UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural OrganizationOrganizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) a hotarat, in noiembrie 1995, la cererea Spaniei, ca data de 23 aprilie sa fie declarata Ziua internationala a cartii si a drepturilor de autor. Celebrarea acestei zile in lumea intreaga urmareste incurajarea lecturii, ca gest fundamental in formarea unei personalitati si ca demers esential pentru progresul societatii, in general, promovarea industriei editoriale si protejarea proprietatii intelectuale.Ziua mondiala a cartii 1

Faptul ca propunerea a venit din partea Spaniei nu este intamplator, avand in vedere ca, in Catalonia (provincie din nord-estul acestei tari), respectul pentru carte se exprima si prin obiceiul ca fiecare cumparator al unei carti sa primeasca in dar, simbolic, un trandafir. In plus, 23 aprilie reprezinta si ziua in care s-au nascut sau s-au stins din viata mari scriitori precum Cervantes (d. 23 aprilie 1616, romancier, poet, dramaturg spaniol, al carui nume este legat, in primul rand, de capodopera Don Ouijote – El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha), Shakespeare (n. 23 aprilie 1564, anul acesta implinindu-se 450 de ani de la nasterea marelui poet si dramaturg al Renasterii engleze),  Maurice Droun (n. 23 aprilie 1918, scriitor francez, autor al celebrului roman Marile familii),Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899, scriitor american, de origine rusa, cunoscut in toata lumea, mai ales prin romanul Lolita), Manuel Vallejo (scriitor si jurnalist columbian) etc.

Citește și:  Pictori celebri din perioada expresionismului și influența lor

Tot UNESCO a desemnat, pentru anul 2014, drept capitala mondiala a cartii, orasul Port Harcourt, din Nigeria, alegerea fiind justificata de importanta actiunilor desfasurate in aceasta tara in scopul alfabetizarii si promovarii lecturii, pentru tineri indeosebi. Port Harcourt este a 14-a capiatala mondiala a cartii dupa Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Turin (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beyrouth (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.