Home Animale Antilopa mică de câmpie: Steenbok-ul elegant al savanelor africane

Antilopa mică de câmpie: Steenbok-ul elegant al savanelor africane

0

Antilopa mica de campie populeaza savanele din Africa de Sud si Est. Este cunoscuta si cu numele popular de steenbok si traieste atat in zonele deschise ierboase cat si in zonele impadurite, lipseste total din zonele montane si stancoase.

Caracteristicile fizice ale antilopei mici de câmpie

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 61-95 cm, greutatea de 7-16 kg si inaltimea la greaban de 45-60 cm. Aceasta specie este mica chiar si numele ei spune acest lucru, are lungimea medie a corpului de 11,5 kg.

Coada este scurta masoara doar 4-8 cm. Coarnele sunt scurte, ascutite si drepte, masoara 9-19 cm si apar doar la mascul. Blana pe partea dorsala a corpului este in nuante de culori cafenii-aramii, iar pe partea ventrala mai deschisa, este albicioasa cu pete gri-argintii.

Ochii sunt mari, pozitionati sus pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa iar in jurul lor cate o pata alba. Capul este mic cu botul alungit, urechile sunt lungi, roscate la exterior si albe cu dungi de culoare neagra ca niste degete pe partea anterioara, iar pe fata si intre coarne apar mici pete intunecate. Gatul este lung, pe partea superioara este roscat iar pe cea inferioara alb ca si abdomenul.

Antilopa mică de câmpie

Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si subtiri ii creeaza un aspect elegant si gratios. Copitele sunt ascutite si ii ofera posibilitatea sa sape in pamant pentru a scoate tuberculii si radacinile pe care ii mananca. De asemenea hrana sa este completata si cu frunze, muguri si ramuri fragede, in general materii vegetale care sunt usor de digerat si bogate in nutrienti.

Reproducerea și ciclul de viață

Aceste antilope traiesc solitar sau in grupuri mici, sunt animale teritoriale care isi marcheaza o zona de 4-5 hectare prin mirosuri si balegar. Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 168-177 de zile dupa care naste de regula un singur pui (in cazuri exceptionale doi) pe care il alapteaza timp de 3 luni.

La varsta de 8 luni puiul ajunge la maturitatea sexuala si devine independent. Principalii dusmani naturali ai antilopei sunt sacalii, hienele, cainii salbatici, gheparzii si alte animale de prada. Africanii vaneaza aceasta antilopa in special pentru carnea sa gustoasa. Speranta de viata este in jur de 7 ani.

Antilopa mica de campie are denumirea stiintifica de Raphicerus campestris, apartine de ordinul Artiodactyla, familia Bovidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Comportamentul și adaptările antilopei mici de câmpie

Steenbok-ul este un mamifer solitar, de obicei observat singur sau în perechi temporare. Această specie este teritorială, iar indivizii își marchează teritoriul folosind secrețiile glandulare și balegarul. Spre deosebire de alte antilope, steenbok-ul nu formează turme mari, ci își limitează interacțiunile sociale la scurte perioade în timpul împerecherii.

În caz de pericol, antilopa se bazează pe camuflaj și rămâne nemișcată între tufișuri. Dacă este descoperită, fuge rapid în zig-zag pentru a-și deruta prădătorii. Această adaptare, combinată cu abilitatea sa de a se ascunde eficient, îi oferă șanse mari de supraviețuire în fața prădătorilor precum gheparzii și șacalii.

Video – Antilopa mica de campie (Raphicerus campestris) din Africa:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version