Home Animale Aligatorul american (Alligator mississippiensis): prădătorul din mlaștinile Statelor Unite

Aligatorul american (Alligator mississippiensis): prădătorul din mlaștinile Statelor Unite

0

Aligatorul american (Alligator mississippiensis), cunoscut și sub numele de „aligatorul-știucă” datorită botului său lat și rotunjit, este un prădător impresionant care domină mlaștinile și râurile din sudul Statelor Unite, de la Carolina de Nord până în Texas.

Aligatorul american (Alligator mississippiensis) este cunoscut si sub numele de aligatorul-stiuca datorita botului sau asemanator ca la stiuca. Traieste in special in Fluviul Mississippi in sud-estul Statelor Unite ale Americii, incepand din sudul Carolinei de Nord pana in Florida si spre vest pana la Rio Grande. Prefera locurile mlastinoase cu apa dulce, raurile si lacurile, zonele cu mangrove.

Caracteristicile fizice ale aligatorului american

Este o reptila foarte mare si puternica, lungimea sa poate ajunge pana la 2,8-5 m, in cazuri exceptionale si pana la 6 m, iar greutatea in jur de 800 kg. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul. Ambii au botul lat si rotunjit la varf, iar corpul este acoperit cu piele groasa si solzoasa de culoare verde-inchisa sau maro, fapt ce face ca atunci cand se misca prin algele si plantele acvatice sa-i confere un camuflaj perfect.

Puii au pe partea dorsala benzi transversale galbene, iar pe masura ce cresc pe corpul lor predomina nuantele inchise. Adultii au coada foarte puternica cu solzi carenati ca niste placi, iar membrele au labele palmate pentru inot.

Datorita corpului sau greoi pe uscat se misca alene, insa in apa este destul de vioi, uneori pluteste avand corpul partial scufundat si scoate cate un grohait. In lunile de vara, cand apele sunt mai mici, obisnuieste sa se retraga in niste adancituri numite ,,gauri de aligator” pe care le sapa in malul cu ochiuri de apa.

Aligatorul american

Dieta și tehnicile de vânătoare ale aligatorului american

Hrana lui preferata o constituie pestii si diferite mamifere care se apropie de apa ca sa se adape acolo si astfel risca sa fie inecate si devorate de acest pradator. De asemenea mananca si pasari pe care le prinde de pe ramurile joase, in zonele cu paduri de mangrove.

Comportamentul social și reproducerea

In perioada de imperechere, masculii scot sunete groase de ademenire a femelelor si indepartare a rivalilor. Imperecherea are loc sub apa, iar reproducerea este ovipara. Fiecare femela depune un numar de 20-60 de oua in cuiburi realizate din resturi vegetale si namol si raman langa ele sa le pazeasca toata perioada de 60-65 de zile pana la eclozarea acestora.

Imediat ce ies din oua, puii emit niste strigate de atentionare a mamei, care ii ia usor in gura si ii duce in apa, astfel ferindu-i de atacul pasarilor de prada, a broastelor testoase, a serpilor si a mamiferelor carnivore. Ei se hranesc cu broaste si pestisori si raman alaturi de mama chiar si pana la varsta de 3 ani.

Desi anual sunt omorate foarte multe exemplare pentru comertul de carne de aligator (care este foarte gustoasa, se aseamana destul de mult cu cea de pui), totusi aceasta specie de aligatori nu este pe cale de disparitie.

Aligatorul american face parte din ordinul Crocodilia si familia Alligatoridae.

Curiozități despre aligatorul american

Aligatorul american are o serie de particularități fascinante, care îl fac unic în lumea reptilelor. Spre exemplu, acești aligatori au o rată de creștere lentă și pot ajunge la vârsta de 35-50 de ani în sălbăticie, iar unele exemplare din captivitate au trăit chiar mai mult. Un alt aspect interesant este modul în care aceștia își fac „gauri de aligator” în sezonul secetos.

Aceste mici bazine de apă nu doar că le oferă un loc de refugiu, dar ajută și la menținerea umidității în zona înconjurătoare, devenind astfel surse de apă pentru alte animale din ecosistem. Totodată, aligatorul american are o toleranță impresionantă la frig pentru o reptilă; în condiții de temperaturi scăzute, acesta poate supraviețui scufundându-se în apă și respirând prin botul care rămâne la suprafața gheții, ceea ce îi asigură supraviețuirea în habitate mai reci.

Video – Aligatorul american (Alligator mississippiensis):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version