Anolisul brun este o ruda apropiata a soparlei anolisul verde care traieste in peisajul sud-estic al Statelor Unite ale Americii. Se aseamana cu acesta din punct de vedere al conformatiei corpului, insa se diferentiaza prin colorit. De asemenea arealul sau este diferit, anolisul brun traieste in special in insulele Caraibe, Cuba si Bahamas. Multe exemplare au fost observate in Mexic si Florida, dar si in Jamaica, Belize, Taiwan, Honduras si Hawaii.
Exemplarele adulte au lungimea corpului de 15-20 cm si coloritul pe partea dorsala este predominant in nuante de maro sau cenusiu, mai luminoase sau mai inchise, cu numeroase pete galbene-albicioase. Pe partea ventrala nuantele de culori sunt mai deschise, iar gusa este portocalie-rosiatica cu marginile albe, mai pronuntata la mascul decat la femela. Intregul corp este acoperit cu solzi mici si netezi, iar capul este scurt si lat.
Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, iar irisul este de culoare inchisa. Simturile soparlei sunt bine adaptate la mediul sau de viata salbatic, vederea este buna iar membranele externe ii permit sa poata auzi sunetele propagate in aer. Botul este de lungime medie, iar maxilarele sunt inzestrate pe margini cu dinti ascutiti.
Picioarele sunt bine dezvoltate, terminate cu degete lungi prevazute cu pernute adezive si gheare ascutite care il ajuta la catarat. Modul de deplasare este mereu grabit, merge pe cele patru picioare, se catara sau sapa in sol. Coada este lunga si in timpul miscarii leganata amplu dintr-o parte in alta.
Anolisul brun este o specie rezistenta, foarte adaptabila chiar si la regiunile unde clima este mai rece. Apare in diverse habitate, chiar si in regiunile stancoase sau umede cu paduri de mangrove. Este o specie arboricola si terestra, adora sa se catere in copaci, pe garduri sau pe pereti si sa stea la soare.
Cei mai mari dusmani ai sai sunt serpii, pasarile si alte specii de soparle mai mari. La randul sau, anolisul brun este un pradator activ de muste, greieri, paianjeni, molii, viermi, melci, insecte si larve de insecte. Foarte rar isi completeaza dieta cu fructe proaspete. Nu are obiceiul sa bea apa, necesarul de lichid si-l ia din roua frunzelor in orele diminetii. Cand este stresat sau speriat isi schimba coloritul corpului in nuante mai luminoase.
Masculii sunt agresivi, au un puternic instinct teritorial. Isi delimiteaza o zona si nu permite altui intrus sa se apropie. Foarte rar poti observa doi masculi calmi unul langa altul, de regula orice intalnire are loc cu inceperea unei lupte aprige pana ce unul cedeaza si se retrage.
Reproducerea la aceasta specie este ovipara, dupa o perioada de o luna femela depune un ou in vegetatia aflata in stare de putrefactie de pe sol, in lunile de primavara. In lunile de toamna femela iar se imperecheaza si mai depune un ou ca si la inceputul anului. Perioada de incubatie depinde de conditiile de mediu, mai ales de temperatura si umiditate. Dupa eclozarea oualor apar puii de soparla care au dimensiuni mici, masoara doar 1,5-1,8 cm.
Anolisul brun are denumirea stiintifica de Anolis Sagrei, face parte din ordinul Squamata, famialia Polychritidae si este o specie comuna in Insulele Caraibe. Speranta de viata la anolisul brun este destul de mica, de aproximativ 2-3 ani in conditii de captivitate. In mediul sau natural traieste mai putin de 18 luni de viata.
Este tare Anolisul brun (Anolis sagrei).Dar puteti pune si alte specii inafara de Anolisus verde?