Ziua astronomiei are semnificatii foarte importante mai ales pentru cei pasionati de maretia astrelor cat si pentru cercatori, oameni de stiinta si astronomi din toata lumea. Desi ea se sarbatoreste diferit in mai multe zone ale tarii si lumii, se pare ca ritualul a luat nastere odata cu intiativa Statelor Unite ale Americii in anul 1973, avand ca dorinta popularizarea acestei stiinte, mediatizarea ei, mai ales pentru ca ne ajuta sa intelegem foarte multe lucruri din Univers. In plus ca sa fim mai lamuriti, ziua internationala a astronomiei nu are ca simplu scop marirea stiintei ci si indreptarea atentiei oamenilor de pretudinteni catre frumusetea, unicitatea si misterul astrelor pe care putini dintre noi au avut macar odata in viata ocazia sa le vada cu ajutorul unui telescop.

Ziua internationala a astronomiei1

Initiatorul acestei zile importante a fost presedintele de origine americana al unei asociatii astronomice din regiunea Carolinei din partea nordica a Americii, iar principala indeletnicire in aceasta zi a fost pe atunci atragarea publicului larg catre spectacolul cerului. Mai exact astronomii au iesit in strada cu telescoape si tot felul de aparate de observare pentru a arata oamenilor obisnuiti ce se intampla pe cer si ce descoperiri mai sunt de actualitate.

Ziua internationala a astronomiei variaza in functie de faza primului patrar a Lunii, de regula avand loc la sfarsitul lunii aprilie, dupa jumatatea lui, catre jumatatea lunii mai, de regula intr-o zi de sambata.

Activitatile sunt din ce in ce mai ample si se pare ca tot mai multi indivizi sunt dornici sa petreaca aceasta zi, mai ales pentru ca ofera ocazii unice ce nu pot fi ratate, ocazii ce ne pot marca intreaga existenta. Desigur ca ziua aceasta nu este sarbatorita, dar cu cateva ore ea dureaza mai mult, avand in vedere ca se extinde si pe timpul noptii. De regula pe timpul zilei se observa astrele, in special soarele, iar in acest sens gasim in Romania un instrument special si unic, ce se afla in orasul Galati in cadrul complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, mai exact este vorba despre o luneta care are diametrul obiectivului de 60 de milimetri, numita Coronade Solarman. Cu ajutorul ei se pot vedea eruptiile solare, petele de pe Soare, protuberantele, si multe alte fenomene ce au loc in coama solara si in apropierea ei, si sunt posibile in aceasta perioada.

Ziua internationala a astronomiei11

Ziua internationala a astronomiei ajuta oamenii de pretutindeni sa inteleaga mai bine minunile cerului, sa cunoasca fenomenele importante ce au loc in preajma acestuia, sa participe la diverse workshopuri si sa intre in lumea cosmosului pentru a simti mai bine vibratiile astrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.