Home Animale Află despre mamutul din județul Covasna și cel de pe malul râului...

Află despre mamutul din județul Covasna și cel de pe malul râului Berezovka

0

Dupa cum bine se stie mamutul este un stramos al elefantului. Craniul unui astfel de animal preistoric a fost descoperit recent in judetul Covasna, de catre un localnic pasionat de arheologie. Dupa ce va fi scos cu grija din straturile de roci va fi depozitat la muzeu la fel ca scheltul unui alt mamut care a fost descoperit acum 4 ani in aceeasi zona.

Oasele fosile ale acelui mamut s-au pastrat aproape intacte si dateaza de acum 2,5 milioane de ani. Conform paleontologilor ramasite sale fosile au alcatuit cel mai complet schelet de mamut din Europa, ele au apartinut unui exemplar care avea inaltimea de 3 m, lungimea mai mare de 7 m si coltii lungi de aproximativ 3,5 m.

Mamutul isi atesta existenta pe teritoriul unde azi se afla tara noastra prin numeroase resturi fosile, fragmente de oase sau bucati de molari care au fost descoperite in straturile cuaternare ale unor rauri precum sunt: Somes, Olt, Tarnave. Astfel de ramasite fosile s-au gasit si in Depresiunea Moldova Noua, din judetul Caras-Severin, din sud-vestul tarii.

In Muzeul de paleontologie al Universitatii din Cluj-Napoca dar si in Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa din capitala tarii sunt expuse astfel de fosile si resturi de molari care au apartinut unor mamuti.

Aceste animale traiau in cirezi de sute de exemplare sau poate ca ajungeau chiar la ordinul miilor in Cuartenarul tarziu. Ele strabateau fara probleme teritoriul unde azi se afla Asia si Europa si se hraneau cu vegetatie de tundra (tot felul de plante, frunze, ierburi, muschi si arbusti) care in anumite regiuni exista si astazi, mai ales in Sibera si Mexic.

Disparitia lor s-a pus pe seama factorului uman, a omului primitiv care vana intens aceste animale, dar si pe seama schimbarilor climatice care au dus la imputinarea vegetatiei, ce a devenit insuficienta pentru un numar atat de mare de mamuti ce aveau nevoie de o cantitate mare de hrana.

Mamutii din Cuaternarul tarziu, Foto: nismostuff.blogspot.com
Mamutii din Cuaternarul tarziu, Foto: nismostuff.blogspot.com

Cel mai complet schelet de mamut a fost descoperit in Rusia, la Berezovka in partea de est a Fluviului Lena. Acest exemplar congelat a fost gasit in gheturile Siberiei si a devenit celebru in toata lumea. Povestea descoperirii lui a devenit foarte interesanta avand in vedere faptul ca starea lui de conservare atat de buna a uimit pe cercetatori si paleontologi.

Ei bine, in anul 1900, in perioada cand afara burnita si inca nu se asezase bine primul strat de zapada, doi vanatori ce pornisera in cautarea vanatului au trecut raul Berezovka si au observat intr-o rapa un animal paros urias inghetat cu colti extrem de mari. Era vorba despre un mamut. Marea descoperire a fost anuntata la Leningrad si astfel dupa o perioada indelungata de munca cercetatorii au reusit sa scoata ramasitele acestui animal inghetat.

Animalul a fost gasit intr-o buna stare de conservare. Se pare ca a fost prins intr-o zona mlastinoasa din care nu a mai putut sa scape. Narile dilatate si gura deschisa arata ca a murit prin sufocare. Concluzia cercetatorilor a fost ca a murit in scurt timp si a inghetat, iar corpul sau a ramas inclestat in capcana de gheata.

Conservarea continutului stomacal arata ca moartea a fost aproape instantanee si inghetarea imediata. Avea oasele picioarelor, cateva coaste si vertebre rupte, craniul si bazinul spart, ceea ce dovedeste loviturile pe care le-a suferit in timp ce a cazut dar si zbuciumului sau incercand sa scape. Pozitia sa era verticala, picioarele din fata intinse exagerat, soldurile erau ciudat rasucite, iar spatele era cocosat.

Pielea sa acoperita cu par brun a fost jupuita si prezentata la Muzeul din Leningrad. De asemenea scheletul acestui animal se afla acolo, el reprezinta cea mai importanta piesa de muzeu. Animalul preistoric de la Berezovka avea coltii lungi de 4 m si corpul inalt de 2,8 m.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version