Zmeul – jucaria facuta din hartie sau panza, fixata pe un schelet din lemn, usor, manevrata cu ajutorul unor sfori, cand este inaltata in bataia vantului – se numeste asa, in limba romana, probabil din pricina asemanarii cu imaginea personajului fantastic din povesti (din slavonescul « zmii » – “balaur”/”sarpe”), in engleza i se spune “kite” (dupa numele unei pasari), in franceza, “cerf (serp) volant” ( facand referire tot la un personaj mitologic – “sarpe zburator”/”dragon”).
Originea zmeului, potrivit textelor chinezesti antice, trebuie cautata aproximativ in secolul al IV-lea i.Hr., desi este imposibil de spus, cu certitudine, cand a fost inventat primul zmeu. Mai multe legende orientale mentioneaza zmei zburatori, « purtatori de oameni » si chiar celebrul explorator Marco Polo, care a ajuns in China, in 1275, precizeaza, in insemnarile sale, despre chinezi, ca erau in stare sa construiasca zmei atat de mari incat sa ridice un om. In vremurile mai indepartate, zmeii aveau, in primul rand, o functie magica si religioasa.. In Tailanda, de exemplu, in secolul al XVII-lea, zmeul regelui Narai cel Mare (Phra Narai) era tinut in aer in toate noptile in care se schimba musonul (vant periodic, din sudul Asiei, care bate sase luni dinspre continent spre ocean si sase luni invers), fenomen asociat puterilor « cosmice » ale suveranului.
In Occident, zmeul a ajuns la sfarsitul secolului al XII-lea, iar dupa 1800, a fost utilizat, mai ales, in domeiile militar si stiintific – in timp de razboi, pentru observarea liniilor inamicului, in meteorologie, in transmisiuni radio etc. Prima aplicatie stiintifica de acest fel este considerata a fi cea a meteorologului scotian Alexander Wilson, care, in 1749, folosindu-se de un zmeu, a reusit sa masoare temperatura la diverse altitudini. Primul zmeu compus din panouri verticale si orizontale, in forma de cufar, construit de Lawrence Hargrave, pionier al aviaticii, care a trait in Australia, la sfarsitul secolului al XIX-lea, pare sa fi inspirat conceperea primelor avioane. De altfel, el este cel care a reusit sa se inalte, pentru prima data (confirmat), cu un zmeu, la 12 noiembrie 1894.
In 1900, s-a organizat, in premiera mondiala, cu ocazia Expozitiei Universale de la Paris, un concurs de inaltare de zmeie. Competitia a avut doua categorii – una cu zmeie simple, capabile sa se mentina in aer doua ore, la capatul unei sfori de 200 de metri, si zmeie complexe, mentinute in aer o ora, dar la mare altitudine, purtand aparatura diversa.
La ora actuala, incepand cu 1980, unul dintre cele mai mari « festivaluri » internationale, consacrat inaltarii de zmeie, se tine din doi in doi ani, in Franta, la Dieppe (regiunea Normandia) si un altul la Berk (Franta). In India, la Ahmedabad, cu ocazia unei mari sarbatori in lumea hindusa – « Makar Sankranti » – sunt inaltate milioane de mici zmeie, la mijlocul lunii ianuarie. Alte festivaluri similare au loc anual in Japonia, Thailanda, Canada etc.
Recorduri legate de inaltarea zmeielor
- Cea mai mare inaltime la care a fost inaltat vreodata un zmeu este de 9740 metri, in 1979 ;
- Zmeul cu cea mai mare lungime – de 1034 metri – a fost construit in 1990, de catre un francez ;
- Zmeul cu cea mai mare suprafata ii apartine unui pasionat de acest joc din Noua Zeelanda, si are 1000 metri patrati ;
- Cea mai mare durata de zbor a unui zmeu a fost de 180 de ore si 17 minute ;
- Cea mai mare viteza de zbor a fost atinsa in 2009 – 212 km/ora ;
- Zmeul cu cele mai multe panouri in structura sa (35 039) a fost construit in 1996 ;
- O adevarata « fresca » zburatoare a fost realizata in 1999, de catre 450 de copii dintr-o tabara de vacanta (clubul OK Mistral) – cu o suprafata de 380 metri patrati.