar tot mai mare din nordul Kenyei.

Zidul dispune de cinci porti de acces, alte doua fiind construita mai tarziu. Fiind un oras-stat independent si musulman, aflat la intersectia unor cai comerciale dintre Orientul Mijlociu, India si Africa, Harare a devenit o comunitate infloritoare. In plus, s-a transformat intr-un centru puternic de educatie islamica.

Zidurile orasului Harar1

Acest oras are o istorie indelungata si, in acelasi timp, zbuciumata. De pilda, atat conducatorii, cat si locuitorii de aici au manifestat, de-a lungul vremurilor, o pozitie categorica impotriva crestinilor. Tocmai de aceea s-a stabilit ca este interzis accesul crestinilor dincolo de zidurile orasului Harare din Ethiopia. Cu toate acestea, undeva prin anii 1850, aici avea sa vina primul crestin, un explorator englez, si anume sir Richard Burton.

Ceea ce este de-a dreptul interesant este faptul ca, pana si in aceasta perioada, orasul Harare era implicat in comertul cu sclavi. Pe langa o istorie indelungata, Harare a are si un parcurs tragic, dramatic, acest drum al nenorocirii incepand cu anul 1875, cand a fost ocupat de catre cetateni, in ciuda numeroaselor incercari de a apara asezarea. Mai apoi, orasul a fost preluat de imparatul ethiopian Menelik al II-lea.

In sfarsit, in acest loc au locuit si personalitati marcante ale acelor vremuri. Poate cel mai graitor exemplu in acest sens este reprezentat de numele poetului francez Arthur Rimbaud, acesta locuind aici in anii 1880, mai precis spre sfarsitul vietii sale. Tocmai de aceea, in Harare, se afla un muzeu deschis in amintirea acestui poet. O alta structura deschisa aici este resedinta lui Ras Tafari, viitorul imparat Haile Selassie. Tatal acestuia era Ras Makonnen, desemnat guvernator de imparatul Menelik.

Zidurile orasului Harar11

In arhitectura cladirilor din orasul Harar se resimte, in mod firesc de altminteri, traditiile africane si islamice, cumulul tendintelor din ultima perioada de prosperitate. Exact aceste trasaturi ii redau acestui loc un aer special si deopotriva unic. Numai ca vizitatorii care raman aici peste noapte nu au nici cea mai mica idee de spectacolul magistral pe care locuitorii de aici il ofera spre miezul noptii. Este vorba de o atractie cel putin bizara, si anume hranirea hienelor, aceste animalele strangandu-se, noaptea, in fata portii Sanga pentru a li se oferi hrana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.