Home Animale Geneta cu pete mici (Genetta genetta) – un carnivor agil și adaptabil...

Geneta cu pete mici (Genetta genetta) – un carnivor agil și adaptabil al Africii

0

Geneta cu pete mici (Genetta genetta), cunoscută și sub numele de geneta comună, este un mamifer carnivor elegant și agil, asemănător unei mici feline.

Habitatul și distribuția genetei

Geneta cu pete mici – sau geneta comuna cum mai este numita – este o specie de animal carnivor elegant si flexibil de genul unei feline care traieste in regiunile din vestul, estul si sudul Africii, dar si vestul Europei, Insulele Baleare, Peninsula Arabica. Prefera atat regiunile impadurite muntoase sau stancoase golase, dar si cele uscate de la altitudini mai mici, de deal si campie.

Are tendinta de a trai solitar, de a se ascunde ziua in tufisurile din apropierea paraielor si izvoarelor, prin crevasele mari din zonele stancoase. Este nocturna, agila, sireata ca o vulpe, este foarte rapida si abila in prinderea prazii incat poate starni chiar admiratie. Consuma tot felul de mici mamifere dar si pasari, reptile, larve, oua si fructe.

Caracteristicile fizice ale genetei cu pete mici

Exemplarele care au ajuns la maturitate pot avea lungimea corpului de 40-55 cm si greutatea de 1,5-2,5 kg. Blana este in nuante de culori gri sau bej cu numeroase pete negre distribuite pe intreaga suprafata a corpului. Coada este foarte lunga si stufoasa, masoara 40-51 cm, are culoarea de fond ca si a corpului cu benzi late neagre distribuite pana la varf. Are capacitatea de a raspandi un miros de mosc prin glandele din regiunea anala.

Capul este mic, botul ascutit, ochii sunt mici, au irisul de culoare neagra, iar urechile sunt mari si rotunde. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, se termina cu labe robuste, cu degete prevazute cu gheare tari si ascutite care ii ofera posibilitatea de aparare in caz de pericol si de catarare cu usurinta in copaci.

Geneta cu pete mici

Reproducerea și dezvoltarea puilor

In perioada de imperechere masculul si femela isi pregatesc o vizuina in vederea cresterii puilor. Aceasta este amplasata in tufisurile dese, pe sub radacinile mari ale copacilor seculari si ierburile inalte. Masculul este teritorial isi marcheaza o zona destul de mare (de pana la 8 km) prin excremente si mirosuri si o apara de eventualii intrusi. Comunicarea dintre aceste animale se face in special prin semnale vocale.

Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 70 de zile, dupa care naste doi sau trei pui care au in primele zile ochii inchisi si cantaresc fiecare aproximativ 61-82 g. Puii sunt alaptati de femela, intarcati dupa 2 luni, ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-4 ani si traiesc pana la 13 ani.

Desi pare greu de crezut acest animal salbatic carnivor este usor de imblanzit si nu este agresiv fata de alte animale din apropierea sa. Vanatorii considera carnea de gineta foarte gustoasa, iar localnicii o numesc animal daunator pentru ca deseori le vaneaza pasarile de curte. Pe de alta parte, in Africa, acest animal este tinut pe langa case pentru ca ajuta la exterminarea rozatoarelor, a soarecilor si sobolanilor.

Geneta cu pete mici are denumirea stiintifica de Genetta genetta, face parte din ordinul Carnivora, familia Viveridae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Rolul genetei cu pete mici în ecosistem și interacțiunea cu oamenii

Geneta cu pete mici joacă un rol esențial în ecosistemele în care trăiește, fiind un prădător de vârf al micilor mamifere și insecte. Prin controlul populațiilor de rozătoare, geneta contribuie la menținerea echilibrului ecologic și ajută la prevenirea răspândirii bolilor transmise de rozătoare. În regiunile rurale din Africa, geneta este adesea apreciată pentru abilitatea sa de a vâna șoareci și șobolani, fiind uneori tolerată în apropierea locuințelor umane.

Video – Geneta cu pete mici (Genetta genetta):

Exit mobile version